Η νίκη στην Καισαριανή

Στις πρόσφατες επαναληπτικές εκλογές στην Καισαριανή η «Λαϊκή Συσπείρωση» πέτυχε να εκλέξει ως Δήμαρχο της πόλης το δικό της υποψήφιο συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 51.52%. Ασφαλώς και πρόκειται για ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο έρχεται να αναδείξει τη σημασία που μπορούν να παίξουν αγωνιστές Δήμαρχοι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που «φροντίζει» μέσα από την ανταποδοτικότητα να φορτώνει στην πλάτη των δημοτών, με τη συνεχή αύξηση των δημοτικών τελών, ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους δημότες.

Η «Νέα Σπορά» δε μπορεί παρά να χαιρετίσει την εκλογή Δημάρχου στην Καισαριανή από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», γιατί έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης κινήματος αντίστασης στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολύ περισσότερο που τώρα υπάρχει σαφής και μαζεμένη εμπειρία και από τον τρόπο που διαχειρίζονται τα δημοτικά πράγματα Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, που ανήκουν τόσο στην κυβερνητική συμπαράταξη όσο και Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα αντίστασης που θα αφορά στα άμεσα και μεγάλα προβλήματα των δημοτών, που έχουν οξυνθεί υπέρμετρα με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά, ταυτόχρονα, θα αφορά και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβάλλοντας την ανάγκη μιας αγωνιστικής στάσης του ρόλου της. Κίνημα που θα σταθεί στο πλευρό του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος, του Εργατικού Κινήματος, που θα απαιτεί την κάλυψη των αναγκών των δημοτών, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κίνημα που θα στηρίζεται στην άμεση κινητοποίηση του λαού του κάθε Δήμου για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων που χρονίζουν. Οι πρόσφατες πλημμύρες είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Με την έννοια αυτή πρέπει να πούμε ότι η υποτίμηση που σημειώθηκε από την πλευρά του Κόμματος για σημαντικό χρονικό διάστημα στη διεκδίκηση εκλογής αγωνιστών Δημάρχων, ο τρόπος που εκλογικεύτηκε η πολιτική γραμμή του Κόμματος και το περιεχόμενό της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε βοήθησε στο να υπάρχει η ανάλογη παρουσία αγωνιστών Δημάρχων από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ανάπτυξη του αντίστοιχου κινήματος αντίστασης σ’ αυτήν, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή πίεση πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η σημασία αγωνιστών Δημάρχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κινητοποίηση των δημοτών και γενικότερα των κατοίκων του κάθε Δήμου έχει αποκτήσει στις μέρες μας πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι σε προηγούμενες περιόδους.

Και αυτό γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι δημότες, γενικότερα όλοι οι κάτοικοι των Δήμων, έχουν γίνει πολύ πιο σύνθετα, αλλά, κυρίως, γιατί η κοινωνικοταξική διάρθρωση στους Δήμους με τη συνύπαρξη εργαζομένων, που έχουν και δεν έχουν δουλειά, ανέργων, κατεστραμμένων μικροαστικών στρωμάτων, μεταναστών κλπ. επιτρέπει στους αγωνιστές Δημάρχους να γίνουν πόλοι συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών μαζών.

Δίνει τη δυνατότητα ευρύτερων κινητοποιήσεων με την ενεργοποίηση των Λαϊκών Συνελεύσεων, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να δημιουργηθούν και να ενεργοποιηθούν αντιπροσωπευτικές  Λαϊκές Επιτροπές, που θα αποτελούν και τα αντιπροσωπευτικά όργανα των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου, στα οποία θα δίνει λόγο η Δημοτική Αρχή και απ’ αυτά τα όργανα θα αντλεί τη δύναμή της.

Η εκλογή Δημάρχου στην ηρωική Καισαριανή από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που έρχεται να προστεθεί στους ήδη εκλεγμένους αγωνιστές Δημάρχους της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου, ανοίγει νέες προοπτικές για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας.

Ταυτόχρονα η εκλογή αγωνιστή Δημάρχου στην Πάτρα – μια πόλη στην οποία έχει αναφορά ολόκληρη η Πελοπόννησος, και στην Ικαρία – ένα νησί με μεγάλη συμβολική σημασία για τη χώρα μας και την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, σηματοδοτούν για το Κόμμα μας ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την παρουσία του Κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με την έννοια αυτή αυξάνει και τις ευθύνες του Κόμματος, γιατί η εκλογή κομμουνιστών Δημάρχων απαιτεί και την αντίστοιχη επεξεργασμένη πολιτική και βοήθεια από την πλευρά του.

COMMENTS