Για τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης του Γενάρη

Οι εκλογές τελείωσαν. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτεύχθηκε, παρά το μπόνους του εκλογικού νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τη συμμετοχή κάποιου άλλου κόμματος είτε με την ανοχή του, για να μην πάει η χώρα σε νέες επαναληπτικές εκλογές, πράγμα που το έχει αποκλείσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού. Το τι θα προκύψει θα το δούμε στις αμέσως προσεχείς ώρες.

Η «Νέα Σπορά» θα προχωρήσει στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μέχρι τότε δίνει στη δημοσιότητα τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα και τη δήλωση του Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, που αποτυπώνει και την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ταυτόχρονα επαναφέρει με άλλη ανάρτηση και με το γενικό τίτλο «Η εκλογική πορεία του ΚΚΕ 1993 – 2014» το τρίτο και τελευταίο μέρος της τέταρτης συνέχειας της σειράς των άρθρων, που δημοσίευσε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές του Μάη του 2014, με το γενικό τίτλο «Για τα εκλογικά αποτελέσματα», που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα και την κριτική αποτίμηση της «Νέας Σποράς» για το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη του 2014.

Θυμίζουμε ότι η σειρά αυτών των άρθρων δόθηκε με τέσσερα άρθρα και το τελευταίο  αποτελούταν από τρία μέρη. Στο τέλος του Τρίτου μέρους θα παρατεθεί ολόκληρη η σειρά των άρθρων, με σύνδεση, για να μπορούν οι αναγνώστες μας να έχουν άμεση αντίληψη των κριτηρίων με βάση τα οποία ανέλυσε η «Νέα Σπορά» τα εκλογικά αποτελέσματα και τη συνολική εκλογική πορεία του Κόμματος. Κριτήρια τα οποία ισχύουν και σήμερα και επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της «Νέας Σποράς».

1.  Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη του 2014 (Πηγή: 902.gr)

 

 

2.  Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για τα εκλογικά αποτελέσματα

«Θέλουμε κατ’ αρχήν να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους της πατρίδας μας, τους νέους και τις νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συνέβαλαν σήμερα στην ενίσχυσή του, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση επανασυσπείρωσης στο Κόμμα, ανάκτησης απωλειών ψήφων, για πρώτη φορά τάση που ξεκίνησε στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πέρσι και συνεχίστηκε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας, στο εργατικό, συνδικαλιστικό, στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα.

Ιδιαίτερα θέλουμε να χαιρετίσουμε τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά ψήφισαν ΚΚΕ, εκτιμώντας τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια του ΚΚΕ.

Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει και μέσω της κάλπης τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον βύθισαν στη φτώχεια και την ανεργία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η νέα σύνθεση της Βουλής και η διαμόρφωση κυβέρνησης -αυτοδύναμης ή συνεργασίας- του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις κατά την προεκλογική περίοδο και πριν από αυτές, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, των μειωμένων απαιτήσεων, των υποχωρήσεων και συμβιβασμών, των δεσμεύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το λαό μας και τη χώρα μας. Πάλι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα κόμμα ναζιστικό, με συγκεκριμένη εγκληματική δολοφονική δράση, φτιαγμένο μέσα από τους μηχανισμούς του συστήματος, αποδεδειγμένα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, διατηρεί ακόμα σημαντικά ποσοστά μέσα στο εκλογικό σώμα.

Συνολικά, εκτιμάμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στο λαό και το κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν δρόμο με την ενσωμάτωση, την παθητική προσμονή.

Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα εργατικά, λαϊκά προβλήματα, με τις προτάσεις μας για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των φοιτητών και σπουδαστών.

Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού -λαϊκού κινήματος, την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να δικαιωθούν οι ελπίδες και προσδοκίες του λαού και να απαλλαγεί από το ζυγό των μονοπωλίων.

Μέσα κι έξω από τη Βουλή, με τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, θα δώσουμε μάχες για να αποκαλύπτουμε στο λαό όσα αντιλαϊκά σχέδια εξυφαίνονται.

Θα τα αντιπαλέψουμε δυναμικά, από τη θέση της μαχητικής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα, από τη θέση του οργανωτή και εμπνευστή της εργατικής πάλης, της Λαϊκής Συμμαχίας, στον αγώνα για την επιβίωση, αλλά και την προοπτική της συνολικής ανατροπής.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Προχωράμε μπροστά, δυναμικά! Καλό βράδυ».

COMMENTS