Ο εθνικισμός στα σχολεία

 

greek-flagΑφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεσπάσει μια υστερία στα αστικά ΜΜΕ, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά – «πρωινάδικα» και μη, που παίρνουν μέρος πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι, εξ αιτίας των όσων συνέβησαν στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο στην Κατερίνη.

Το επεισόδιο είναι γνωστό. Κάποιος ενήλικας μαθητής ζήτησε από το Διευθυντή του σχολείου να γίνεται έπαρση της σημαίας και να ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος. Η λογική απάντηση του Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου ήταν ότι υπάρχει συγκεκριμένη εγκύκλιος που προβλέπει το πότε γίνεται έπαρση και υποστολή της σημαίας, το πότε αυτή πρέπει να κυματίζει μεσίστια.

Εξ άλλου, επεσήμανε ο Διευθυντής του σχολείου προς το μαθητή, η σημαία είναι πάντα υψωμένη και δε χρειάζεται να γίνεται κάθε ημέρα έπαρση της σημαίας και αντίστοιχα να ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος, δεδομένου ότι αυτός ανακρούεται στις Εθνικές Επετείους, όπως συνηθίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Επακολούθησε η αποβολή του μαθητή για ανάρμοστη συμπεριφορά, οπότε το θέμα πήρε άλλη διάσταση και παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως αποβολή επειδή ο μαθητής ζήτησε την καθημερινή έπαρση της σημαίας και να ψάλλεται από τους μαθητές ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Σύλλογος των καθηγητών του σχολείου ομόφωνα εξέδωσε ανακοίνωση την οποία και παραθέτουμε:


«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης απαντά στα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο και αφορούν αποβολή μαθητή.

 Χθες το βράδυ αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια ανακοίνωση που αφορά την επιβολή πειθαρχικής κύρωσης σε μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα, σ’ όποιον έχει πρόσβαση σ’ αυτό και τις σχετικές γνώσεις να αναρτήσει και να εκθέσει τις απόψεις και τις ιδέες του. Αυτό αποτελεί ένα από τα θετικότερα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου, γεγονός που το έχει καταστήσει τόσο δημοφιλές μεταξύ των πολιτών και ιδίως των νέων.

Μεταξύ όμως των πληροφοριών και ειδήσεων που «ανεβαίνουν» αφιλτράριστες στο Διαδίκτυο συναντά κανείς και κακόβουλες αναρτήσεις που στοχεύουν στην παραπληροφόρηση, στην προπαγάνδα, στην προώθηση ιδεολογικών στερεοτύπων, στην στόχευση προσώπων ή ομάδων ατόμων με αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες κ.α.

Ως τέτοιου τύπου μπορεί μόνο να χαρακτηρισθεί η εν λόγω ανάρτηση του μαθητή. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Η τριήμερη αποβολή που επιβλήθηκε στο μαθητή (σημειωτέον ότι ο μαθητής είναι ενήλικας) αφορά επανειλημμένες πράξεις και ενέργειές του που αντιβαίνουν στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

Η ποινή επιβλήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου και ουδεμία σχέση έχει με την αξίωση του μαθητή και μελών του 15μελούς για καθημερινή έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η σημαία του σχολείου είναι μονίμως αναρτημένη σε κεντρικό σημείο του διδακτηρίου, ο Εθνικός Ύμνος τραγουδιέται από την εκπαιδευτική κοινότητα στις Εθνικές Γιορτές – Επετείους και όποτε το κρίνει σκόπιμο ο Σύλλογος Διδασκόντων (όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία).

Η ατυχής αναφορά σε νόμο του δημοσιεύματος είναι λανθασμένη διότι παραπέμπει σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα της καθημερινής έπαρσης της σημαίας, αναφέρθηκε στα μέλη του 15μελούς και στους υπόλοιπους μαθητές ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των μαθητικών κοινοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται σαφώς στον κανονισμό λειτουργίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, δόθηκε στους μαθητές η προβλεπόμενη από τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων διδακτική ώρα για τις Μαθητικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν το θέμα, να καταλήξουν σε κάποιο ψήφισμα-απόφαση, το οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί ως αίτημα σε ανώτερες Διοικητικές Δομές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας).

Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής του Σχολείου δε λειτουργεί και δεν αποφασίζει μόνος του. Κυρίαρχο όργανο διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων ό οποίος λειτουργώντας με συλλογικό, δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία και οικογένεια προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές να γίνουν ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη γνώση.

 Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Κατερίνη, 5 Νοεμβρίου 2014».


