Πετρόπουλος.. η απάντηση ενός αναγνώστη

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το σχόλιο ενός αναγνώστη μας

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Πετρόπουλος δίνει έναν ορισμό που αφορά στον ιδεολογικό μανδύα του φασισμού και…ξεμπερδεύει. Το άρθρο της Νέας Σποράς εξηγεί ότι ο φασισμός στον πυρήνα του είναι μία αστική ιδεολογία, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, της αστικής τάξης. Ότι στο πλαίσιο του φασισμού, ο καπιταλισμός πραγματοποιεί, με το χειρότερο για την εργατική τάξη τρόπο, τις επιδιώξεις του που είναι βασικά η συνέχιση της κυριαρχίας του.

Βιασμό της πραγματικότητας πραγματοποιούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό όλα τα αστικά ιδεολογήματα. Τι είναι π.χ. το american dream για τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανών; Δεν είναι ένας βιασμός της πραγματικότητας όπου παρέχει ένα όνειρο που στην πραγματικότητα είναι αυταπάτη; Τι είναι η “ελεύθερη αγορά”; Τι είναι η κοινοβουλευτική “δημοκρατία”;

Το άρθρο της Νέας Σποράς όμως, εξηγεί:

Όπως μας διδάσκει ο μαρξισμός κάθε αστική ιδεολογία και αστικού προσανατολισμού ρεύμα σκέψης αντανακλά και απεικονίζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διαστρεβλωμένα στο επίπεδο της νόησης την υλική πραγματικότητα του καπιταλισμού και της ταξικής πάλης για να συγκαλύψει ή να δικαιολογήσει και να υπερασπιστεί την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Πρέπει λοιπόν ο Πετρόπουλος να μας εξηγήσει αν τα αστικά ιδεολογήματα στερούνται επιστημονικής βάσης, έστω και διαστρεβλωμένης. Ως Νέα Σπορά, του το κάνατε ξεκάθαρο:

Η αστική πολιτική οικονομία «μπορεί να παραμείνει επιστήμη μόνο όσο η ταξική πάλη βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση ή όταν εκδηλώνεται μόνο με μεμονωμένα φαινόμενα» μας λέει ο Καρλ Μαρξ (Κεφάλαιο, πρώτος τόμος, σελ. 20). Αυτή η εποχή όμως έχει παρέλθει. Η εργατική τάξη οργανώνει την πάλη της ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Και με την έννοια αυτή, η αστική πολιτική οικονομία δε μπορεί παρά να αντανακλά διαστρεβλωμένα την οικονομική πραγματικότητα. Για να μπορεί η οικονομική επιστήμη να είναι επιστήμη πρέπει πλέον να ακολουθήσει την εργατική υπόθεση.

Συνεπώς, κάθε αστικό ιδεολόγημα, ακριβώς επειδή εξυπηρετεί την αστική τάξη, είναι πίσω από τις ανάγκες της εποχής μας και συνεπώς διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτό κάνει και ο φασισμός. Έχει διαστρεβλωμένη επιστημονική βάση. Ο Πετρόπουλος όμως αποδίδει στη Νέα Σπορά πρόθεση να “καθαγιάσει” επιστημονικά το φασισμό και φτάνει στο αισχρό συμπέρασμα ότι η Νέα Σπορά ρίχνει νερό στο μύλο του φασισμού!!

Συνοψίζοντας, να μας πει ο Πετρόπουλος αν ο καπιταλισμός στερείται επιστημονικής βάσης ή αν μόνο μία έκφανση του, ο φασισμός, απολαμβάνει αυτό το “προνόμιο”.

Πιθανότατα ο Πετρόπουλος να μπερδεύει την αντικειμενική βάση του φασισμού, δηλαδή την υπηρέτηση του καπιταλισμού, με την επιστημονική βάση. Δεν επιτρέπεται όμως να βγάζει τέτοια συμπεράσματα γιατί το κείμενο είναι παραπάνω από σαφές στο ζήτημα αυτό.

Δεν ξέρω αν βιάστηκε να απαντήσει (σίγουρα βιάστηκε αν κρίνουμε από το γεγονός ότι απάντησε μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευση) ή αν απλά περιφέρει την άγνοιά του στις σελίδες που τον φιλοξενούν.

Ίσως όταν σταματήσει να αντιγράφει ορισμούς, που αφορούν στο ιδεολογικό κάλυμμα του φασισμού, μπει και στην ουσία του ζητήματος.

Μία τελευταία σκέψη:

Ανάμεσα στις δύο εσφαλμένες προσεγγίσεις του φασισμού (φασισμός = καπιταλισμός και φασισμός είναι κάτι αποκομμένο από τον καπιταλισμό), ο Πετρόπουλος νομίζω ότι (ίσως στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από την πρώτη εκδοχή που δείχνει να υιοθετεί το Κόμμα σήμερα) πάει ντουγρού στη δεύτερη.

COMMENTS