Άλλοθι ή νίκη της δημοκρατίας;

Ξεσηκώθηκαν οι απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και τη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου, άλλων βουλευτών και βασικών στελεχών της, για να υποστηρίξουν την άποψη ότι οι εξελίξεις αυτές συνιστούν «νίκη της δημοκρατίας».

Κάποιοι πήγαν και πιο πέρα, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, που υποστήριξε την άποψη ότι «πρόκειται για νίκη του συστήματος, του συστήματος, βέβαια, που έχει δικαιοσύνη, αστυνομία, κοινοβούλιο κτλ…»! Ξέχασε, όμως, να μας απαντήσει στο ερώτημα, πως συμβαίνει αυτό το σύστημα, που διαθέτει δικαιοσύνη, αστυνομία και κοινοβούλιο, να γεννάει το φασισμό και το ναζισμό, που ματοκύλισαν την ανθρωπότητα με εκατομμύρια νεκρούς;

Προφανώς, πρόκειται για απόψεις που έρχονται να καλύψουν τις πολιτικές ανάγκες της συγκυρίας. Γιατί όσοι τις υποστηρίζουν είναι αδύνατον να μη γνωρίζουν, ταυτόχρονα, ότι κάποιοι άλλοι απολογητές του συστήματος της «ελεύθερης οικονομίας» προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι το πιο «αυθεντικό κίνημα των τελευταίων χρόνων» (Ανδρέας Λομβέρδος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ) και ότι «μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να στηρίξει μια συντηρητική κυβέρνηση» (Μπάμπης Παπαδημητρίου δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής) απηχώντας σκέψεις κύκλων της Νέας Δημοκρατίας!!!

Οι απόψεις αυτές, βέβαια, ωχριούν μπροστά στο προβοκατόρικο άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη (δημοσιογράφος της Καθημερινής) που ένιωσε την ανάγκη να στείλει τις θερμές του ευχαριστίες στη Χρυσή Αυγή για τη δράση της: «Όσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Χρυσή Αυγή – και σοβαρολογώ απολύτως. Της το οφείλουμε για την ευκαιρία που μας προσφέρει -και μάλιστα την ώρα που την έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη- ώστε να διορθώσουμε λάθη δεκαετιών και να κάνουμε μια νέα αρχή στην πολιτική ζωή. Είναι η ευκαιρία που δίνεται στη νομιμότητα να αναμετρηθεί, επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης, που όλοι το φοβούνται και κανείς δεν το αγγίζει· αυτό που σήμερα αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη μετάβαση της χώρας από την εποχή των σοβιέτ με αστακομακαρονάδα (ελληνικό μοντέλο του σοσιαλισμού…) στη σύγχρονη πραγματικότητα»!!!

Και παρακάτω: «Πρόκειται για ευκαιρία, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει, διότι είναι, τρόπον τινά, αναγκαστική. Αν την αφήσει ανεκμετάλλευτη, όχι μόνον θα έχει στερηθεί το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει, αλλά η απραξία θα της επιφέρει ένα σοβαρό κόστος»!!!

Ομολογουμένως πολύ αποκαλυπτικός ο Στέφανος Κασιμάτης όχι μόνο για τις προσωπικές ευχαριστίες του προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και για τη στάση της εφημερίδας του, της «Καθημερινής», της οποίας είναι δημοσιογράφος. Πάνω απ’ όλα, όμως, για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η Χρυσή Αυγή.

