Η ώρα της αλήθειας και το πραγματικό δίλημμα

Η λέξη «αλήθεια» ακούστηκε κατά κόρον από τους μονομάχους αυτών των εκλογών. Για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές στοχεύσεις. Σαμαράς, Τσίπρας και Βενιζέλος επικαλέστηκαν την αλήθεια σ’ αυτές τις εκλογές φρόντισαν, όμως, να της φορέσουν το δικό τους κοστουμάκι!

Ας παρακολουθήσουμε, τώρα, ποια είναι η πραγματική αλήθεια γύρω από ένα κορυφαίο θέμα. Την ευρωζώνη. Όλοι όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και δίνουν σημασία στις «λεπτομέρειες» των όσων ακούστηκαν εντός και εκτός Ελλάδας θα παρατήρησαν κάτι, στο οποίο δεν δόθηκε –σκοπίμως κατά την άποψή μας– η δέουσα προσοχή.

Πρόκειται για την ομολογία κορυφαίων στελεχών τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το μέλλον της ευρωζώνης είναι τόσο αβέβαιο σε σημείο που άφηναν ανοιχτό για το αν θα υπάρχει στο μέλλον!!!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ένας εκ των επίδοξων δελφίνων του Αντώνη Σαμαρά παραδέχτηκε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το αν θα υπάρχει η ευρωζώνη στο μέλλον, προσθέτοντας ότι «αν διαλυθεί η ευρωζώνη τότε η κάθε χώρα θα διαλέξει το δρόμο της» και κατέληξε λέγοντας ότι το «δυστύχημα» θα είναι να υπάρχει η ευρωζώνη αλλά να μην είναι η Ελλάδα εντός του ευρώ.

Την ίδια παραδοχή είχε κάνει το συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ σε πάνελ του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού πριν από μερικές μέρες. Σ’ εκείνο το πάνελ όμως έχει μια αξία να σημειώσουμε ότι ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο Νίκος Βούτσης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και εκ των στελεχών του στενού πυρήνα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για το ότι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλει την ευρωζώνη αλλά χωρίς λιτότητα, προκαλεί «ανησυχία» απάντησε ευθέως, ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης υπάρχει ανεξάρτητα από το ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό!!!

Τι προκύπτει από τις παραπάνω παραδοχές, που κάνουν μάλιστα κορυφαία στελέχη της απερχόμενης και της επερχόμενης κυβέρνησης; Προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα υπόκεινται σε εξαθλίωση και ταπείνωση από τη μνημονιακή πολιτική, εξουθενώνονται όχι απλά από άδικα και ταξικά μέτρα αλλά και από μέτρα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την «αποτελεσματικότητά» τους για την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, γιατί πολύ απλά το ευρώ μπορεί και να μην υπάρχει στο μέλλον ή να μην υπάρχει η ευρωζώνη έτσι όπως τη γνωρίσαμε!!!

Το κύριο επιχείρημα, αυτό της παραμονής στο ευρώ για να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας μας, είναι ένα αδειανό πουκάμισο και το λένε επίσημα οι δύο μονομάχοι που δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ. Είναι αδειανό πουκάμισο όχι μόνο για τους ακραιφνείς υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού και της μνημονιακής πολιτικής αλλά και για τα πολιτικά τους πλυντήρια, όπως εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ετοιμάζεται για το μεγάλο συμβιβασμό με μια light –όπως ευελπιστεί– λιτότητα στο όνομα του «αδιανόητου» της εξόδου από το ευρώ, όπως δήλωνε προεκλογικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά όσο υπάρχει ευρωζώνη ξέρουμε πολύ καλά το τι σημαίνει. Οι ίδιες οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι τόσο σαφείς που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών παρά τη συνειδητή απάτη με την οποία ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τα όσα ειπώθηκαν για την «ποσοτική χαλάρωση».

Η ίδια η ζωή θέτει το δίλημμα ή μνημόνιο διαρκείας ή αποδέσμευση από την ΕΕ και έξοδο από το ευρώ. Η «Νέα Σπορά» απευθύνεται στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτάει: Τι το αδιανόητο έχει η έξοδος από το ευρώ όταν ζητούνται «θυσίες» για να παραμείνουμε σε ένα δρόμο ο οποίος όχι μόνο δεν ξέρουμε που βγάζει αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε αν θα υπάρχει αύριο αυτός ο δρόμος παρά τις θυσίες που ζητούνται να γίνουν για να τον βαδίσουμε;

Και αφού αυτή την παραδοχή την κάνουν κορυφαία στελέχη όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας μας λέει ότι είναι αδιανόητη η έξοδος από το ευρώ και ταυτόχρονα ζητάει και την ανοχή του ΚΚΕ στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούμαστε να ρωτήσουμε: Αν όχι τώρα αποδέσμευση από την ΕΕ και έξοδος από το ευρώ πότε; Καλό βόλι…

COMMENTS