Παράλληλα, ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΕΛΜΕ Πιερίας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κατερίνης, τις οποίες επίσης παραθέτουμε:


H ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κατερίνης συμπαραστέκεται την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης και καταδικάζει την απρεπή και προκλητική συμπεριφορά του ενήλικα μαθητή και προέδρου του 15/μελους του σχολείου, για την προσπάθεια τρομοκράτησης των συμμαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.
Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στην σχολική περιουσία, στο συμμαθητή, από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως κανόνες της λειτουργίας του πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Τα παραπτώματα αντιμετωπίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.
Η Ένωση καταδικάζει συμπεριφορές και ενέργειες που χρησιμοποιώντας τα εθνικά μας σύμβολα προσπαθούν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Για την Ένωση

Η Γεν.Γραμ/τέας                          Η Πρόεδρος

Καραγιαννίδου Κυριακή              Σατραζέμη Μαρία


 

elme-pierias-mathitis


Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου εξηγεί για το πότε γίνεται έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, σύμφωνα μ’ αυτά τα οποία ορίζει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, το ζήτημα αυτό συνέχισε να απασχολεί τα ΜΜΕ και εξακολουθούσε να παρουσιάζεται ως δίωξη του μαθητή επειδή ζήτησε την έπαρση της σημαίας και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Θέλουμε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και τους Showmen των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πρωϊνάδικων, που «πιάστηκαν» από τη σημαία και τον Εθνικό Ύμνο για να εκδηλώσουν το πατριωτικό τους φρόνημα, σε ποιο σχολείο «της πολιτισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης», με την οποία τάσσονται αναφανδόν και μας έχουν σπάσει τα νεύρα με την επιμονή τους στις δημοκρατικές αρχές της, γίνεται κάθε ημέρα έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου; Σε ποιο σχολείο όλης της Ευρώπης και των ΗΠΑ; Σε ποιο σχολείο όλου αυτού του καπιταλιστικού Δυτικού παραδείσου «με τις αστικές αξίες περί δημοκρατίας και ελευθερίας»;

Θέλουμε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και τους Showmen των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πρωϊνάδικων, γιατί δεν τους ενόχλησε η κατάληψη του σχολείου, την ίδια στιγμή που κατασυκοφαντούν τους μαθητές για τις καταλήψεις με αίτημα το πετρέλαιο θέρμανσης; Η έπαρση της σημαίας θεωρείται αξία, ενώ η αστική δημοκρατία με τις αξίες της περί δημοκρατίας και ελευθερίας το αίτημα για το πετρέλαιο το θεωρεί απαξία;

Θέλουμε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και Showmen των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πρωϊνάδικων τα παιδιά που λιποθυμάνε μέσα στις αίθουσες από την ασιτία δικαιούνται συσσίτιο; Για την αστική τους δημοκρατία και τις αξίες της αυτό το συσσίτιο αποτελεί αξία ή απαξία;

Θέλουμε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και τους Showmen των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πρωϊνάδικων, των fifty’s και των sixty’s, γιατί θυμήθηκαν τώρα ξαφνικά τα παιδικά τους χρόνια, όπου γινόταν καθημερινά η έπαρση της σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, μετά προσευχής, δε διαμαρτυρήθηκαν ποτέ αφού εδώ και δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτευση ισχύει το σημερινό καθεστώς για την έπαρση της σημαίας και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου; Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην εποχή του ’50 και στις δημοκρατικές αξίες που αντιπροσώπευε;

Θέλουμε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους δημοσιογράφους και Showmen των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πρωϊνάδικων τι ακριβώς επιθυμούν; Να ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής» και την πατριδοκαπηλία της; Να συμβάλουν μ’ αυτόν τον τρόπο που αντιμετώπισαν αυτό το γεγονός στην πραγματική απαξίωση της σημαίας, του Εθνικού Ύμνου και του πραγματικού πατριωτικού φρονήματος των μαθητών, των καθηγητών, και του εργαζόμενου λαού;

Την απάντηση τους την έδωσε η «Χρυσή Αυγή» από την ιστοσελίδα της. Την παραθέτουμε ως έχει:


«Η Νεολαία ξυπνά, οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί αφυπνίζουν και το ανθελληνικό «κράτος» υποκινεί τα τάγματα εφόδου

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 22:04

Δυο σοβαρά συμβάντα που αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης και δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κρατούντες φαντάζονται πως θα ανακόψουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής και θα αποτρέψουν την ευρεία διάδοση των Ιδεών του Λαϊκού Εθνικισμού προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσπαθειών φίμωσης της λαϊκής βούλησης εκ μέρους της χούντας Βενιζέλου – Σαμαρά.

Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα στην Πιερία και συγκεκριμένα σε λύκειο της Κατερίνης, όπου μαθητής πήρε αποβολή επειδή ζήτησε να γίνεται έπαρση της Σημαίας και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος!

