Απάτη κατ’ εξακολούθηση και βαρβαρότητα χωρίς τέλος

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη και μίλησε σε αγρότες στο συσκευαστήριο λαδιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυτιλήνης, όπου εξάγγειλε την «κάρτα πετρελαίου» για τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Φυσικά πρόκειται για μια κοροϊδία στην κυριολεξία, γιατί την ίδια εξαγγελία οι αγρότες την έχουν ξανακούσει απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Με δυο λόγια ο πρωθυπουργός εξάγγειλε την κατάργηση του φόρου που μπαίνει πάνω στο πετρέλαιο, που είχαν επίσης καταργήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να ρωτήσουμε τον πρωθυπουργό το πώς καταργεί …έναν καταργημένο φόρο, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι αυτό το μυστικό το ξέρει μόνο αυτός! Σημασία έχει ότι εδώ και πάνω από μια δεκαετία απ’ όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις καταργείται ένας …καταργημένος φόρος!

Ούτε πρόκειται να σταθούμε στον οίστρο του πρωθυπουργού, που τόνισε: “ό,τι δεν έγινε για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες -ό,τι έγινε παντού αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο- θα γίνει τώρα και στη χώρα μας. Κι όση απόσταση χάσαμε, θα την καλύψουμε τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανένα”!

Ομολόγησε, δηλαδή, ότι όλες οι κυβερνήσεις καταργούσαν το φόρο για τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου και κανένας δεν τον …καταργούσε! Τρέχοντας, λοιπόν, στην κοροϊδία και ο νυν πρωθυπουργός θα καταργήσει το φόρο που δεν θα …καταργήσει!!!

Γιατί ποια είναι η πραγματικότητα; Όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για αφορολόγητο πετρέλαιο δεν εννοεί πράγματι αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως αυτό που προμηθεύονται οι εφοπλιστές, δηλαδή πετρέλαιο απαλλαγμένο από κάθε φόρο.

Μιλάει μόνο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που ένα μέρος του, πολύ μικρό, επιστρέφεται και τώρα στους αγρότες αλλά είναι άνευ σημασίας, μετά μάλιστα την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Μέχρι τώρα γίνονταν διάφοροι υπολογισμοί για το πώς θα επιστρέφεται αυτός ο φόρος στους αγρότες και τίποτα παραπάνω. Αυτό, λοιπόν, που εξάγγειλε ο πρωθυπουργόε είναι ότι αυτή η επιστροφή θα γίνεται με βάση τα μηχανήματα, που θα καταγράφονται, και που με βάση αυτήν την καταγραφή οι αγρότες θα προμηθεύονται την περίφημη κάρτα πετρελαίου!!! Καμία άλλη λεπτομέρεια και προπαντός καμία άλλη κατάργηση άλλου φόρου απ’ αυτούς που υπάρχουν πάνω στο πετρέλαιο. Όλη αυτήν την απάτη ο πρωθυπουργός τη “βάφτισε” αφορολόγητο πετρέλαιο!!! Όπως και όλοι οι προηγούμενοι!!! Ψέμα στο ψέμα!!!

Εκεί όμως που έδωσε “τα ρέστα του” ο πρωθυπουργός σε αντιλαϊκότητα ήταν σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές των μεταναστών εργατών γης. Όπως είναι γνωστό οι εργάτες γης ανήκαν ως προς τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στο ΙΚΑ. Στη συνέχεια, όμως, μεταφέρθηκαν στον ΟΓΑ, γεγονός που έχει και τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες.

Τώρα ο πρωθυπουργός εξάγγειλε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μεταναστών κατά 50% για να μειωθεί το κόστος εργασίας. Οι εισφορές θα αφορούν μόνο τον τομέα υγείας και όχι τη σύνταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες απασχολούν μετανάστες εργάτες γης θα απαλλάσσονται κατά τα 2/3 από τις εισφορές που κατέβαλαν προηγούμενα και οι μετανάστες εργάτες γης δε θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Συντάξεις πείνας για τους αγρότες …ανύπαρκτες συντάξεις για τους μετανάστες εργάτες γης.

Προφανώς αυτή η εξαγγελία του πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο του σλόγκαν που είχε λανσάρει ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει ως “επίκεντρο τον άνθρωπο”!!!

Αν οι μετανάστες ήταν τα θύματα πολυποίκιλων επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή μέχρι την επίσημη κρατική πολιτική, αν ήταν τα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και πολλές φορές απλήρωτης εργασίας, τώρα είναι καταδικασμένοι, ακόμα και εάν είναι νόμιμοι και με νόμιμη εργασία να εργάζονται σα δούλοι και στο τέλος να μη μπορούν να πάρουν και μια στοιχειώδη σύνταξη, έστω αυτή του ΟΓΑ!!!

Αυτή η κυβέρνηση μας έδωσε ένα φρικαλέο παράδειγμα για το πώς θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, αυτός που τον ρήμαξε η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει και για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο με βάση τις αποφάσεις της τρόικας πρόκειται να ξανανοίξει ως θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος.  Η ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να δώσει ένα τέλος.

COMMENTS