Μια ανεπίτρεπτη διαστρέβλωση…

Την Τρίτη 27/01/2015 η ιστοσελίδα «iskra» δημοσίευσε τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Joao Ferreira  που αναφερόταν στο αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας. Οι δηλώσεις αυτές σχολιάστηκαν από ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ της κομματικής οργάνωσης του Βελγίου. Ο ίδιος ο συντάκτης του σχολίου σημειώνει ότι: «Με πολύ προσεκτικό τρόπο, δεδομένης της ιστορικής σχέσης του κόμματος με το ΚΚΕ, δίνει το πολιτικό του στίγμα για τις νέες εξελίξεις στη χώρα μας. Διαβάζοντας λοιπόν την ανακοίνωση, το ΚΚΠ (PCP) εκφράζει την ικανοποίησή του για τη νίκη της Αριστεράς θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός ορθώς απέρριψε από τη μια πλευρά τις προεκλογικές απειλές και τους εκβιασμούς της ΕΕ και από την άλλη την καταστροφική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Μετά το σχολιασμό ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή του ΚΚΠ, το οποίο και παραθέτουμε, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην «iskra»:

“Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι καλησπέρα.

Σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το ΚΚΠ εκτιμά πως τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν μια ήττα των κομμάτων που, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, είχαν κυβερνήσει την Ελλάδα και που, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνα για τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό. Αυτή η γραμμή αντιπροσωπεύεται από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν επίσης την ήττα εκείνων που, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθησαν μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων και με απειλές και ενδείξεις να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, τη βαθιά δυσαρέσκεια και την πολιτική μετακίνηση του ελληνικού λαού.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την απόρριψη των επιβαλλόμενων πολιτικών με συνεχόμενα προγράμματα αναπροσαρμογής, συμφωνημένα με την Τρόικα, της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της διάλυσης των εργατικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, της υποβάθμισης των πιο απαραίτητων και βασικών συνθηκών διαβίωσης, της οικονομικής ύφεσης και της παραχώρησης κυριαρχίας προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

Η απόρριψη αυτών των πολιτικών κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και η πολιτική θέληση μετατόπισης μεταφράστηκε στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε η πολιτική δύναμη που πήρε τους περισσότερους ψήφους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πήρε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα συνεισφέρει στη συνέχιση του αγώνα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και ενάντια στις πολιτικές που, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, επέβαλαν τόσα βάσανα στον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΠ προειδοποιεί για τους χειρισμούς που θα κάνουν εκείνοι που, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσπαθήσουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, να εξασφαλίσουν τη συνέχεια, στην ουσία τους, των ίδιων πολιτικών που επιβάλλουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα και τη συνέχιση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διευθυντηρίου της, με επικεφαλής την Γερμανία.

Επιβεβαιώντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό το ΚΚΠ υπογραμμίζει, πως(…o ελληνικός λαός…) μέσα από τους αγώνες του θα καταφέρει την ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων του και την πραγματοποίηση του δίκαιου οράματος του για μια καλύτερη ζωή, την αξιοπρέπειά του και την κυριαρχία του χωρίς παρεμβάσεις για το παρόν και το μέλλον του.

Για το ΚΚΠ είναι ένα δείγμα των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτούν τη ρήξη με τις πολιτικές, τα εργαλεία, τους μηχανισμούς της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα. Μόνο αυτός ο δρόμος θα επιτρέψει να γίνουν de facto σεβαστά τα αισθήματα που εξέφρασε τώρα ο ελληνικός λαός.

Και στην Πορτογαλία, αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από τη ρήξη με τις δεξιές πολιτικές και μέσα από μια πατριωτική αριστερή πολιτική που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Η μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτωχοποίηση και την εθνική ύφεση είναι στα χέρια του Πορτογαλικού λαού ώστε, με τον αγώνα του και την ψήφο του, να ανοίξει ένα δρόμο συνδεδεμένο με τις αξίες του Απριλίου ( εννοεί την Επανάσταση των Γαρυφάλλων)

Από την πλευρά του το ΚΚΠ έχει το όνειρό του για τη χώρα και είναι προετοιμασμένο να αναλάβει όλες τις ευθύνες που σκοπεύει να του αναθέσει ο πορτογαλικός λαός. Να έχετε εμπιστοσύνη, το ΚΚΠ σας διαβεβαιώνει πως κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο όταν ο λαός είναι αποφασισμένος να πάρει στα χέρια του το πεπρωμένο του, το παρόν και το μέλλον του”.

Ο προσεκτικός αναγνώστης, που δεν κατακλύζεται από την έπαρση ή ακόμα και από ένα δικαιολογημένο ενθουσιασμό της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε ψύχραιμα από την αρχή να συμπεράνει ποιο είναι το νόημα των δηλώσεων του ευρωβουλευτή του ΚΚΠ. Αυτό ισχύει και για το συντάκτη του σχολίου – πολύ περισσότερο για την «iskra», που φιλοξένησε το σχόλιο – έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και οι σχετικές διαστρεβλώσεις, αλλά και να μην οδηγείται κανείς σε πολιτικά συμπεράσματα, που δε «βγαίνουν» από τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΠ.