Η συνέχεια, όμως, είναι πιο αποκαλυπτική. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, στενός φίλος και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, σε άρθρο του, έγραψε τα εξής περίφημα: «Τσαντίζονται (Σ.Σ. εννοεί το ΣΥΡΙΖΑ) από τον διαχωρισμό που κάνω ανάμεσα στην εθνικοσοσιαλιστική ηγεσία και την τσαντισμένη βάση της ΧΑ. Ξέρετε γιατί; Διότι αν δεν τους βρίσουμε και τους πωρώσουμε, πως θα μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ/Βίλα Αμαλία κανά ψηφαλάκι χρυσαυγίτικο;

Η τυχόν επάνοδός τους στην ΝΔ, μαζί με ένα επιτυχές προσκλητήριο στους άλλους τιμωρούς, αυτούς που απλά έκατσαν σπίτι τους, θα κάνει την διαφορά υπέρ της ΝΔ χαοτική. Διότι, αδέρφια, η ψήφος στην ΧΑ ήταν κατά κανόνα τιμωρία εναντίον μας. Οι θαυμαστές του Αδόλφου, όσοι γουστάρουν παντελόνι κυνηγού κι άρβυλα είναι 0,4%. Οι υπόλοιποι είναι ζοχαδιασμένοι πρώην ψηφοφόροι μας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ/Βίλα Αμαλία και του ΚΚΕ. Ούτε μαχαίρια κάνουν κέφι, ούτε αίματα, ούτε τεντώνουν το χέρι, ούτε κάνουν τατουάζ σβάστικες».

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης επανήλθε και με νεώτερο άρθρο του στο Facebook αποκαλύπτει το πλήρες σκεπτικό του:

«Εγώ δεν βρίζω πατριώτες, δεν βρίζω εθνικιστές, Φυλάω τις “σφαίρες” μου για τον αληθινό αντίπαλο. Και θα σας υπογραμμίσω κάτι: ποτέ μα ποτέ δεν έχω επιτεθεί σε άνθρωπο που δεν είναι όρθιος κι ελεύθερος. Από αρχές, χαρακτήρα και επαγγελματική ιδιότητα ΣΕΒΟΜΑΙ τον οποιονδήποτε κατηγορούμενο».
 
Και προσθέτει: «Δεν συμφωνώ με την ΧΑ, διότι δεν είμαι φυλετιστής, δεν γουστάρω σύμβολα συστημάτων που επιτέθηκαν στο Έθνος μου, δεν θέλω κανείς να υποκαθιστά την Αστυνομία, θέλω το Κράτος να αντιμετωπίζει την λαθρομετανάστευση, την εγκληματικότητα, την πολιτική οποιαδήποτε βία και πιστεύω ακράδαντα, πως ο ακτιβισμός του πεζοδρομίου οδηγεί σε συγκρούσεις, έγκλημα, χάος και την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι. Θέλω μια σοβαρή αυστηρή αλλά δίκαιη εθνική Δεξιά, που θα εφαρμόζει αδιάκριτα το Νόμο κι εύχομαι να λειτουργήσει σωστά η Δικαιοσύνη και να στηριχτούν όλα στην αλήθεια και μόνο σε αυτήν».

Πρόκειται για μία πρόκληση έξω από κάθε όριο, που αποδεικνύει και τα πραγματικά όρια της αστικής δημοκρατίας, της οποίας φανατικός «θεραπευτής» είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Τολμάει να κάνει λόγο για σφαίρες, έστω και με εισαγωγικά, δηλαδή, κάνει ένα λογοπαίγνιο, την ώρα που το αίμα του Παύλου Φύσσα είναι ακόμη νωπό.

Πέρα, όμως, από αυτήν την απεχθή χρήση των λέξεων αποκαλύπτονται και οι πραγματικοί στόχοι που κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτα – πρώτα ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει πλήρη συνείδηση για το ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος και για ποιον φυλάει τις «σφαίρες» του. Παραπέρα αποκαλύπτει το πώς αντιλαμβάνεται τη Χρυσή Αυγή. Ούτε μια λέξη δεν αφιερώνει στο σχετικό εδάφιο, που παραθέσαμε, για το γεγονός ότι έχει διαπραχθεί ένα ειδεχθές έγκλημα από μέλος και στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Τέλος αποκαλύπτει το «όραμά» του για μια «εθνική Δεξιά» και το πώς πρέπει να εφαρμόζει το νόμο.

