Ανακοίνωση της «Νέας Σποράς» σχετικά με το σημείωμα της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος

Στις 20/09/2014 εμφανίστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πέτρου Γκόγκου, το οποίο αφορούσε στα 40χρονα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Φώτη Παπούλια, με τίτλο:  “«Ραβασάκι» ΚΚΕ προς οργανώσεις ενάντια στον «Εργατικό Αγώνα»”, το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη τετρασέλιδου «σημειώματος – οδηγίας» της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ προς τις οργανώσεις του Κόμματος. Στο άρθρο αυτό παρατίθενται συγκεκριμένα αποσπάσματα από το σημείωμα της Γραμματείας.

Την Κυριακή 21/09/2014 διαβάζουμε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» του δημοσιογράφου Λάμπρου Σταυρόπουλου με τίτλο: «Λύκοι με προβιά χτυπάνε το Κόμμα», στο οποίο γίνεται και πάλι αναφορά στην ύπαρξη τετρασέλιδου σημειώματος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Και σ’ αυτό το ρεπορτάζ παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα από το σημείωμα.

Η συνέχεια δόθηκε στο «e – Βήμα», την Κυριακή το απόγευμα 21/09/2014, στο οποίο αναρτήθηκε το άρθρο του Λάμπρου Σταυρόπουλου, που, όμως, αυτή τη φορά οι αναγνώστες είχαν τη δυνατότητα να διαβάζουν υπό μορφή pdf ολόκληρο το σημείωμα της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για διαρροή του σημειώματος της Γραμματείας, το οποίο προμηθεύτηκαν οι δύο εφημερίδες. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου – Κυριακής αναφέρεται σε τετρασέλιδο σημείωμα που υπάρχει, ενώ το «e – Βήμα» αναδημοσιεύοντας το άρθρο του Λάμπρου Σταυρόπουλου αναρτά και το σημείωμα της Γραμματείας, μάλλον κατά παρέκκλιση της συνήθειας που διατηρεί το Συγκρότημα να αναρτά στην ηλεκτρονική έκδοση την Κυριακάτικη ύλη της έντυπης έκδοσης κυρίως Δευτέρα ή την Τρίτη πρωί.

Η ιστοσελίδα «Εργατικός Αγώνας» δημοσιεύει στις 22/09/2014 ολόκληρο το σημείωμα και μια σύντομη απάντηση προς την ηγεσία του ΚΚΕ με τίτλο «Οι λύκοι και τα… πρόβατα», την οποία και παραθέτουμε ως έχει:

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, το οποίο έχει τίτλο «ΚΚΕ: Λύκοι με προβιά χτυπάνε το κόμμα», η ηγεσία του κόμματος κατεβάζει στις κομματικές οργανώσεις και στην ΚΝΕ σημείωμα για την ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ- ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Η ίδια εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσιεύει ολόκληρο το σημείωμα της ηγεσίας. Είναι παρά πολλά τα ερωτήματα που, ευλόγως, προκύπτουν για ένα τέτοιου περιεχομένου σημείωμα -όπου βρίθουν οι συκοφαντίες σε βάρος μας- και φυσικά για την ίδια, αυτή καθαυτή, την διαρροή του στο Συγκρότημα. Επί του παρόντος δεν θα μας απασχολήσουν αυτά. Θα αρκεστούμε, μόνο, στην ενημέρωση των αναγνωστών μας αναδημοσιεύοντας το κείμενο της κομματικής ηγεσίας. Τα links του ΒΗΜΑΤΟΣ τα δίνουμε προς επιβεβαίωση των όσων λέμε. Τα υπόλοιπα εν ευθέτω χρόνω.

                                                       Η Συντακτική Επιτροπή του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ».