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Πιερίας, ο μαθητής που τυγχάνει πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου τιμωρήθηκε με αποβολή από ανθέλληνες εκπαιδευτικούς για τρείς ημέρες, επειδή διέπραξε το «έγκλημα» της αγάπης προς την Πατρίδα και της απόδοσης Τιμών προς το Εθνικό μας σύμβολο, δηλαδή να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο και να υψώνεται η Ελληνική σημαία μία φορά την εβδομάδα και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος!

Ο εν λόγω μαθητής, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του από τον διευθυντή του, ζήτησε από τους 560 συνολικά μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο να υπογράψουν εάν θέλουν να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος και να υψώνεται η σημαία.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της ιδέας-αιτήματος του, αφού οι 530 μαθητές υπέγραψαν «ΝΑΙ», ενώ οι υπόλοιποι 30 «ΟΧΙ».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει τις 3 ημέρες αποβολή και να χαρακτηρίζεται ως «φασίστας», «αναρχικός», «ακραίος», «κακός», «απειλή για τη δημοκρατία και για το σχολείο»!

Μετά από όλα αυτά ο μαθητής έκανε συμβολική κατάληψη στο σχολείο χωρίς να προκαλέσει φασαρίες και φθορές, με μοναδικό σκοπό να υψώσει την Ελληνική σημαία, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. 

Το δεύτερο, σημερινό και πολύ σοβαρό συμβάν, είναι η οργανωμένη επίθεση κουκουλοφόρων παρακρατικών στους Εθνικιστές εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο συναγωνιστές και τα παρακρατικά τάγματα εφόδου να αποχωρούν ανεμπόδιστα και υπό την καθοδήγηση γνωστών αριστεριστών.

Τα λόγια είναι μάλλον περιττά.

Όμως, τα πολύ σοβαρά αυτά συμβάντα αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως το ανθελληνικό ψευδορωμαίικο και το αντεθνικό του παρακλάδι που ακούει στο όνομα «ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» πολεμάει με λύσσα το Εθνικό Φρόνημα των Ελλήνων, την Φιλοπατρία και την απόδοση Τιμών προς τους Προγόνους μας, τιμωρώντας παραδειγματικά οποιονδήποτε αντιστέκεται στα σκοτεινά του σχέδια. 

Δεν λογάριασαν όμως οι ανθέλληνες κρατούντες με το υψηλό ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ των Ελλήνων, είτε αυτοί είναι Μαθητές, είτε Εκπαιδευτικοί.

Είναι φανερό ότι η Νεολαία ξυπνά, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που λαμβάνει ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή στις νεότερες ηλικίες.

Από την άλλη, η προσπάθεια των Ελλήνων Εκπαιδευτικών, το Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών (Ε.Μ.Ε.), που τάραξε συθέμελα το ανθελληνικό καθεστώς με την κάθοδό του στις σημερινές εκλογές για τα τοπικά εκπαιδευτικά συμβούλια, είναι βέβαιο πως θα αποδώσει καρπούς παρά την λυσσαλέα αντίδραση εκ μέρους κράτους και παρακράτους, το οποίο άλλη μια φορά ανέλαβε την βρώμικη δουλειά του καθεστώτος, αφού ο υπουργός «παιδείας», παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς του, δεν κατόρθωσε τελικά να απαγορεύσει την κάθοδο των εκπαιδευτικών στις εκλογές.

Γεγονός είναι ότι η Εθνική Αντίσταση αναπτύσσεται και εξαπλώνεται πλέον παντού και θα βάλει φραγμό στα αντεθνικά σχέδια του μνημονιακού τόξου, κρατικού και παρακρατικού.

Νεολαία και Έλληνες Εκπαιδευτικοί μαζί ξυπνούν και αφυπνίζουν τον Ελληνικό Λαό.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ – ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Μιχάλης Τσακίρης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου»


Μετά από το παραπάνω κείμενο της «Χρυσής Αυγής», μετά το επεισόδιο στη βουλή, που ένας υφυπουργός Παιδείας ήθελε να μιμηθεί τον Κασιδιάρη, τι θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε για τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους που ξεσήκωσαν αυτήν την εθνικιστική υστερία με αφορμή τα γεγονότα στο 2ο ΕΠΑΛ της Κατερίνης;

Τους αφιερώνουμε εξαιρετικά το παρακάτω κείμενο:

Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times !!!

“Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια”, ισχυρίστηκε ο Τζον Σουΐντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουϊντον διέκοψε και συμπλήρωσε : “Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σ’ αυτήν την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς…. επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να…. γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο.. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες”!!!

Αυτά για τα πρωτοκλασάτα ονόματα που κοσμούν Τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και δεν τολμούν να υπηρετήσουν την αλήθεια.

 

COMMENTS