Τα παζάρια της Χρυσής Αυγής με το σύστημα

Άκρως αποκαλυπτική του πολιτικού παιχνιδιού που παίζεται για την τύχη των προφυλακισμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν η παρουσία του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Παπά καθώς και του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας Φύσσα, βουλευτή Πειραιά Γιάννη Λαγού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την άρση της ασυλίας τους.

Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων εστίασαν στην «προσβολή του κοινοβουλίου και των θεσμών» και στο «φασιστικό παραλήρημα» των συγκεκριμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά την είσοδό τους αλλά και την εν γένει παρουσία τους στη βουλή την Τετάρτη.

Ωστόσο αυτό το στοιχείο είναι παρεπόμενο μιας πολύ βασικής και στοιχειώδους αλήθειας, που αναδείχτηκε περίτρανα απ’ τα γεγονότα αυτά και κυρίως απ’ τις ομιλίες των τριών προφυλακισμένων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, την οποία αλήθεια αυτή δεν μπορεί να την επισκιάσει το «φασιστικό σόου» των Χρυσαυγιτών εντός και εκτός βουλής.

Η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή φανερά διαπραγματεύεται. Και διαπραγματεύεται σκληρά με την κυβέρνηση και την αστική τάξη για την παραπέρα πορεία της. Τα στοιχεία φαίνεται ότι δεν την «ακουμπάνε» απλώς. Μπορεί και να την καίνε. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την τακτική που ακολουθεί.

Οι φόβοι του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς και των άλλων στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης, πως αν η αστική τάξη κρίνει ότι τη βολεύει στην παρούσα φάση να τους περιορίσει δραστικά, ότι μπορεί εύκολα αν θέλει να τους «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί», ως εγκληματική οργάνωση, ήταν εμφανέστατοι.

Από εδώ προκύπτουν και τα όσα «με μέτρο και φειδώ» αποκαλύπτουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής για τις επαφές και τις υπόγειες συναλλαγές τους με κυβερνητικούς παράγοντες. Αυτό ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τις επαφές Μπαλτάκου – Κασιδιάρη προεκλογικά, το ίδιο συνεχίστηκε και την Τετάρτη στη βουλή όπου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατονόμασε το διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιώργο Μουρούτη, ως άνθρωπο με τον οποίο είχαν τηλεφωνικές επαφές. Το μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά ήταν πολύ σαφές απ’ την πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Παράλληλα ο κατάλογος ονομάτων, τα οποία, σύμφωνα με τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών, εξέφραζαν είτε συμπάθεια προς τη Χρυσή Αυγή σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους είτε αποτύπωναν προσπάθεια προσεταιρισμού τους απ’ τη ΝΔ, ήταν μακρύς:

Οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος – ο υποτιθέμενος «κόκκινος» Πάνος, Κώστας Τσιάρας, ο πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου καθώς και το πρώην στέλεχος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας κατέχουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Χρυσαυγιτών, περίοπτη θέση στις υπόγειες ή και φανερές σχέσεις της Δεξιάς με την Ακροδεξιά και τους νεοναζί.

Δεν εξαιρείται, αυτός έχει και ανάλογο παρελθόν, και ο προς υπουργοποίηση, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης για τον οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος «θύμισε» ότι ήταν γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ, όταν ένα μέλος της ΕΠΕΝ το 1985 στη Σπάρτη δολοφόνησε πολιτικό του αντίπαλο, χωρίς ποτέ ο Μάκης Βορίδης να διωχτεί ως «ηθικός αυτουργός».

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Χρυσή Αυγή εκβιάζει το πολιτικό κατεστημένο με το οποίο συναλλάσσεται σε διάφορα επίπεδα, για να πέσει στα μαλακά. Και γι’ αυτό το λόγο  σφίγγει τον κλοιό γύρω απ’ τον Αντώνη Σαμαρά. Η απειλή της Χρυσής Αυγής εκφράστηκε ανοιχτά απ’ το Γιάννη Λαγό: «Αν τολμάτε ας μας πάτε σε δίκη και τότε θα σας ξεφτιλίσουμε σ’ όλη την Ευρώπη». Πρακτικά η Χρυσή Αυγή παζαρεύει να μην πάει σε δίκη ή αν πάει να τη βγάλει καθαρή με ποινές χάδια.