Από την απάντηση του «Εργατικού Αγώνα» λείπει εντελώς κάθε αναφορά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου – Κυριακής. Ο «Εργατικός Αγώνας» μεταθέτει την όποια απάντηση που τον αφορά σε σχέση με το σημείωμα σε εύθετο χρόνο. Η έκταση της απάντησης προδιαθέτει στην άποψη ότι  αυτή θα μπορούσε να έχει δοθεί πριν και την ανάρτηση του σχετικού άρθρου του Λάμπρου Σταυρόπουλου από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» στην αντίστοιχη ηλεκτρονική (e – Βήμα), όπου περιέχεται και το σημείωμα της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η «Νέα Σπορά» σε ό,τι την αφορά σχολιάζοντας το σημείωμα της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ έχει να σημειώσει τα παρακάτω:

  1. Η «Νέα Σπορά» αποδέχεται ότι ασκεί κριτική στην ηγεσία του Κόμματος για την πολιτική που εφαρμόζει και την οποία θεωρεί ότι συνιστά αριστερή παρέκκλιση από τον Μαρξισμό – Λενινισμό. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψη εκ μέρους της ηγεσίας του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, που η ίδια η ζωή ήρθε να επαληθεύσει την επικαιρότητά του και την αναγκαιότητά του.
  2. Αναγνωρίζει ότι το σύνολο της αρθρογραφίας της που απευθύνεται προς το Κόμμα αφορά στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με την ηγεσία του Κόμματος για την επαναφορά του Κόμματος στην κοσμοθεωρία του Μαρξισμού – Λενινισμού.
  3. Επισημαίνει ότι όποιος παρακολουθεί την αρθρογραφία της «Νέας Σποράς» είναι εύκολο να διαπιστώσει τις διαφορετικές κατευθύνσεις που κινείται η «Νέα Σπορά» σε σχέση με τον «Εργατικό Αγώνα», τις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, παρ’ όλο που ο «Εργατικός Αγώνας» φέρεται να υποστηρίζει το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου. Επομένως οι απόψεις της «Νέας Σποράς» ούτε εφάπτονται ούτε τέμνονται με τις απόψεις του «Εργατικού Αγώνα».
  4. Διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει κάτω από οποιουσδήποτε όρους και δυσκολίες την ιδεολογικοπολιτική της μάχη ενάντια στο δεξιό και «αριστερό» οπορτουνισμό, να υπερασπίζεται το Μαρξισμό – Λενινισμό από κάθε παρέκκλιση.
  5. Ξεκαθαρίζει ότι η «Νέα Σπορά» δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση του Κόμματος ούτε την επιδιώκει. Θεωρεί ότι η αποδυνάμωση του Κόμματος δε θα θέσει το ζήτημα της αλλαγής της ηγεσίας, αλλά θα θέσει το ζήτημα της ύπαρξης του Κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος και της εμφάνισης της «Νέας Σποράς», την οποία θα υπερασπιστούμε μέχρι την αποκατάσταση των Μαρξιστικών – Λενινιστικών αρχών και κανόνων λειτουργίας του Κόμματος.
  6. Διευκρινίζει για πολλοστή φορά ότι στο πλαίσιο της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης και της αποκατάστασης της μαρξιστικολενινιστικής ιδεολογίας και πολιτικής του Κόμματος θα επιλυθεί και το ζήτημα της ηγεσίας.

Η «Νέα Σπορά» δεν έχει «διαφορές με το Κουκουέδικο» θέλει, όμως, να επισημάνει ότι το Κόμμα βρίσκεται μπροστά σε μια καμπή, που απαιτεί να υπερβεί τις δεσμεύσεις του 19ου Συνεδρίου, που αποδείχτηκε ότι οι επεξεργασίες του καθήλωσαν το Κόμμα και του αφαίρεσαν όχι μόνο ζωτικές δυνάμεις αλλά το οδήγησαν και στην απώλεια των πολιτικών πρωτοβουλιών,που θα έπρεπε να έχει πάρει για να οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, να αναπτύξει την ταξική πάλη, την ταξική και πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης, την ενότητά της, να καθοδηγήσει το εργατικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, να προωθήσει τις κοινωνικές συμμαχίες της εργατικής τάξης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση ο κίνδυνος είναι άμεσος και εδώ συγκεντρώνονται οι ευθύνες της ηγεσίας του Κόμματος.

23/09/2014

COMMENTS