Διάγγελμα του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του Διαγγέλματος του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο για την απελευθέρωση των Πέντε, καθώς και το Μήνυμα του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας Προς τα Κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις  και τα κινήματα όλου του κόσμου.  

Διάγγελμα του Κουβανού Προέδρου: Oι Πέντε βρίσκονται ήδη στην Κούβα

Πηγή: cubadebate.cu

Συμπατριώτες

Από την εκλογή μου  ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών και του Κράτους, έχω επαναλάβει πολλές φορές την προθυμία μας να στηρίξουμε μαζί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έναν  ισότιμο διάλογο με σεβασμό στην κυριαρχία, για επίλυση των διαφορών στην βάση της αμοιβαιότητας χωρίς αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού μας.

Αυτή είναι μία θέση που είχε εκφράσει προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δημόσια και ιδιωτικά ο σύντροφος Φιντέλ, σε διάφορες χρονικές στιγμές  στην διάρκεια του μακρόχρονου αγώνα μας, με την προσέγγιση εξέτασης και επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς να εγκαταλείψουμε  ούτε μία από τις αρχές μας.

Ο ηρωικός κουβανικός λαός έχει αποδείξει, μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, επιθέσεις, κακουχίες  και θυσίες, ότι είναι και θα είναι πιστός στα ιδανικά μας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Ενωμένοι και δυνατοί  σε αυτά τα 56 χρόνια της Επανάστασης, παραμείναμε πιστοί σε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι αυτές τις αρχές, από την έναρξη των πολέμων μας για την ανεξαρτησία το 1868.

Τώρα, προχωράμε  μπροστά , παρά τις  δυσκολίες, στην επικαιροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου, για την οικοδόμηση  ενός  σοσιαλισμού βιώσιμου και με ευημερία.

Σαν αποτέλεσμα του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα χθες με τον Πρόεδρο  των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα , σημειώθηκε  πρόοδος στην επίλυση κάποιων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες.

Όπως υποσχέθηκε ο Φιντέλ τον Ιούνιο του 2001 όταν είπε «Θα  γυρίσουν», έφθασαν σήμερα στην πατρίδα  μας, ο Χεράρδο, ο Ραμόν και ο Αντόνιο.

Η τεράστια χαρά των οικογενειών τους και όλου του λαού μας, που κινητοποιήθηκε ακούραστα για αυτό το σκοπό, φτάνει μέχρι τις εκατοντάδες των επιτροπών και των ομάδων αλληλεγγύης, τις κυβερνήσεις, κοινοβούλια, οργανώσεις, ιδρύματα και προσωπικότητες, που κατά την διάρκεια αυτών των 16 χρόνων κατέβαλαν τις επίπονες προσπάθειες που απαιτήθηκαν για την απελευθέρωσή τους. Σε όλους αυτούς εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την δέσμευσή μας.

Αυτή η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα, αξίζει τον σεβασμό και την αναγνώριση του λαού μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την υποστήριξη του Βατικανού και ειδικότερα του Πάπα Φραγκίσκου, στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης την κυβέρνηση του Καναδά για τις διευκολύνσεις που παρείχε για την υλοποίηση του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς μας, αποφασίσαμε να αποφυλακίσουμε και να στείλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάσκοπο κουβανικής καταγωγής, ο οποίος βρισκόταν στην υπηρεσία αυτής της χώρας.

Επιπλέον, για ανθρωπιστικούς λόγους, επέστρεψε επίσης σήμερα στην χώρα του ο  βορειοαμερικάνος πολίτης  Άλαν Γκρός.

Μονομερώς,  όπως είναι η πρακτική μας, και με αυστηρή τήρηση του νομικού μας συστήματος, δόθηκαν νομικά οφέλη σε κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης προσώπων για τα οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Επίσης, έχουμε συμφωνήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το βασικό ζήτημα έχει επιλυθεί.  Ο οικονομικός, εμπορικός, και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που προκαλεί  τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στην χώρα μας πρέπει να σταματήσει.

Αν και τα μέτρα του αποκλεισμού έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αλλάξει την εφαρμογή του χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υιοθετηθούν αμοιβαία μέτρα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την  ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας  με βάση τα αρχές του  διεθνούς  δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κούβα επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να υποστηρίξει  την συνεργασία στα πλαίσια  πολυμερών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική,  επιβεβαιώνω τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα.

Καλώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν ή να περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών  των δύο χωρών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, το  ταχυδρομείο και τις τηλεπικοινωνίες.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες , αποδεικνύει ότι  είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Όπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας.

Για αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα έχουμε περεταίρω συνομιλίες.

Ευχαριστώ πολύ.

Μήνυμα του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Προς τα Κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις

 και τα κινήματα όλου του κόσμου  

Με τεράστια αγαλλίαση, που συγκρίνεται μόνο με τον ιστορικό θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης την 1η Ιανουαρίου του 1959, ο λαός μας γιορτάζει την επιστροφή στην πατρίδα των πέντε αντιτρομοκρατών ηρώων, φυλακισμένων άδικα στις βορειοαμερικανικές φυλακές για περισσότερα από 16 χρόνια, αλλά και την απόφαση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να εργαστούν για την ομαλοποίησή τους.  Απομένει μόνο η μονομερής άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού  που έχει επιβληθεί ενάντια στην Κούβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τελικά, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου της, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η εχθρική πολιτική και ο αποκλεισμός  για πάνω από μισό αιώνα έχει αποτύχει και πως αντί να απομονώσει την Κούβα, συνεισέφερε στη διεθνή απομόνωση της ίδιας τους της χώρας.

Αυτός ο ιστορικός θρίαμβος κατέστη δυνατός, καταρχήν,  χάρις στον μακροχρόνιο αγώνα του επαναστατικού λαού μας, υπό την καθοδήγηση των ανώτερων ηγετών του, Φιντέλ και Ραούλ. Όμως, επίσης, και χάρις την ανάσα αλληλεγγύης που δεχτήκαμε από τους φίλους μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο κατά την διάρκεια αυτών των πέντε δεκαετιών.

Για όλα αυτά, θέλουμε να μεταφέρουμε προς όλα τα κόμματα, τις πολιτικές, κοινωνικές και μαζικές δυνάμεις και οργανώσεις, καθώς επίσης και προς προσωπικότητες, εντέλει προς όλους τους φίλους της Κούβας που μας έχουν συντροφέψει όλα αυτά τα χρόνια, τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην Κουβανική Επανάσταση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να υπολογίζουμε στην στήριξή σας για τις καινούριες προκλήσεις που έρχονται, υπό τις καινούριες συνθήκες του σήμερα. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Κούβα θα συνεχίσει υπερασπιζόμενη  τα ιδανικά της, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και του σοσιαλισμού.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΥΒΑΣ

Αβάνα, 18 Δεκεμβρίου 2014

Πηγή:www.prensa-rebelde.blogspot.gr

COMMENTS