Η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και το μνημόνιο

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και το μνημόνιο, με αφορμή δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη. Ο υπουργός δήλωσε για το χρέος ότι: «Η διαγραφή χρέους δεν αποτελεί επιλογή», δήλωση που έκανε  σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο του Bloomberg στο Λονδίνο.

Τον ισχυρισμό του αυτόν ο Γκίκας Χαρδούβελης τον στήριξε στο γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας πλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι διακρατικό και επομένως προσφέρεται για μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του και της μετατροπής των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Παράλληλα έκανε μια προσπάθεια να συνδυάσει, επίσης, την επιλογή της επιμήκυνσης με το τέλος του μνημονίου, την απαλλαγή της χώρας μας από την τρόικα και την έξοδο από το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ. Η σχετική δήλωση έχει ως εξής:

«Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση» (e-Βήμα).

Δυστυχώς για το Γκίκα Χαρδούβελη η διάψευση ήρθε πολύ γρήγορα γι’ αυτόν και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσία της τρόικα θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι το τέλος του 2016.

Όλη αυτήν την κατάσταση με τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη έρχονται σ’ αντίθεση με τα όσα δηλώνει για το τέλος του μνημονίου και της τρόικας ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι φανερό ότι του χρειαζόταν αυτή η επισήμανση, γιατί την ίδια στιγμή ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς δήλωνε στο Real.fm ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του κουρέματος του δημόσιου χρέους, αλλά, παράλληλα, αναγνώριζε ότι μια επιμήκυνση δεν θα έβλαπτε.

Μέχρι τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματική. Τασσόταν υπέρ του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Τώρα άνοιξε την πόρτα και στην επιμήκυνση. Η προετοιμασία για την επιμήκυνση είχε αρχίσει από παλιότερα. Ο Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει ότι δύο λύσεις υπάρχουν για το χρέος. Ή το κούρεμα ή η επιμήκυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του κουρέματος. Δηλαδή με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ανέφερε, ως λύση για το χρέος, και την επιμήκυνση. Τώρα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά επισημοποίησε και φαίνεται, πλέον, σαφώς ότι δεν απορρίπτει και την επιμήκυνση.

Είναι φανερό πια ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να συγκλίνουν και ως προς τη λύση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του, η οποία είναι και η μοναδική, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, όμως, στη μεταξύ τους διαμάχη, και μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, και οι δύο θέλουν να …απαλλάξουν τη χώρα μας από το μνημόνιο, ο ένας επειδή, υποτίθεται, ότι δε χρειάζεται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά της κενά για τα επόμενα χρόνια, ο άλλος υποσχόμενος να το καταργήσει.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην άποψη ότι θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο, βέβαια, θα είναι ένα νέο μνημόνιο, όπως και εάν ονομαστεί αυτό.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πηγαίνοντας προς την Αυστραλία, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτό είναι τώρα πολύ περισσότερο απαραίτητο, γιατί υπάρχουν πολλές εστίες κρίσης στον κόσμο. Επικαλέστηκε ακόμη και τον ιό του Έμπολα για να δικαιολογήσει αυτήν τη θέση του.

Το συμπέρασμα νομίζουμε ότι είναι σαφές. Η Γερμανία επιμένει σταθερά στην πολιτική της και απομένει να μάθουμε και επίσημα τι στο καλό συζήτησαν οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης με τον …Γεργκ Άσμουσεν. Για το πώς θα καταργηθεί το μνημόνιο;

COMMENTS