Για το μήνυμα του Μ. Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης των λαών του κόσμου και των εργαζομένων, απέστειλε μήνυμα προς την ΚΝΕ με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Φεστιβάλ «ΚΝΕ – Οδηγητή». Αφήσαμε για λίγο το χρόνο να περάσει, γιατί δεν επιθυμούσαμε απλώς να το παραθέσουμε αλλά και να το σχολιάσουμε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι μόνο ο συνθέτης που μας εμπνέει και μας κινητοποιεί με τις δημιουργίες του. Διαθέτει και αγωνιστική μνήμη.   Και αυτήν την αγωνιστική μνήμη, δίκην ιστορικής κατάθεσης, «έβγαλε» από μέσα του με το μήνυμά του προς την ΚΝΕ.

Παραθέτουμε το μήνυμα ως έχει:

«Με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ απευθύνω εγκάρδιο συναγωνιστικό χαιρετισμό.

Η πατρίδα και ο Λαός μας ζουν ξανά δύσκολες ώρες και γι’ αυτό χρειάζεται να διπλασιαστεί η προσπάθεια και ο αγώνας της Κομμουνιστικής Νεολαίας για την πλήρη απαλλαγή της χώρας από τους νέους ξένους και ντόπιους εξουσιαστές.

Ένας αγώνας και μια προσπάθεια που θα έχει ως κύριο στόχο την οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου του εργαζόμενου ελληνικού Λαού.

Από την ξένη κατοχή έως σήμερα αντιμετωπίσαμε μεγάλες, ιστορικές προκλήσεις που αποσκοπούσαν στο γονάτισμα του Λαού μας.

Όμως αντέξαμε και νικήσαμε, γιατί με πρωτοπορία το ΚΚΕ ξεσηκώσαμε το Λαό μας με κάθε μέσο, ειρηνικό – δυναμικό, ακόμα και ένοπλο.

Γι’ αυτό σας καλώ να μελετήσετε σε βάθος την πρόσφατη ιστορία των λαϊκών μας αγώνων με τη φιλοδοξία να μας ξεπεράσετε σε σύνεση, οργάνωση και λαϊκή ορμή.

Μίκης Θεοδωράκης

18.9.2014»

Η πολιτική σημασία του μηνύματος είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Μίκης μιλάει για τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο λαός μας και που με τους αγώνες του,  με πρωτοπορία το ΚΚΕ, «άντεξε και νίκησε», όπως λέει ο ίδιος.

Είναι αυτοί οι αγώνες του λαού μας με τους οποίους έγραψε τις ανεξίτηλες ηρωικές και αιματόβρεχτες σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, ενάντια στην ντόπια ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ σ’ αυτούς τους αγώνες.

Και με άλλη ευκαιρία ο Μίκης είχε χαρακτηρίσει το ΚΚΕ ως «το βράχο μας». Και δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή δύσκολη πολιτική συγκυρία απευθύνεται στους νεολαίους της ΚΝΕ για να τους συστήσει να ξεπεράσουν τη δικιά του γενιά. Να μελετούν σε βάθος την ιστορία των αγώνων του λαού μας.

Δεν αγνοεί ο Μίκης ότι από πάντα γινόταν συζήτηση γύρω από την ιστορία του ΚΚΕ. Συστήνει, όμως, στους νεολαίους της ΚΝΕ να τη μελετούν. Πρόκειται για μια σύσταση που αφορά τους πάντες.

Αφορά εμάς, που από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα εκφράζουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες με την πολιτική που εφαρμόζει η ηγεσία του Κόμματος. Αφορά την ίδια την ηγεσία του Κόμματος, που αποπειράθηκε να ξαναγράψει την ιστορία του, όπως την ξανάγραψε. Αφορά τους αντίπαλους του ΚΚΕ, που προσπαθούν να το εξαφανίσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.

Αφορά και εκείνους που μιλούν εξ ονόματος της ιστορίας του ΚΚΕ και βλέπουν μέσα από τα μυωπικά τους γυαλιά ότι μια αποδυνάμωση του ΚΚΕ θα δικαιώσει τις πολιτικές επιλογές τους, που ισχυρίζονται ότι «το ΚΚΕ τελείωσε». Στην πραγματικότητα και αυτοί ξεχνάνε την ιστορία του ΚΚΕ, δε διδάσκονται απ’ αυτήν.

Το μήνυμα του Μίκη προς τους νεολαίους της ΚΝΕ, επί της ουσίας, αντικατοπτρίζει την αγωνία του λαού μας, των εργαζομένων – μπροστά και στις δύσκολες στιγμές που περνάνε, εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ίδιο τους τον τόπο, για το ΚΚΕ. Μπροστά και στο πολιτικό σκηνικό του νέου δικομματισμού που επιχειρείται να στηθεί.

Ο Μίκης και ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, θέλουν το ΚΚΕ να ξαναβρεθεί στην πρωτοπορία των αγώνων «για την πλήρη απαλλαγή της χώρας από τους νέους ξένους και ντόπιους εξουσιαστές».

Νιώθει πως το ΚΚΕ και ο πολιτικός του ρόλος βαραίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου μας, παρά το γεγονός ότι ο Μίκης δεν έχει κρύψει μέχρι τώρα τις πολιτικές του διαφορές με το ΚΚΕ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται μ’ αυτόν τον τρόπο προς το Κόμμα. Στα 90χρονα του ΚΚΕ ο Μίκης εκφράστηκε και τότε με τα ζεστά του και πηγαία λόγια για το ΚΚΕ.

Αυτό το μήνυμα, μήνυμα αγωνίας, μήνυμα του λαού και των εργαζομένων, όλων των καταπιεσμένων αυτού του τόπου, υποδεικνύει το τι επιθυμούν από το Κόμμα μας. Είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα.

Και η ηγεσία του δε μπορεί παρά να κατανοήσει τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχει για να ξαναβρεθεί το ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων. Η αγωνία των εργαζομένων και του λαού είναι ειλικρινής και δε διασκεδάζεται με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του, ούτε ικανοποιείται με όσους θεωρούν ότι «το ΚΚΕ τελείωσε».

COMMENTS