Τα παραλειπόμενα της …Αμφίπολης

Μας διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «να κάνουμε λίγες ημέρες υπομονή», γιατί βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ίσως, να πρόκειται για το πιο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών. Αυτή η εικόνα αρχίζει να φιλοτεχνείται και οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις των αρμοδίων κάτι τέτοιο αφήνουν να εννοηθεί. Ακριβώς αυτήν την εικόνα ενισχύει και η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο χώρο της ανασκαφής και η μετρημένη σύστασή του «για υπομονή».

Πραγματικά με πολύ μεγάλη χαρά ό,τι και να ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη και η τόσο παραμελημένη αρχαιολογική έρευνα, πολύ περισσότερο εάν είναι κάτι εξόχως σημαντικό, θα το καλωσορίζουν οι πάντες, και στο εσωτερικό της χώρας και έξω απ’ αυτήν, και δε νομίζουμε ότι θα βρεθεί κάποιος που να διατυπώσει δεύτερη γνώμη.

Το γεγονός αυτό, όμως, απέχει πολύ από την εικόνα που αρχίζει να δημιουργείται, που …δημιουργεί με τη σειρά της μια άλλη εικόνα πολύ συνηθισμένη στη χώρα μας, ακόμη και εάν αναγνωρίσουμε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού πηγάζει από πραγματικό ενδιαφέρον.

Μέχρι τώρα, και όταν λέμε μέχρι τώρα εννοούμε ακόμη και μέχρι την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, κανένας πρωθυπουργός δεν μας είχε αποδείξει το μεγάλο του ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Γι’ αυτό το λόγο και το αντίστοιχο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν από τα «ριγμένα» υπουργεία, παρά το γεγονός ότι πέρασαν απ’ αυτό και πολύ ηχηρά ονόματα, που κατά τα άλλα πρόσφεραν στον πολιτισμό της χώρας μας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ξαφνική επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη δε σχετίζεται με την επιδίωξη μιας πρόσκαιρης εκμετάλλευσης ενός περασμένου μεγαλείου, έστω και εάν, πιθανώς, πρόκειται για έναν τάφο που έχει βασιλική καταγωγή. Αυτό θα μας το πουν μόνο οι αρμόδιοι. Οι αρχαιολόγοι.

Και το λέμε αυτό, γιατί καμία εικόνα από το παρελθόν, όσο σημαντική και εάν είναι, δε μπορεί να καλύψει και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική σημερινή εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας. Και η εικόνα αυτή έχει τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του και την καταγωγή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν χάσει και την υπομονή τους και δεν πρόκειται να δεχτούν «συστάσεις υπομονής».

COMMENTS