Το εργοδοτικό έγκλημα στην Τουρκία

Σχόλιο Συνεργάτη μας

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί εργάτες στο ανθρακωρυχείο της Σόμα είχαν ξεπεράσει τους 300, ενώ παρέμενε ακόμα άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Δεν πρόκειται για ατύχημα, όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Πρόκειται για μια στυγνή ομαδική δολοφονία  με πρωταίτιους και ενόχους τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση.  Τέτοιου είδους ομαδικά εγκλήματα έχουν γίνει «σύνηθες γεγονός» στη γειτονική Τουρκία, γιατί είναι πολύ συχνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να νοιώθει οργή και αγανάκτηση για την εργοδοσία, που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες εργαζομένους. Να νιώθει τον ίδιο πόνο που νιώθουν οι οικογένειες των δολοφονημένων ανθρακωρύχων. Να τρέφει βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης, τούτες τις τραγικές ώρες, για το Τούρκικο Προλεταριάτο .

Όμως το αίσθημα  της οργής και της αγανάχτησης είναι λίγο μπροστά στην κυνική δήλωση του κορυφαίου πολιτικού εκπροσώπου της  ολιγαρχίας της Τουρκίας, του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. ” Αυτή είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων”,  δήλωσε!!! Μας απόδειξε για μια άλλη φορά τι πάει να πει καπιταλιστική βαρβαρότητα . Η δήλωση αυτή συνοδεύτηκε από την αποκρουστική φωτογραφία άμεσου συνεργάτη του Ερντογάν να κλωτσάει πεσμένο εργάτη, μαζί με τα τούρκικα ΜΑΤ, που διαδήλωνε την οργή του για την ομαδική δολοφονία που διαπράχθηκε!

Ευτυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης της Τουρκίας δεν πιστεύουν στην μοίρα και στο κακό ριζικό. Αντιλαμβάνονται ότι το έγκλημα που διαπράχτηκε είναι το άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οποία εντάθηκε κατακόρυφα μετά από την ιδιωτικοποίηση του ανθρακωρυχείου, των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων,  που επιδιώκει να περάσει η αστική τάξη της Τουρκίας.

Μπροστά σ’ αυτό το γεγονός οι εργαζόμενοι στην Τουρκία αντιστέκονται. Ξεσηκώνονται με απεργίες και διαδηλώσεις διεκδικώντας το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Στον αγώνα αυτό της τούρκικης εργατικής τάξης στις πρώτες γραμμές βρίσκεται το ΚΚ Τουρκίας. Η αγωνιστική αυτή δράση του ΚΚ Τουρκίας μας κάνει να αισιοδοξούμε. Πρωτοπόρα ήταν η δράση του ΚΚ Τουρκίας και στις λαϊκές κινητοποιήσεις της πλατείας Ταξίμ. Με τη δική του παρουσία, τα δικά του συνθήματα και τη δική του πολιτική πλατφόρμα.

Το ΚΚ Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση που κατάγγειλε το διαρκές έγκλημα, που πραγματοποιείται σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας και που οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης και της αστικής τάξης.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη στάση και δράση των Τούρκων κομμουνιστών θα οδηγήσει στο δυνάμωμα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Τουρκία, που είναι και η μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Το ΚΚ Τουρκίας προτείνει την επανακρατικοποίηση των ανθρακωρυχείων και τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εργατών.

Γίνεται φανερή η προσπάθεια που κάνει το ΚΚ Τουρκίας να αντιμετωπιστούν άμεσα και οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων, με συγκεκριμένους στόχους, σε μια κατεύθυνση να συσπειρωθεί η εργατική τάξη και να προσεγγίσει την πολιτική του ΚΚ Τουρκίας μέσα από την ίδια της τη δράση.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του KΚ Τουρκίας, την οποία βέβαια θα περιμέναμε να τη διαβάσουμε και στα κομματικά μας έντυπα.

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας.

«Είναι σαφές ότι οι ανθρακωρύχοι στο Soma έχουν πέσει θύματα για τη μεγιστοποίηση των κερδών των αφεντικών.

Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος στους τομείς εργασίας με μια σειρά από δολοφονίες.

Λιμάνια, ναυπηγεία, κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία, εξόρυξη … ΑΡΚΕΤΑ!

Είναι έκπληξη που όλοι οι κανόνες ασφαλείας έχουν παραβιαστεί σ’ αυτό το ορυχείο;

Είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχές, όλη την ημέρα προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο των εργατών και τη σημερινή κατάσταση στο ορυχείο;

Ή μήπως είναι μια έκπληξη ότι το ορυχείο είναι ιδιωτικοποιημένο;

Πολίτες, Αδέλφια Εργάτες,

Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε αυτό να περάσει, λέγοντας “Η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα σε αυτή τη χώρα”, ενώ οι άνθρωποι μας σφαγιάζονται.

Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, η άγνοια και η απάθεια δηλώνουν έλλειψη ανθρωπιάς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας καλεί το λαό να σταθεί αλληλέγγυος με τους εργαζομένους των ορυχείων και να αναλάβει δράση για να φέρει τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Δύο μέτρα μπορούν να ληφθούν άμεσα:

Ένα: Σε όλους τους τομείς στους οποίους ο θάνατος είναι αχαλίνωτος, η ασφάλεια στην εργασία θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο επιτροπών που θα σχηματιστούν από επιστήμονες, μηχανικούς και εργαζόμενους. Στα αφεντικά και τους διευθυντές τους, που έχουν χάσει την ανθρωπιά τους και είναι τυφλωμένοι από τα χρήματα δεν μπορούν να ανατίθενται οι ζωές μας.

Δύο: Η ιδιωτικοποίηση στον τομέα των ορυχείων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ορυχεία θα πρέπει να εθνικοποιηθούν.

Αν δεν δράσουμε, θα υποστηρίζουμε μόνο στα λόγια, ότι εκατοντάδες εργάτες έχουν σκοτωθεί άδοξα.

Αλλά αν το κάνουμε πράξη, οι ανθρακωρύχοι στο Soma θα μετατραπούν σε ήρωες που θυσιάστηκαν για να σώσουν άλλους αδελφούς τους από τον όλεθρο της ζωής τους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας – 14.5.2014

COMMENTS