Πες μου για τους φίλους σου…

Σχόλιο Συνεργάτη μας

 

Οι έλληνες κομμουνιστές έχουν κατακτήσει σε σημαντικό βαθμό μια δύσκολη και επώδυνη γνώση, που είναι απαραίτητη για το δυσκολότατο στοίχημα της επανεκκίνησης της ιστορίας του 21ου αιώνα μετά το μακροσκελές τέλμα των δεκαετιών που προηγήθηκαν(Απόσπασμα από ανάρτηση του ιστολογίου  LeninReloaded των εντυπώσεων που αποκόμισε από την εκδήλωση της Κ. Ο. Κύπρου του ΚΚΕ, την οποία παρακολούθησε).

 

http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9905.html

 

Αναφέρομαστε στο γνωστό στη μπλογκόσφαιρα κ. Αντώνη Μπαλασόπουλο, του ιστολογίου LeninReloaded και ένθερμο υπερασπιστή του Κόμματος τα τελευταία χρόνια.

 

Πρόκειται για τον ίδιο, που υπερθεμάτιζε στην προσυνεδριακή περίοδο του 19ου Συνεδρίου, την πλήρη ικανοποίησή του για τη στροφή του ΚΚΕ και τη στράτευσή του με το Κόμμα, όσο φυσικά ακολουθεί αυτή τη γραμμή.

 

Μιλάμε για τον ιδρυτή του ιστολογίου Radical Desire, αριστερό διανοούμενο, τότε κινούμενο στο χώρο του ΝΑΡ, στην ιδεολογική του αναζήτηση για την «κομμουνιστική επαναθεμελίωση», την οποία προφανώς «ανακάλυψε» τελευταία  στο πρόσωπο του σημερινού ΚΚΕ.

 

Μιλάμε για το φανατικό υπερασπιστή της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ στο διαδίκτυο αλλά και το φανατικό επικριτή όποιου διαφωνεί με την άποψή του.

 

Μιλάμε εν τέλει, για αυτόν τον οποίο η ηγεσία του Κόμματος επέλεξε να του δώσει βήμα στον προσυνεδριακό διάλογο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην υπεράσπιση του κόμματος στο διαδίκτυο, αναγνωρίζοντας προφανώς και μια ιδεολογική συγγένεια.

 

Αυτού αλλά και κάποιων από τους συνεργάτες του στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Praxis, κείμενα των οποίων δημοσιεύτηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο ή στο ιστολόγιο του LeninReloaded, σε αντίθεση βεβαίως με άλλα κείμενα μελών του Κόμματος, τα οποία “κόπηκαν” από την Επιτροπή Διαλόγου, ακριβώς και λόγω του περιεχομένου τους.

 

Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να στείλω στη «Νέα Σπορά» αυτό το σχόλιο  είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ίσως, ο κ. Μπαλασόπουλος δηλώνει ευθέως αυτό το οποίο μέσα από το ιστολόγιό του αναμασά αλλά ταυτόχρονα και αυτό που η ηγετική ομάδα του Κόμματος υπονοεί.

 

Ότι δηλαδή το ΚΚΕ -κατά τη γνώμη του και βεβαίως όσων τη συμμερίζονται- και για δεκαετίες υπήρξε σε «τέλμα», ιδεολογικά και πολιτικά, ήταν δηλαδή ένα οπορτουνιστικό Κόμμα ή περίπου ένα οπορτουνιστικό Κόμμα, που είχε απολέσει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά.

 

Το περίεργο είναι ότι η ηγεσία του Κόμματος, προηγούμενη και σημερινή, που ξανάγραψε  την ιστορία του Κόμματος, σιωπούσε επί δεκαετίες ολόκληρες και συμμετείχε στο «τέλμα»!!!

 

Με άλλα λόγια, το σχολιάζω, γιατί είναι ενδεικτικό του γιατί ο εν λόγω κύριος τάσσεται υπέρ του Κόμματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί σε ποιες αντιλήψεις οδηγεί ή από πού πηγάζει όλη αυτή η κουβέντα για τη “στρατηγική” του Κόμματος, του πως προέκυψε η αναθεώρηση της ιστορίας του Κόμματος με το νέο Δοκίμιο,  η απαξίωση του ΕΑΜ κλπ., αφού η ιστορική πορεία του Κόμματος θεωρούνταν τέλμα!!!