Γιατί αλήθεια πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

«Οι δηλώσεις, αν και δεν έχουν το χαρακτήρα της πανηγυρικής ανακοίνωσης, εν τούτοις δείχνουν να σηματοδοτούν την επιθυμία του κόμματος για ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν το ΚΚΠ διατηρούσε πολιτικές επαφές μόνο με το ΚΚΕ με το οποίο συντάσσονταν απόλυτα σε ζητήματα πολιτικής στόχευσης. Σήμερα, φαίνεται ότι οι δυνατότητες καλύτερης και ειλικρινούς συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μεγάλες. Τόσο σε επίπεδο Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής στην ευρωομάδα της Αριστεράς ( GUE NGL) όσο και στις απευθείας σχέσεις»;

Εμείς δε γνωρίζουμε το τι πρόκειται να κάνει το ΚΚΠ σε σχέση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Δε γνωρίζουμε ούτε το γιατί το ΚΚΠ δεν έκδωσε το ίδιο μια ανακοίνωση και κάτω από ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής – εάν είχε εξουσιοδοτηθεί από το ίδιο το ΚΚΠ – προχώρησε σ’ αυτές τις δηλώσεις, που γίνονται εξ ονόματος του ΚΚΠ.   Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι ότι από το παραπάνω κείμενο δεν είναι δυνατό να εκβιάζεται ένα τέτοιο συμπέρασμα. Δεν προκύπτει, τουλάχιστον, άμεσα. Αλλά…

Εάν, παραπέρα, ο ίδιος ο συντάκτης του σχολίου επιθυμεί να δώσει μια τέτοια διάσταση «πατώντας» επάνω στη φράση: «Το ΚΚΠ προειδοποιεί για τους χειρισμούς που θα κάνουν εκείνοι που, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσπαθήσουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, να εξασφαλίσουν τη συνέχεια, στην ουσία τους, των ίδιων πολιτικών που επιβάλλουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα και τη συνέχιση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διευθυντηρίου της, με επικεφαλής την Γερμανία», τότε ατύχησε πολύ και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Και το λέμε αυτό, γιατί μέσα σ’ «εκείνους», που «Το ΚΚΠ προειδοποιεί» για «τη συνέχιση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο ανάμεσα σ’ «εκείνους», που επιθυμούν την ηγεμονία της Γερμανίας είναι και ο πρόσφατα ορκισθείς υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, που θα διαχειριστεί τις οικονομικές τύχες της χώρας μας, που πάνω και από την Ελλάδα βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο ίδιος υποστήριξε σε δηλώσεις, που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογο υπουργό της Γαλλίας,  και όπως ο ίδιος έχει γράψει για την ηγεμονία της Γερμανίας.

Μόλις πρόσφατα, και μετά τη συνάντηση με το Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο BBC2, στην εκπομπή Newsnight, με οικοδέσποινα την Emily Maitlis, σε ερώτησή της «εάν εμπιστεύεται τη Γερμανία» απάντησε:  «ναι την εμπιστεύομαι», παραπέμποντας σε παλιότερο άρθρο του, που είχε αναρτήσει στο δικό του Blog, ισχυριζόμενος ότι: «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ηγεμονική Γερμανία όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Και μέχρι τώρα δεν έχει αποδοκιμαστεί από την κυβέρνηση γι’ αυτές του τις τοποθετήσεις. Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επαίνεσε «το σχέδιο Βαρουφάκη» διευκρινίζοντας ότι είναι «μια καλή στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ που ο Γιάννης Βαρουφάκης συμπεριλαμβάνεται στην οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».  Αυτά τα δήλωνε στο τηλεοπτικό σταθμό του Mega, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον ομόλογό του υπουργό της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Ο συντάκτης του σχολίου θα έπρεπε να δώσει περισσότερη σημασία σε μια άλλη φράση του κειμένου, που διευκρινίζει ότι: «Και στην Πορτογαλία, αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από τη ρήξη με τις δεξιές πολιτικές και μέσα από μια πατριωτική αριστερή πολιτική που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Η μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτωχοποίηση και την εθνική ύφεση είναι στα χέρια του Πορτογαλικού λαού ώστε, με τον αγώνα του και την ψήφο του, να ανοίξει ένα δρόμο συνδεδεμένο με τις αξίες του Απριλίου ( εννοεί την Επανάσταση των Γαρυφάλλων)».

Και οι «αξίες του Απριλίου», η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», δεν έχουν καμία σχέση με την «κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι απλώς για να θυμούνται οι παλιότεροι και να παραδειγματίζονται οι νεότεροι.

COMMENTS