Περιττεύει να πούμε ότι αυτό είναι και το όραμα του στενού του φίλου, του Αντώνη Σαμαρά, έτσι όπως αυτός το ανέπτυξε στην εισήγηση που έκανε στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Της τάξης και του νόμου. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου ανήγγειλε ότι θα «τολμήσει» ότι τόσα χρόνια δεν τολμούσε το κόμμα του!

Τα πράγματα, νομίζουμε, είναι απολύτως καθαρά. Τόσα χρόνια η Χρυσή Αυγή αφέθηκε ανενόχλητη να αναπτύξει την εγκληματική της δράση. Αυτό μας το λένε και αστοί σχολιαστές. Κάποιοι άλλοι, όμως, το «σκέφτονταν» κάπως αλλιώς. Ο Στέφανος Κασιμάτης μας το λέει καθαρά. Ήταν «μια ευκαιρία για την κυβέρνηση» που έπρεπε «να την αξιοποιήσει»!  Γιατί εάν δεν την αξιοποιήσει «θα έχει στερηθεί το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει»!

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης μας διευκρινίζει και κάτι άλλο: «Η ΧΑ επί ένα χρόνο ωρύεται κατά του Δένδια και της κυβέρνησης, τον καθυβρίζει, και μην ξεχνάτε πως και οι 32 δικογραφίες δεν γεννήθηκαν χτες. «Έτρεχαν» σε διάφορες Εισαγγελίες, είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις για επί μέρους πράξεις. Η «επάρατος» Δεξιά ούτε πριν χαρίστηκε ποτέ στην ΧΑ, ούτε άφησε περιθώρια για συναλλαγές. Απλά, μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι και την προκαταρκτική, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε (υπογράμμιση δική μας) πως υπάρχουν τουλάχιστον επαρκείς ενδείξεις για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης κι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση».

Οι δικογραφίες, λοιπόν «έτρεχαν»! Και την ώρα που οι δικογραφίες έτρεχαν η κυβέρνηση δεν είχε τον καιρό να βγάλει μια ανακοίνωση καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονική απόπειρα στο Πέραμα ενάντια στους συντρόφους, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έκαναν αφισοκόλληση για το φεστιβάλ της ΚΝΕ! Να σταματήσει τη δράση της.

Την ώρα που οι δικογραφίες έτρεχαν η κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο να «τρέξει» και τα άπειρα βίντεο που υπάρχουν και αποδείκνυαν την «αγαστή συνεργασία» των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία για να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης! Κατά τα άλλα ο Γιάννης Πρετεντέρης μας διαβεβαιώνει για τη νίκη του συστήματος που διαθέτει δικαιοσύνη, αστυνομία και κοινοβούλιο!

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ότι θα την «ξεκαθαρίσουν» από το ΠΑΜΕ, δεν προβλημάτισαν για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τους εφοπλιστές. Άλλωστε οι εφοπλιστές είναι πατριώτες κατά τον Αντώνη Σαμαρά και στηρίζουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση ανταποδίδει, τους υμνεί και τους στηρίζει.

Τα ερωτήματα, όμως, «που πάνε τα πράγματα» και «τι σημαίνουν στην πραγματικότητα όλα αυτά τα γεγονότα που εξελίσσονται μπροστά μας» εξακολουθούν να παραμένουν και να κρέμονται στα χείλη του κάθε εργαζόμενου.

Κατά τη γνώμη μας η όλη επιχείρηση αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φανερώνει και την ειλικρινή πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το νεοναζιστική και εγκληματική αυτή οργάνωση. Κάτω δε από ορισμένες συνθήκες μπορεί να βγει και ενισχυμένη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο ερχομός της τρόικα αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται μόνο για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος. Ούτε για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ. Δεν πρόκειται για μόνο για την ΕΑΣ την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά η κυβέρνηση τα ικανοποίησε, «πέτυχε» δε και πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και εάν αυτό δεν ξεπερνάει τα 100εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια μακρόχρονη ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, για μια μακρόχρονη οικονομική στασιμότητα, που θα απαιτεί αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Πρόκειται για τις επόμενες άμεσες απολύσεις των εργαζομένων στο δημόσιο, για τις 10.000 απολύσεις των τραπεζικών, για τις νέες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, για την κατακρεούργηση του εφάπαξ, για την απελευθέρωση των απεριόριστων απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, για την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, που στην ουσία θα τις καταργεί, για τους νέους φόρους, που απαιτεί η τρόικα να εφαρμοστούν σε βάρος των εργαζομένων.

