Φαρμακονήσι: Μια εν ψυχρώ δολοφονία;

Το ρεπορτάζ που παραθέτουμε είναι μια ζωντανή μαρτυρία από μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι διοργανωτές της παρακάλεσαν τους τηλεοπτικούς συντάκτες να σεβαστούν τους παρευρισκόμενους διασωθέντες μετανάστες από την τραγωδία που υπέστησαν στο Φαρμακονήσι και να μην τους προκαλέσουν με τις ερωτήσεις σαν να τους υπέβαλαν σε ανάκριση.

Παρά την υπόδειξη ανάμεσα στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους ήταν και η παρακάτω:

Ερώτηση: «Γιατί   σκοτώθηκαν  μόνο   γυναίκες   και  παιδιά;  Εσάς   γιατί δεν  σας έπνιξαν;».

Απάντηση: «Ο   Θεός  μας  έσωσε,  όχι  το  λιμενικό.  Είδαν τα τουρκικά σκάφη και πανικοβλήθηκαν. Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους»!!!...

Σημειώνουμε ότι τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση δεν «έπαιξαν» στο κανάλι για λογαριασμό του οποίου εργαζόταν ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός δημοσιογράφος.

Νομίζουμε ότι τώρα μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι ακριβώς συνέβη στο Φαρμακονήσι, αν, ταυτόχρονα, πάρει υπόψη και τις «νόμιμες» μεθόδους επαναπροώθησης που χρησιμοποιούνται και που ακόμη και με ήρεμο καιρό έχουν σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν με νερά οι σαπιόβαρκες πάνω στις οποίες στοιβάζονται οι μετανάστες – πρόσφυγες και να βυθίζονται. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Σε τι συνίστανται αυτές οι νόμιμες μέθοδες επαναπροώθησης;

Περιγράφουμε μία απ’ αυτές. Γύρω από το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν οι μετανάστες – πρόσφυγες δημιουργούνται έντονοι κυματισμοί από τα σκάφη των λιμενικών αρχών με τέτοιο τρόπο ώστε οι κυματισμοί αυτοί να ωθούν και να μετατοπίζουν το σκάφος των μεταναστών – προσφύγων έξω από τα χωρικά ύδατα της συγκεκριμένης χώρας, στην οποία κατευθύνονται, είτε σε διεθνή ύδατα είτε στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας από την οποία μεταφέρονται.

Οι κυματισμοί αυτοί, όμως, γεμίζουν νερό το σκάφος των μεταναστών – προσφύγων, τους προκαλούν πανικό και συνήθως το υπερφοτωμένο σκάφος βυθίζεται, όχι μόνο επειδή γεμίζει νερό αλλά και  από τη μετατόπιση των μεταναστών – προσφύγων, λόγω του πανικού τους, μέσα στο σκάφος. Έτσι ρίχνονται στη θάλασσα. Εξαιρετικά «νόμιμη» μέθοδος!!!…

Στην περίπτωση της χώρας μας, στο Αιγαίο, κάθε επαναπροώθηση έχει ως στόχο να μετατοπίσει το σκάφος των μεταναστών – προσφύγων στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο Φαρμακονήσι, τουλάχιστον από την πλευρά μας, δεν γνωρίζουμε ποια μέθοδος επαναπροώθησης ακολουθήθηκε, πράγμα που δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, μια και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι πνιγμοί.

Αν δίπλα στα παραπάνω προσθέσουμε και τη διαδικασία των καταθέσεων, που εμφάνισε το Λιμενικό προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει, καταθέσεις που πάρθηκαν σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, με μεταφραστή που λέγεται ότι δεν γνώριζε τη γλώσσα των μεταναστών – προσφύγων, καταθέσεις που ανασκευάζουν τις πρώτες δηλώσεις τους μετά τη διάσωσή τους, τότε,  η υπόθεση Φαρμακονησίου, θα μας επιτραπεί να πούμε, ότι «μπάζει» από όλες τις πλευρές.

Είναι φανερό ότι τα τραγικά γεγονότα στο Φαρμακονήσι και στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας έρχονται να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τα  κράτη, που γίνονται πρώτοι υποδοχείς μεταναστών – προσφύγων, να επιλύσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Στην πραγματικότητα στέλνουν ένα αποτρόπαιο μήνυμα σε όσους σκέφτονται να μπουν σ’ αυτήν την επικίνδυνη διαδικασία: «Σας περιμένει ο πνιγμός»!!!…

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί, γιατί οι χώρες υποδοχείς, σύμφωνα με τις Συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπεται να εφοδιάζουν τους μετανάστες – πρόσφυγες με τα απαραίτητα κρατικά έγγραφα, που θα επιτρέπουν στους μετανάστες πρόσφυγες να κατευθύνονται στις χώρες προορισμού, που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Το αποτέλεσμα είναι το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεταναστών – προσφύγων να μεταφέρεται στις χώρες υποδοχείς.

Ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας και τις σχέσεις της με την Τουρκία, αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, μια και το κύμα λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα έχει γεωμετρικά αυξηθεί από την Τουρκία ως χώρας διαμετακόμισης.

Είναι πλέον έκδηλο ότι από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την άποψη ότι όχι μόνο η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν κάνει τίποτα να εμποδίσει το κύμα λαθρομετανάστευσης αλλά το διευκολύνει κιόλας μόνο και μόνο για να υπάρχει μόνιμη ένταση στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Αυτό το οποίο πρέπει να απαιτήσει άμεσα η χώρα μας είναι να αλλάξουν οι ισχύουσες Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το «Δουβλίνο 2», ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ειδικά από το ΚΚΕ, προς άμβλυνση αυτού του φαινομένου και προς ανακούφιση των ίδιων των μεταναστών – προσφύγων, με πρώτο σκοπό την εξασφάλιση της ζωής τους και ανθρώπινων συνθηκών παραμονής.

Φυσικά αυτό το πρόβλημα από την ίδια του τη φύση είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί, γιατί οι αιτίες που το δημιουργούν βρίσκονται στην ίδια την πολιτική που εφαρμόζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ειδικά μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο αραβικό τόξο της Β. Αφρικής, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, προηγούμενα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με τις συνθήκες φτώχιας και ένδειας που επικρατούν σε πολλές Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες υπολογίζεται ότι το μεταναστευτικό κύμα θα ξεπεράσει κατά πολύ το μισό δισ. μετανάστες για το 2014.

Ειδικά για τη χώρα μας, πολλοί μελετητές υπολογίζουν ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες που θα καταφθάσουν σ’ αυτήν τα επόμενα χρόνια – μαζί με τους υπάρχοντες – θα προσεγγίσουν τον τεράστιο αριθμό των 3 εκατ..

Τουλάχιστον για τις Ελληνικές αρχές, πέρα από τις κατατεθειμένες προτάσεις που πρέπει να αποδεχτεί πλέον, μπαίνει η υποχρέωση οι μετανάστες – πρόσφυγες να μην πνίγονται και να απορρίψει τις μεθόδους επαναπροώθησης που φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.

COMMENTS