Η νεοναζιστική επίθεση στο Πέραμα

Στο Πέραμα οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την ώρα που αυτά κολλούσαν αφίσες για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ. Η επίθεση ήταν οργανωμένη και εκδηλώθηκε λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου έκανε εκτενή αναφορά «στα δύο άκρα».

Κατά τη γνώμη μας έχει μεγάλη σημασία αυτή η εκτεταμένη αναφορά του Πρωθυπουργού και ακόμη μεγαλύτερη η διάρθρωσή της, τα σημεία που θίγει. Όχι μόνο γιατί επαναφέρει μια ανιστόρητη και εσφαλμένη θεωρία στο προσκήνιο, τη θεωρία «των δύο άκρων, που ο Πρωθυπουργός αρέσκεται να καταφεύγει συχνά σε αυτήν, αλλά και γιατί δίνει τροφή στην καλλιέργεια ενός πολιτικού κλίματος που, τελικά, αποβαίνει προς όφελος της Χρυσής Αυγής, το οποίο εκμεταλλεύεται πολιτικά η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα: «Κι απέναντί τους, οι νεοναζί! Τι να πεις γι’ αυτούς; Καταγγέλλουν τις ακρότητες της Αριστεράς και απαντούν κι εκείνοι με ακρότητες! Χώρια που ψηφίζουν μαζί με την άκρα Αριστερά, εναντίον κάθε μεταρρύθμισης.

Μιλάνε για «Ελλάδα» κι εκφράζουν ό,τι πιο αντίθετο με την Ελληνική σκέψη, με το Ελληνικό Πνεύμα. Μιλάνε για «Πατρίδα» και θαυμάζουν προκλητικά τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ αυτή η Πατρίδα.

Μιλάνε για «εθνικό συμφέρον» κι αποδυναμώνουν τη χώρα όσο κανείς. Γιατί αντιπροσωπεύουν τους χειρότερους εφιάλτες που γνώρισε η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος! Η παρουσία τους και μόνο αποδυναμώνει την Ελλάδα. Την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται διεθνή στηρίγματα.

Και τα δύο άκρα επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα-ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Δεν θα τους περάσει…

Και τα δύο άκρα καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα στο αύριο. Και μένουν γαντζωμένα στο χθες. Δεν θα τους περάσει…

Και τα δύο άκρα κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα , διχάζουν τον Ελληνικό λαό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν θα τους περάσει…

Και τα δύο άκρα περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία. Δεν έχουν προτάσεις για το αύριο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το αύριο. Έχετε ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από τα δύο άκρα; Καμία! Το μόνο που τους νοιάζει είναι να διχάσουν την Ελλάδα και να τη σύρουν σε νέους διχασμούς.

Κανείς τους δεν θα κυβερνήσει, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που θέλουν είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας. Δεν θα τους περάσει!

Η χώρα γυρίζει σελίδα, βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και βάζει στο περιθώριο τα άκρα και τις ακρότητες. Κι όσο βελτιώνεται η κατάσταση – και στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια – τόσο θα μπαίνουν οι ακραίοι στο περιθώριο. Όσο η Ελλάδα θα αναδεικνύεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, τόσο ο ελληνικός λαός θα αφήνει στο περιθώριο δυνάμεις αποσταθεροποίησης και εξτρεμισμού.

Αυτή η Πατρίδα ανήκει σε όλους και όλοι μαζί θα τη σώσουμε. Εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να σωθεί, που θέλουν το λαό διχασμένο και τη χώρα απομονωμένη».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έγινε το πρωί του Σαββάτου στις 7 του Σεπτέμβρη. Λίγες ημέρες μετά εκδηλώνεται η επίθεση των νεοναζιστών στο Πέραμα. Η «απόδειξη» για το τι κάνουν «τα δύο άκρα» μεταξύ τους ήρθε πάρα πολύ γρήγορα. Τα αντανακλαστικά των νεοναζιστών, ομολογουμένως, «δούλεψαν» αστραπιαία.

Αυτή η επίκληση της θεωρίας «των δύο άκρων», μπορεί να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση της πολιτικής τακτικής της Κυβέρνησης, να την πριμοδοτεί ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν διαθέτει καμιά αξιόπιστη επιχειρηματολογία για να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρμόζει.

