Τι τρέχει με την Black Rock κύριε Διοικητά;

Ο τίτλος του άρθρου δε μας ανήκει. Τον δανειστήμαμε από το άρθρο του Αντώνη Καρακούση, διευθυντή του «Βήματος της Κυριακής», που έχει αναρτηθεί στο «e-Βήμα» (24.07.2014).

Όπως μας πληροφορεί το σχετικό άρθρο – και όσοι παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις γνωρίζουν το “πόθεν έσχες” αυτής της εταιρίας, «Η Black Rock είναι η διεθνής ελεγκτική εταιρία η οποία επί Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος προσελήφθη ως σύμβουλος για τη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Και βάσει των διαπιστώσεών της προέκυψαν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, οι οποίες  στο βαθμό που καλύπτονταν θα ασφάλιζαν υποτίθεται  τις ελληνικές Τράπεζες έναντι μελλοντικών κινδύνων».

Η BlackRock, λοιπόν, «στην τριμηνιαία έκθεσή της  ανέδειξε την Ελλάδα ως την πιο επικίνδυνη για χρεοκοπία χώρα στον κόσμο»! Η εταιρία, η οποία μας συμβούλευε για το πώς θα ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες και που για την κυβέρνηση η ανακεφαιοποίηση των τραπεζών ήταν απόλυτη προτεραιότητα για να σωθούν οι τράπεζες και να μπει η χώρα μας «σε ρυθμούς ανάπτυξης» μας κατέταξε την πιο επικίνδυνη χώρα να χρεοκοπήσει! Λαμπρά!!!

Στο μεταξύ η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία και θεωρείται η καλύτερη στο είδος της στον κόσμο, για τις «υπηρεσίες» που μας πρόσφερε εισέπραξε κάτι …ψωροδολάρια. Μόνο …17εκατ. δολάρια!!!

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, προσέλαβε την εταιρία αυτή για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», ρύθμιση που σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις οποίες η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους έγινε με επιτυχία.

Και όχι μόνο αυτό. Διαβεβαίωνε ότι θα περισσέψουν και κεφάλαια από τα δάνεια που συνήψε η κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση – και φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων, για να κλείσει διάφορες δημοσιονομικές τρύπες, εάν και εφόσον το επέτρεπε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπάθεια που δεν την έχει σταματήσει. Έτσι μας λέει.

Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος αναρωτιέται εάν ο Γιάννης Στουρνάρας την προσέλαβε για να την «εξευμενίσει» ή «αγνόησε τις εκτιμήσεις της», γιατί «Δεν γίνεται να αναλαμβάνει βασικός σύμβουλος της κεντρικής Τράπεζας για τα ”κόκκινα δάνεια”, την ώρα που μετά όσα μεσολάβησαν και η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι, διακινεί διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι πρώτη υποψήφια χώρα για χρεοκοπία».

Φυσικά οι πάντες γνωρίζουν ότι με τα «κόκκινα δάνεια» θα γίνει διεθνές παιχνίδι, το γνωρίζει και ο αρθρογράφος, γι’ αυτό και εκφράζει τις ανησυχίες του. Όσο σημαντικό, όμως, θέμα είναι η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», και κυρίως γι’ αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή να κλείσουν οι μικροεπιχειρήσεις τους, το ζήτημα, ως κυρίαρχο ερώτημα, είναι: πως συμβαίνει η χώρα μας, μετά από τόσες οικονομικές επιτυχίες, που διατείνεται ότι έχει η κυβέρνηση (ότι την έσωσε από τη χρεοκοπία, ότι μας περιμένει η ανάπτυξη τώρα), προβάλλει ως πρώτη χώρα για χρεοκοπία και μάλιστα από την εταιρία που συνέβαλε με τις συμβουλές της και τις εκτιμήσεις της για να σωθεί …από τη χρεοκοπία;

Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας έχει μπλέξει, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, σε μία δίνη που οι διεθνείς οικονομικοί παίχτες τη βυθίζουν ακόμη περισσότερο και ρουφάνε το αίμα των εργαζομένων και τους οικονομικούς της πόρους.

Οι αναγνώστες μας ασφαλώς θα έχουν προσέξει ότι στις οικονομικές μας αναλύσεις μιλάμε πάντα πως η χώρα μας έχει ανάγκη από μία προγραμματική πρόταση που θα τη βγάλει «από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία». Πράγμα που σημαίνει από μόνο του ότι δε δίνουμε καμία βάση στη στημένη προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, ότι η χώρα μας μπαίνει οπωσδήποτε σε πορεία ανάπτυξης, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί σε καθεστώς ανοιχτής χρεοκοπίας και όχι ελεγχόμενης, που βρίσκεται τώρα.

Η χώρα μας είναι «ένα αγκιστρωμένο ψάρι» πολιτικά και οικονομικά και η πορεία της εξαρτάται από τις θελήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων. Έτσι, λοιπόν, όπως μας προειδοποίησε ο Σόιμπλε ότι εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει με βάση τα μνημόνια, μας περιμένει η έξοδος από το ευρώ, έτσι και η BlackRock μας προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση των υπό υποψηφιότητα χωρών για χρεοκοπία, προφανώς για να συνεχιστεί το «άρμεγμα».

Εάν, λοιπόν, βγαίνει ένα συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι η χώρα μας πρέπει να ξεμπλέξει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, από μια πολιτική – της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που της υπονομεύει το μέλλον, που την καθιστά «αγκιστρωμένο ψάρι» διαρκείας, γι’ αυτό είναι πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας η κατάθεση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής πρότασης εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, μπροστά και στις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται, το περιεχόμενο της οποίας το έχουμε περιγράψει σε πολλά από τα προηγούμενα άρθρα μας.

Οι εξελίξεις ήρθαν έτσι που αυτό το καθήκον να αφορά αποκλειστικά το Κόμμα μας. Και πρέπει να το αναλάβει.

COMMENTS