Η θηλιά… και ο λαιμός μας

Όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξή του στο έγκυρο Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι: «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας έχει τη θηλιά στο λαιμό» τουλάχιστον πρέπει να έχει επίγνωση των όσων λέει, γιατί ομολογεί εκείνη τη στιγμή τη δεινή θέση που έχει βρεθεί η χώρα μας αυτήν την περίοδο της τετράμηνης παράτασης. Η θηλιά στην πραγματικότητα έχει περάσει στο λαιμό των εργαζομένων, που από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, και ειδικά μετά το 2010 που ήρθαν τα μνημόνια, έχουν δεχτεί και υποστεί όλες τις συνέπειες μιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της χώρας μας, που τους οδήγησαν στην εξαθλίωση.

Τώρα, πλέον, τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά. Ακόμη και μια κυβέρνηση, που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, που έχει υιοθετήσει την αστική στρατηγική, έστω και εάν προβάλλεται ως κυβέρνηση της Αριστεράς (με δεξιό δεκανίκι), που, όμως, υποσχέθηκε ότι δε θα φέρει άλλη λιτότητα, ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, βρίσκεται «κολλημένη στον τοίχο».

Αυτή η κυβέρνηση εκβιάζεται καθαρά από  τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει την πολιτική των μνημονίων απαρέγκλιτα. Δεν της επιτρέπεται ο παραμικρός ελιγμός. Δεν της επιτρέπεται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και μετά τη λαϊκή ετυμηγορία, και της επιβάλλεται να τηρήσει τους Κανόνες.

Είναι αυτοί οι Κανόνες τους οποίους επικαλέστηκε ο Μάριο Ντράγκι για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζοντας ότι προΐσταται σε μια τράπεζα που δεν είναι ίδρυμα (προφανώς για να συνδράμει τους φτωχούς) και που λειτουργεί με βάση τους Κανόνες.

Την ίδια στιγμή καταφθάνουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλες και το Βερολίνο ότι οι ιθύνοντες δεν είναι ευχαριστημένοι με τα «επτά σημεία» της κυβέρνησης, ότι δεν είναι συγκεκριμένα, ότι δεν είναι αρκετά και ότι πρέπει να προστεθούν και άλλα μέτρα, ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις τυπικές διαδικασίες και έστειλε απ’ ευθείας την επιστολή Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το παραμυθάκι της μεταμφίεσης της τρόικας σε «θεσμούς», ήθελε να δείξει ότι συνομιλεί με τους «θεσμούς», ενώ, κατά το «τυπικόν» έπρεπε να περάσει από τους τρεις εκπροσώπους «των θεσμών», δηλαδή την τρόικα (η Άγκελα Μέρκελ επανέφερε στο λεξιλόγιό της τη λέξη τρόικα), να πάει στο Euro WorkingGroup και μετά να καταλήξει στο Eurogroup, για να είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης στο Eurogroup της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται το «Ελληνικό ζήτημα» να μην συζητηθεί στο συγκεκριμένο Eurogroup.

Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί όλα αυτά τα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τη χώρα «κρυφτούλια»; Υπάρχει ουσία σ’ αυτά; Η απάντηση είναι απολύτως κατηγορηματική. Φυσικά και υπάρχει. Όλα αυτά γίνονται, γιατί η Γερμανία ενδιαφέρεται να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας και να αρπάξει τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, που έχουν πέρα από την εμπορική τους αξία και στρατιωτική σημασία.

Παράλληλα, επειδή υπάρχει αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, η ανταγωνίστρια Ισπανία επιμένει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και οι άλλοι ενδιαφέρονται για την αύξηση του ΦΠΑ για να αυξηθούν, αντίστοιχα, τα έσοδα και να αποπληρώνονται τα δάνεια. Ρητός όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει η χώρα μας τις οφειλόμενες δόσεις, που εκκρεμούν από τον Δεκέμβρη του ’14, είναι να εξασφαλίσει μια οικονομική πολιτική, που θα φέρνει έσοδα για να αποπληρώνονται τα δάνεια.