Πάνω απ’ όλους, όμως, τους πολέμιους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης αφορά στο Κομμουνιστικό Κίνημα. Με βάση αυτή τη θεωρία, στις μέρες μας, επιχειρείται να ξαναγραφεί η Ιστορία.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κομμουνιστικό Κίνημα ήταν η πρωτοπορία στην πάλη ενάντια στο ναζισμό, ότι ο Κόκκινος Στρατός σάρωσε τη ναζιστική λαίλαπα, που έσπειρε το θάνατο και την καταστροφή, και την υποχρέωσε σε ταπεινωτική ήττα, ότι σήκωσε την κόκκινη σημαία στο Βερολίνο.

Γνωρίζει, επίσης ο Πρωθυπουργός ότι οι κομμουνιστές πάλεψαν και υπερασπίστηκαν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, τις κοινωνικές τους κατακτήσεις, ότι θέλουν να ενώσουν τον εργαζόμενο λαό και όχι να τον διχάσουν.

Όπως δεν του διαφεύγει ότι το ΚΚΕ, δεν θέλει την καταστροφή της χώρας μας και ότι διαθέτει προτάσεις που υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και της ίδιας της χώρας μας.

Παράλληλα, βέβαια, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων  ούτε των εφοπλιστών, που τους υμνολογεί ο Πρωθυπουργός ως τους μεγάλους πατριώτες. Δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνολικά, που ιδεολογικοπολιτικό του γέννημα είναι ο ναζισμός, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη χειρότερη πολιτική εκδοχή και με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Η Ιστορία έχει αποσαφηνίσει κάτω από ποιες συνθήκες ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ και για λογαριασμό ποιων. Ποιοι τον ανέχτηκαν, ποιοι τον σιγόνταραν, ποιοι απέρριπταν τις αλλεπάλληλες προτάσεις των κομμουνιστών για την αντιμετώπιση του ναζισμού. Όπως γνωρίζει και τι μεθόδους και τι πρακτικές χρησιμοποίησαν οι ναζιστές για να τρομοκρατούν, να εκφοβίζουν για να φτάσουν να καταλάβουν την εξουσία.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως η τάξη που εκπροσωπεί, τον καιρό της Κατοχής, συνεργάστηκε με τους ναζιστές κατακτητές, ότι δεν ήταν οι κομμουνιστές που εγκατέλειψαν τη χώρα την ώρα που οι κατακτητές την άλωναν, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν την «κοπάνησαν» στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο και το Λονδίνο. Παρέμειναν στην Ελλάδα και δεν λούφαξαν. Αντιστάθηκαν με το όπλο στο χέρι. Έχυσαν το αίμα τους.

Την πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ναζισμού, και πριν την Κατοχή και κατά τη διάρκειά της, την είχε το ΚΚΕ. Και αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας με το Έπος της Εθνικής Αντίστασης. Με το ένδοξο ΕΑΜ και τον τραγουδισμένο ΕΛΑΣ.

Όπως την πολιτική πρωτοβουλία την είχε και τον καιρό της επτάχρονης αμερικανόπνευστης δικτατορίας πάλι το ΚΚΕ, όταν άλλοι, και από την παράταξή του Πρωθυπουργού, συνομιλούσαν με τη χούντα.

Κάτι ανάλογο με τη στάση του ΚΚΕ έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παντού οι κομμουνιστές ήταν μπροστά και πάντα πρώτοι στη μάχη ενάντια στο ναζισμό.

Αυτή η Πατρίδα, λοιπόν, ανήκει, πάνω απ’ όλους, στους εργαζόμενους, και επομένως, και στους κομμουνιστές που τους υπερασπίζονται. Σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο της, σε αυτούς που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και το αίμα τους, σε αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την εθνική της ανεξαρτησία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό δεν είναι μια ιστορική παραχάραξη μόνο. Είναι και μια σύγχρονη πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει ανοχή στη δράση των νεοναζιστών, που, ταυτόχρονα, αξιοποιείται για να χτυπηθεί το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα.

Σε καιρό οξύτατης οικονομικής κρίσης η πολιτική που εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ο τροφοδότης του νεοναζισμού στο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Οι ευθύνες του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν είναι βαρύτατες.

Το Εργατικό Κίνημα, όλος ο εργαζόμενος λαός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον κίνδυνο των νεοναζιστικών προκλήσεων. Η νεοναζισμός θα σπάσει τα μούτρα του πάνω στη σθεναρή και αποφασιστική αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων, των κομμάτων που τον αντιπαλεύουν.

Δεν θα τους περάσει…  

 

COMMENTS