Ωστόσο απ’ όλα αυτά προκύπτει μια πολύ βασική διαπίστωση την οποία ως «Νέα Σπορά» έχουμε ήδη θίξει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας. Οι εκβιασμοί και οι απειλές της Χρυσής Αυγής πατάνε πάνω στις σχέσεις της και τις υπόγειες διαδρομές της με επίσημους και ανεπίσημους κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες με τις πλάτες των οποίων η Χρυσή Αυγή απολάμβανε πλήρη πολιτική και νομική ασυλία μέχρι πρότινος. Η Χρυσή Αυγή απειλεί την πολυπόθητη για την αστική τάξη κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, προσπαθώντας να πατήσει πάνω στο γεγονός ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Και τους εκθέτει με το «σταγονόμετρο».

Όμως αυτή η διαπίστωση μας οδηγεί σε ένα πολύ πιο σοβαρό συμπέρασμα που καταρρίπτει τις διακηρύξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής ότι δήθεν «είναι το μοναδικό αντισυστημικό κίνημα».

Αν είναι τόσο αντισυστημική η Χρυσή Αυγή προς τι όλη αυτή η ίντριγκα μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής; Αν είναι τόσο αντιστυστημική η Χρυσή Αυγή, γιατί ο κατά δήλωσή του αντικομμουνιστής και εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του μνημονίου, που μέχρι και το Βήμα του Ψυχάρη έγραψε ότι «πιο ραγιάς πεθαίνεις», Άδωνις Γεωργιάδης προτιμάει να δει το γιό του Χρυσαυγίτη και όχι αριστερό ή κομμουνιστή σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Χρήστος Παπάς;

Θα το επαναλάβουμε. Ας πάψει η Χρυσή Αυγή να απειλεί και να εκβιάζει. Ας δώσει όλα τα στοιχεία που λέει ότι έχει στη δημοσιότητα. Τι φοβάται και δεν το κάνει; Μήπως φοβάται ότι η πλήρης δημοσιοποίηση αυτού του υλικού θα αποδείξει ότι δεν διώκεται απ’ το σύστημα αλλά συναλλάσσεται με το σύστημα γιατί η ίδια είναι διώκτης του λαού;

Κατά τη γνώμη μας αυτή είναι η αλήθεια και ξαναρωτάμε λοιπόν «που είναι τα άλλα βίντεο Ηλία;». Δώστε τα στη δημοσιότητα αν τολμάτε και αφήστε αυτό το γκαιμπελικό αναποδογύρισμα της πραγματικότητας για να παραπλανάτε τους οπαδούς σας ότι διώκεστε για την εθνικιστική σας ιδεολογία και επειδή είστε «ο πραγματικός εχθρός της κλεπτοκρατίας». Αν είναι έτσι τότε γιατί είχατε τόσα και τέτοια νταραβέρια με τους εκπροσώπους της κλεπτοκρατίας;

Όμως όλες αυτές οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα υποδηλώνουν και μια ακόμα πολύ πιο σοβαρή αλήθεια. Δείχνουν ότι το Κομμουνιστικό και Εργατικό κίνημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνει την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της πάλης τους, στην αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Την ίδια ώρα που η άρχουσα τάξη διώκει τη Χρυσή Αυγή, την ίδια ώρα αποδεικνύεται ότι της έκανε πλάτες για να διεκπεραιώνει τη «βρώμικη» δουλειά για λογαριασμό του συστήματος.

Σ’ αυτή τη σχέση των υπόγειων και φανερών διαπλοκών εδράζεται το παζάρεμα που κάνει η Χρυσή Αυγή και εκεί έχει τη ρίζα του το «παράδοξο» που ζήσαμε προεκλογικά να κατηγορούνται ως εγκληματική οργάνωση και να βρίσκονται προφυλακισμένα τα περισσότερα ηγετικά της στελέχη, αλλά την ίδια ώρα κάποια άλλα στελέχη της να βρίσκονται έξω και η Χρυσή Αυγή να κατέρχεται ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα» στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι σοβαρές και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα. Είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει το νεοναζιστικό κίνδυνο αποτελεσματικά, κίνδυνος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία των περιπτώσεων.

COMMENTS