Για τα παρακάλια της κυβέρνησης

Είχαμε φροντίσει, με σχετική μας ανάρτηση (Το διπλωματικό τρέξιμο της κυβέρνησης 16/09/2013), να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για τα διπλωματικά ταξίδια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στόχος και των δύο ήταν να πείσουν τους εταίρους μας να μην επιμένουν στην εφαρμογή άλλων μέτρων, γιατί «δεν αντέχει άλλο ο λαός». Η θέση της κυβέρνησης, όμως, αυτή που έλεγε δημόσια τουλάχιστον, ήταν ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Στην πραγματικότητα τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ίσχυε. Το χρηματοδοτικό κενό ήταν βεβαιωμένο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έλεγε «κουβέντες του αέρα», όταν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία ανακοίνωνε ότι θα χρειαστεί η χώρα μας και άλλη «βοήθεια», τουτέστιν χρηματοδότηση, που, βέβαια, θα έφερνε και νέα μέτρα αλλά και ένα νέο μνημόνιο.

Τα ΜΜΕ είχαν αναφερθεί στα ταξίδια του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και είχαν αποκαλύψει ότι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσαν δεν θα ήταν οικονομικού περιεχομένου αλλά πολιτικού. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση θα επιστράτευε πολιτικά επιχειρήματα για να πείσει τους εταίρους μας να δεχτούν ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους ή να αποσπάσει πιο ευνοϊκούς όρους στην αποπληρωμή του.

Τα …πολλά πολιτικά επιχειρήματα των δύο δεν ήταν παρά …ένα και μοναδικό. «Μη μας πιέζετε περισσότερο για άλλα μέτρα, γιατί δεν αντέχει η κυβέρνηση και θα πέσει».  Με βάση αυτή τη θέση της κυβέρνησης τα ΜΜΕ είχαν προσθέσει και το τι θα επακολουθήσει, που φρόντιζαν να το αποδώσουν στην κυβέρνηση. Μίλησαν για αποσταθεροποίηση και για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε η χώρα μας, στην ενδεχόμενη περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση.

Ήρθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου να μάθουμε ποιο ακριβώς ήταν το επιχείρημα που επικαλούταν η κυβέρνηση για να πείσει τους εταίρους μας. Και δεν χρειάστηκε κανένα ταξίδι στις Βρυξέλλες (ευτυχώς, σε εποχές εξοντωτικής λιτότητας γλυτώσαμε και τα έξοδα). Το «μαρτύρησε» με τη γνωστή του αθυροστομία ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνάντησή του με την τρόικα. 

Μόλις τελείωσε η συνάντηση που είχαν η τρόικα και ο Άδωνις Γεωργιάδης,  ο υπουργός πήρε παράμερα τον Ματίας Μορς και του είπε τα εξής απίθανα και πολύ πειστικά: «Δεν πρέπει να μας πιέσετε να πάρουμε νέα μέτρα. Κανείς δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, ούτε και εγώ που είμαι υπουργός. Συνεπώς, αν δεν ψηφίσουν τα νέα μέτρα κινδυνεύει με πτώση η κυβέρνηση. Και όταν πέσει θα έρθουν οι Κόκκινοι. Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο που θα συμβεί; Θα χάσετε τα λεφτά σας!».  

Πως μπορεί να αποδοθεί αλλιώς η στάση του υπουργού με μία και μόνη λέξη; Υποτέλεια. Και δεν θα ήταν τίποτα το πολιτικά αξιοπρόσεχτο για μας, εάν τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βεβαίωναν για άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά σε δική μας απόδοση με οικονομικούς και πολιτικούς όρους, το καθεστώς της πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης κάτω από το οποίο τελεί η χώρα μας.

Αυτό το καθεστώς, που γίνεται ολοφάνερο κατά τις επίσημες συναντήσεις των κυβερνητικών αρμοδίων με τα αφεντικά τους, των περήφανων, για την πολιτική που εφαρμόζουν, κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.  

Τώρα διαπιστώνουμε το πώς γίνεται η διπλωματία της κυβέρνησης και το πώς έχει αποκατασταθεί το κύρος της χώρας μας μεταξύ των εταίρων μας.

Για να έχουν οι αναγνώστες μας πλήρη εικόνα αυτού του διαλόγου, που έγινε μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ματίας Μορς, παραθέτουμε και την απάντηση του Ματίας Μορς. Αφού κοίταξε αποσβολωμένος τον Άδωνι Γεωργιάδη του είπε: «Δίκιο έχετε»!!!  

COMMENTS