Το παραμυθάκι συνεχίζεται: Τρόικα ή θεσμοί;

Μάχη δίνει η κυβέρνηση για να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι η τρόικα τελείωσε για τη χώρα μας, ότι τώρα θα συνομιλεί με τους «θεσμούς», δηλαδή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι: «η τρόικα έτσι όπως την ξέραμε τελείωσε». Τα ίδια ισχυρίστηκε και στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός» ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Προφανώς αυτό είναι ένα εφεύρημα της κυβέρνησης, που πρέπει να αποκαλύπτεται. Από την πλευρά μας, όμως, ειλικρινά, θα «χαιρετίσουμε» αυτό το εφεύρημα, γιατί εκθέτει ακόμη πιο πολύ την κυβέρνηση, γιατί τι αποδεικνύεται;…

Αποδεικνύεται ότι οι «θεσμοί» απαίτησαν από την κυβέρνηση την παράταση του μνημονίου και την αξιολόγηση, που στο περιεχόμενο και στη διαδικασία της αξιολόγησης οι «θεσμοί» πέτυχαν ό,τι ακριβώς έκανε η τρόικα με τους ελέγχους, όταν ερχόταν στη χώρα μας – με μία συμπεριφορά που πράγματι προκαλούσε, και υποτίθεται ότι  επέβαλε αυθαίρετα τις πολιτικές της, που, στην πραγματικότητα, ήταν οι καταγραμμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που προέκυπταν από το μνημόνιο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αυθαιρεσίες εκ μέρους της τρόικα, όπως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυθαιρεσίες και εκ μέρους των «θεσμών».

Αυτό το εφεύρημα της κυβέρνησης …τελείωσε και το επιχείρημά της ότι άλλο πράγμα η τρόικα και άλλο πράγμα οι «θεσμοί». Άλλωστε το κείμενο που υπογράφηκε ως συμφωνία για την τετράμηνη παράταση ο Γιάννης Βαρουφάκης το απέστειλε, όπως αποκαλύφθηκε, στο ένα από τα μέλη της τρόικα που επισκεπτόταν τη χώρα μας.

Παραπέρα οι «θεσμοί» αποδείχτηκε ότι είναι το ίδιο άγριοι και αντιδραστικοί, όπως και η τρόικα, κάτι που ήταν αναμενόμενο, γιατί έφεραν την κυβέρνηση, στο «πι και φι», μπροστά στο «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή, στη χρεοκοπία της χώρας, εάν και εφόσον η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το μνημόνιο. Οι «θεσμοί» κατέφυγαν σ’ έναν ωμό και κυνικό εκβιασμό. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ήταν οι «θεσμοί» που υπαγόρευαν τη στάση της τρόικα και ότι αυτή δεν έκανε του «κεφαλιού» της.

Φυσικά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία, που υπέγραψε, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και ότι μέσα στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση. Μόνο που η συμφωνία περιλαμβάνει τη σαφή δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το υπάρχον μνημόνιο και ότι κάθε μέτρο, που παίρνει η κυβέρνηση για την ανθρωπιστική κρίση, δε θα συμβάλει στη δημιουργία παραπέρα δημοσιονομικού ελλείμματος, οπότε, συμπερασματικά, θα πρέπει να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δε θα δημιουργήσει ένα νέο δημοσιονομικό κενό.

Το παραμυθάκι ανέδειξε τη σκληρή πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη η χώρα μας να δρομολογήσει την αποδέσμευση, αλλά η κυβέρνηση το συνεχίζει. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική εξάντληση της κυβέρνησης και μάλιστα σε τόσο μικρό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, ώστε να αναγκάζεται να καταφεύγει σε τέτοιου είδους παραμυθάκια. Της απομένουν, βέβαια, σαν παρηγοριά οι ευλογίες του Άνθιμου…

COMMENTS