Δεν είναι μόνο αυτά. Στις εκλογές του Μάη του ’12 ο δικομματισμός δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα. Ο ένας πόλος κατέρρευσε και ο άλλος μόλις διασώθηκε. Στις εκλογές του Ιούνη του ’12 η Νέα Δημοκρατία μπόρεσε να διασωθεί, αλλά όχι να στεριώσει. Με την ανοχή που έδειχνε στην επώαση του φιδιού η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε, επίσης, σε πολύ δύσκολη θέση. Διαπίστωσε ότι είχε σοβαρές απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κρίση την έτρεφε, της έδινε τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη.

Αν οι κρυφές δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια πραγματική τάση για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, τότε, η Νέα Δημοκρατία κλονίζεται και μαζί με αυτήν τελειώνει και ο άλλος πόλος του δικομματισμού. Δηλαδή οι δύο κλασσικοί πόλοι του δικομματισμού Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν άμεσα και μαζί με αυτά τα κόμματα κινδυνεύει και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σε τέτοιες συνθήκες όλες οι πολιτικές εξελίξεις είναι δυνατές και μάλιστα με ενισχυμένη την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Η κατάσταση εύλογα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την αστική τάξη. Της παρεμβάλλει εμπόδια να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Όχι τόσο επειδή στην κυβερνητική εξουσία είναι πιθανό να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία της Χρυσής Αυγής μπορούν να τροφοδοτήσουν ενοποιητικές διαδικασίες στη βάση, στον εργαζόμενο λαό, που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην αστική τάξη.

Προς στιγμήν, τα πιο ακραιφνή δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης βάλθηκαν να ευπρεπίσουν τη Χρυσή Αυγή. Πριμοδοτούσαν μια συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τη Νέα Δημοκρατία σε κυβερνητικό επίπεδο. Έτσι, όμως, δεν μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος για την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Επιλέχτηκε η θεωρία των δύο άκρων για ένα ταυτόχρονο χτύπημα της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτήν την επιλογή, που ήταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ένα τμήμα της αστικής τάξης αντέδρασε, γιατί είδε πιο μακριά το τι εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολιτικού συστήματος.

Αποκαλυπτικός σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν ο Βαγγέλης Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε ότι ο δικομματισμός στη χώρα μας θέλει δύο κόμματα για να λειτουργήσει.

Προφανώς, γιατί έβλεπε το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο, ενώ έτρεφε την ελπίδα για την πλήρη ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο αστικό πολιτικό σύστημα, ελπίδα που στηρίζεται σε βάσιμους παράγοντες με δεδομένο το γενικότερο στρατηγικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτίζεται με αυτόν της αστικής τάξης και των αστικών κομμάτων.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο έρχεται η απόφαση της κυβέρνησης, με αφορμή την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, όπως την αντιμετωπίζει, με σαφή στόχο, ομολογημένο πια από τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους του Αντώνη Σαμαρά, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Μέσα από αυτές τις εξελίξεις ο Γιάννης Πρετεντέρης, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, αναγγέλλει ότι το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας θα αλλάξει άρδην.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, που ακόμη, ίσως, δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Έτσι και αλλιώς, όμως, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτές αποσκοπούν στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και θα κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της τάξης και του νόμου.

Το ερώτημα που μπαίνει τώρα είναι το πώς πρέπει να αντιδράσει το εργατικό κίνημα και γενικότερα το λαϊκό κίνημα και με βάση ποιες προϋποθέσεις. Αυτό το θέμα θα είναι το αντικείμενο της επόμενης αρθρογραφίας μας.

COMMENTS