 

Πράγματι, καταλαβαίνω τον κ. Μπαλασόπουλο. Είναι συνεπής στις απόψεις, που εξέφραζε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια και αυτές αποτελούν τον κορμό της κριτικής, που ασκούσε και ασκεί το ΝΑΡ στο Κόμμα μας. Μένει μόνο ένα ζήτημα που θα έπρεπε να το διευκρινίσει: Που ακριβώς τοποθετεί χρονικά αυτό το «τέλμα» του ΚΚΕ; Από πότε και μέχρι πότε; Σε ποιους ηγέτες του ΚΚΕ αναφέρεται;

 

Αυτό που δεν κατανοώ είναι την ηγεσία του Κόμματός μας, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί αυτή την κριτική σήμερα. Και φυσικά την ίδια απαίτηση, που πρόβαλλα προς τον κ. Μπαλασόπουλο, έχω και από την ηγεσία του Κόμματος αλλά και από όσους στο Κόμμα μας υιοθετούν αυτή την άποψη. Να δηλώσουν ανοιχτά και στα μέλη του Κόμματος τι εννοούν πίσω από την «υπεράσπιση της στρατηγικής» του ΚΚΕ, η οποία τάχα είχε απολεσθεί.

 

Φυσικά, αυτό που γράφει ο κ. Μπαλασόπουλος είναι ένα αισχρό ψέμα. Το Κόμμα μας, παρά τις παρεκκλίσεις και τα λάθη του, παρά τις αδυναμίες του, που είχαν  και στο παρελθόν μελετηθεί και είχε ασκηθεί κριτική, ουδέποτε σταμάτησε να παραμένει ένα μαρξιστικό –λενινιστικό Κόμμα, μια και οι ρίζες του στο λαό από τη μια και στο μαρξισμό – λενινισμό από την άλλη, ήταν οι συνεχείς και σταθεροί τροφοδότες του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια, χάριν των οποίων μπόρεσε και ξαναπάτησε στα πόδια του.

 

Εγώ και όσοι συμμερίζονται τις απόψεις μου, από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε τον κ. Μπαλασόπουλο, ότι οι κομμουνιστές και το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν στη χώρα μας, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες. Η πορεία, όμως, του Κόμματός μας δεν ήταν μια πορεία λαθών και «τελμάτων». Και με την έννοια αυτή δεν θα του κάνουμε τη χάρη ούτε και το λάθος να τροφοδοτήσουμε την αντίδραση ενισχύοντας τη θεωρία που παρουσιάζει το ΚΚΕ ως «Κόμμα των λαθών».

 

Τον διαβεβαιώνουμε επίσης ότι οι κομμουνιστές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά τον κ. Μπαλασόπουλο. Όπως συνέχισε το Κομμουνιστικό Κίνημα να υφίσταται και μετά την εμφάνιση των «αριστερών επαναστατών» στους οποίους άσκησε δριμεία κριτική ο Λένιν και η Κομμουνιστική Διεθνής.

 

Εμείς, λοιπόν, οι κομμουνιστές, θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του Κόμματός μας, σε πείσμα τόσο του ίδιου όσο και όσων έχουν την ίδια με αυτόν άποψη. Αμφιβάλλουμε όμως βάσιμα για το  τι θα κάνει ο ίδιος.

 

Όσον αφορά την ηγεσία του Κόμματός μας, θα της επισήμαινα  ότι η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του Κόμματος αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Θα της συνιστούσα να κοιτάξει ποιοι πολιτικοί φορείς υιοθετούσαν και ακόμα υιοθετούν παραπλήσια άποψη.

 

Δεν τάσσομαι κατά της προσπάθειας οι κομμουνιστές να εξετάζουν κριτικά την ιστορική πορεία τους. Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ προέκυψε η αναθεώρηση της ιστορίας του Κόμματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ευπρόσδεκτος «φιλοξενούμενος» κ. Μπαλασόπουλος να θεωρεί την ιστορική πορεία του Κόμματος ένα τέλμα!!! Να θεωρεί ότι το ΚΚΕ τώρα ξέφυγε από αυτό το τέλμα!!! Γεγονός, βεβαίως, που από επικριτή του ΚΚΕ τον μετέτρεψε σε φανατικό υποστηρικτή του!!!

 

Όλα αυτά μου φαίνονται – και είναι – λίγο περίεργα.

 

Θα κλείσω, λοιπόν, αυτό το σχόλιο απευθύνοντας στην ηγεσία του Κόμματός μας  ένα ερώτημα. Ήταν το ΚΚΕ ένα οπορτουνιστικό Κόμμα σε «τέλμα» όλα τα προηγούμενα χρόνια;

 

Χρειάζεται από την πλευρά της ηγεσίας μια σαφής απάντηση.

COMMENTS