Μετά το φλερτ ανακάλυψαν το Ναζισμό!

Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση της Χρυσής Αυγής όσο προχωράει η πορεία των ερευνών. Τρία στοιχεία συνθέτουν το σκηνικό όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες:

  • Το πρώτο αφορά στην οικειοθελή, όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ του Τύπου, προσέλευση μαρτύρων, που ζητούν να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας, οι οποίοι, προφανώς, καταθέτουν νέα ή και συμπληρωματικά στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

 

  • Το δεύτερο αφορά στις σκέψεις που υπάρχουν στους αρμόδιους δικαστές και εισαγγελείς να ασκηθούν, με βάση νέα στοιχεία που προκύπτουν, διώξεις στο μεγαλύτερο μέρος αν όχι σε σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εξετάζεται και η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους βουλευτές της ΧΑ, που δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, όπως π.χ. οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας απ’ τη βουλή για τους Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλο.

 

  • Το τρίτο είναι, πέρα από τη δικαστική δίωξη για εγκληματική δράση, η  ανοιχτή εμφάνιση και ο τονισμός του ναζιστικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιδεολογική κατήχηση, που πραγματοποιούταν στα μέλη της για την «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 

Ειδικά σ’ αυτό το τελευταίο διακρίνεται μια ορισμένη αναπροσαρμογή στην τακτική της άρχουσας τάξης, καθώς τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου και έγκυροι αστοί σχολιαστές και δημοσιογράφοι εστιάζουν σ’ αυτό το σημείο ειδικά μετά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για μια διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική τους θέση πως η Χρυσή Αυγή είναι μια «καμόρα», μια εγκληματική οργάνωση,  που απλά είχε το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Αξίζει να θυμηθούμε σ’ αυτό το σημείο εκφράσεις πολιτικών σχολιαστών ότι «δεν δικάζεται η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής αλλά η εγκληματική της δράση». 

Σε ότι μας αφορά, απ’ την πρώτη στιγμή, υποστηρίξαμε την άποψη πως η Χρυσή Αυγή πρωτίστως είναι ένα νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα, που εμπνέεται απ’ την χιτλερική ιδεολογία του «εθνικοσοσιαλισμού» και για αυτό ακριβώς είναι και εγκληματική οργάνωση, γιατί όλο το ιστορικό παρελθόν του φασισμού και του ναζισμού, από τη φύση και το χαρακτήρα της ιδεολογίας τους, είναι συνυφασμένο με την εγκληματική τους δράση.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το πολιτικό παρελθόν και τα ιδεολογικά «πιστεύω» των ηγετών αυτής της οργάνωσης αλλά και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την εγκληματική διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και πρακτική της Χρυσής Αυγής εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ίδια την αστική τάξη, τον κρατικό μηχανισμό, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της.

Και τους εκθέτουν, γιατί είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα γνώριζαν. Τα γνώριζαν όλα και πολύ καλά. Γιατί, λοιπόν, τώρα εμφανίζονται πολέμιοι όχι μόνο μιας εγκληματικής οργάνωσης, όπως την εμφάνιζαν αρχικά, αλλά και της ναζιστικής ιδεολογίας της, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό η στάση της αστικής τάξης χαρακτηριζόταν από την παροχή ανοχής και ασυλίας στην παρέα του Νίκου Μιχαλολιάκου;

Καμία επιφύλαξη και καμία αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους για τις πραγματικές πολιτικές σκοπιμότητες των κινήσεων που γίνονται. Καμία εμπιστοσύνη και ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρέπει να δοθεί. Άλλωστε στενότατοι συνεργάτες-σύμβουλοι του πρωθυπουργού ήταν (συνεχίζουν να είναι;) συνομιλητές των ηγετών της Χρυσής Αυγής.

Είναι γνωστό ακόμη ότι σε κύκλους της ΝΔ που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπήρχε η σκέψη για «μια σοβαρή Χρυσή Αυγή», που θα μπορούσε ακόμα και να καταστεί κυβερνητικός εταίρος.

Δεν θα επαναλάβουμε τα όσα έχουμε σημειώσει ήδη σε προηγούμενη αρθρογραφία μας για τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και των δημοσιογραφικών παρεμβάσεων μεγάλων συγκροτημάτων του αστικού Τύπου.

Θα αρκεστούμε στα όσα είπε με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης σε ερώτηση για το αν υπήρχαν ή υπάρχουν κάποιοι στη ΝΔ που φλερτάρουν με την ακροδεξιά λέει χαρακτηριστικά: «Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς σε όλες της τις εκφάνσεις είναι ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη. Αν κάποιοι φλερτάρουν στα σοβαρά με τέτοιες ιδέες, η πόρτα της εξόδου είναι ορθάνοιχτη. Βρισκόμαστε απέναντι σε όλους όσοι αμφισβητούν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Βρισκόμαστε απέναντι στα «άκρα». Ειδικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, που δεν αποτελεί «άκρο», αλλά ένα εγκληματικό μόρφωμα έξω από το πολιτικό μας σύστημα».

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξηγούν εν πολλοίς γιατί εκτός όλων των άλλων λόγων στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία η αστική τάξη θέλει να βάλει φρένο στη Χρυσή Αυγή. Το θέλει προκειμένου να συγκρατήσει τη φθορά της ΝΔ. Και το θέλει αυτό γιατί χωρίς τη ΝΔ αποσταθεροποιείται ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα και για την ακρίβεια η κοινοβουλευτική του έκφραση. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη τονίσει με το άρθρο μας «Μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις».

Οι εξελίξεις αυτές, όμως, σχετίζονται και με διάφορες διεργασίες, που γίνονται στο χώρο της ακροδεξιάς. Να παρουσιαστεί κάποιο νέο πολιτικό μόρφωμα, που θα είναι απαλλαγμένο από τους σημερινούς ηγέτες της Χρυσής Αυγής, αλλά θα διασώζεται ως ένα «ευπρεπές» κόμμα με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία ή και κάποια εθνικιστική παραλλαγή της, που θα συσπειρώνει το χώρο της ακροδεξιάς.

Και εδώ, βέβαια, αυτές οι διεργασίες έρχονται να πέσουν πάνω  σε μια προηγούμενη συζήτηση, που είχε ανοίξει και που κύκλοι της επίσημης Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν για μια «ευπρεπισμένη και σοβαρή Χρυσή Αυγή», που θα την έφεραν ακόμη και στη θέση του κυβερνητικού εταίρου. Το προηγούμενο του ΛΑΟΣ υπάρχει. 

Σε κάθε περίπτωση η ουσιαστική αντιμετώπιση του ναζισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην αστική τάξη και την κυβέρνηση, γιατί ούτε θέλει ούτε και μπορεί να το πράξει πραγματικά. Πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος για να μη χρησιμοποιηθεί η Χρυσή Αυγή ή άλλη παραλλαγή της ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων, για την περιστολή δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

COMMENTS