Και επειδή αυτά δεν είναι ακόμη αρκετά για να ικανοποιηθούν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρινίζεται, και μάλιστα εγκαίρως, ότι πιθανόν(!) οι λεγόμενοι εταίροι μας να ξεμπλοκάρουν πιο γρήγορα (και πάντα με το σταγονόμετρο) μέρος των εκκρεμούντων κονδυλίων, πριν την τελική αξιολόγηση του Απρίλη.

Και με το μαστίγιο και με το καρότο. Αφού «δένουν» για τα καλά τη χώρα μας μέσω του δανεισμού, μετά οι δανειστές επιβάλλουν τους όρους τους μέσω της οικονομικής ασφυξίας, που προκαλούν οι ίδιοι, την έλλειψη ρευστότητας, τον οικονομικό στραγγαλισμό συνολικά της χώρας μας, ώστε ανά πάσα στιγμή να εκκρεμεί η δήλωση της χρεοκοπίας, το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», που και πάλι μέσα από μια ανοιχτή παραδοχή της χρεοκοπίας δε θα βγουν χαμένοι οι δανειστές, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί με όλες τις χρεοκοπίες που έχει υποστεί η χώρα μας μέχρι τώρα, σου επιφυλάσσουν και ένα «κερασάκι – δήλωση» για να παίζουν και το παιχνίδι της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης. Φαύλος κύκλος, που διαιωνίζει την πολιτική εξάρτηση και οικονομική εξάρτηση της χώρας μας.

Η κυβέρνηση καθόρισε μια γραμμή άμυνας. Θα καταθέσει την πρότασή της προς τους «θεσμούς» και θα διαβεβαιώσει ότι θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό κενό, αντίθετα θα επιδιώξει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, τη διαφθορά.

Απ’ ότι, όμως, φαίνεται οι λεγόμενοι εταίροι έχουν μεγάλη πείρα του τι σημαίνει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή γι’ αυτό απαιτούν «εν τη παλάμη» μέτρα, που να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους, αλλά, ταυτόχρονα, να διασώζουν και τα προσχήματα ότι ενδιαφέρονται η Ελλάδα να μη φύγει από το ευρώ, την ίδια στιγμή που έχουν πάρει όλα τα μέτρα τους ακόμη και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή να παραχωρήσει τα αεροδρόμια και να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Άλλωστε με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ήδη το έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας παράτασης. Και αυτή θα είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας, που πολύ αμφιβάλουμε ότι θα είναι αρκετή για την κυβέρνηση.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει και αυτή από την πλευρά της το δικό της επικοινωνιακό προφίλ. Πέρα από τη συνέντευξη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Νίκος Βούτσης στη βουλή, σε μια πολιτική του έκρηξη, διευκρίνιζε ότι η κυβέρνηση και η χώρα μας «βρίσκεται σε πόλεμο», για να συγκεκριμενοποιήσει ότι διεξάγεται – μέσω των διαπραγματεύσεων, «ένας κοινωνικός, ταξικός πόλεμος» και ότι στις διαπραγματεύσεις «δεν πάμε σαν πρόσκοποι». Την ίδια στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι στην «περίπτωση που η Ελλάδα θα εξωθηθεί εκτός ευρώ θα γεμίσει τζιχαντιστές», σε μια προσπάθεια (!!!) να εκμεταλλευτεί και να ποντάρει στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας!

Μακάρι να διεξήγαγε η κυβέρνηση έναν κοινωνικό και ταξικό πόλεμο και στις διαπραγματεύσεις να μην πήγαινε όπως οι πρόσκοποι στις εκδρομές τους. Θα συνειδητοποιούσε τότε ότι το κύριο συμπέρασμα, που βγαίνει και γι’ αυτήν από τη μέχρι τώρα πορεία της στη διακυβέρνηση, είναι ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, να προχωρήσει στην αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι μόνο σπάει η θηλιά που μας έχουν περάσει οι λεγόμενοι εταίροι μας στο λαιμό μας. Αλλά αυτό δεν προτίθεται να το κάνει, γιατί…

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Spiegel δήλωσε και πάλι, ενώ κάνει λόγο για τη θηλιά, ότι δεν έχει την πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ και ότι «αγαπάει την Ευρώπη». Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τι εννοεί!…

Τουλάχιστον εμείς κατανοούμε ότι η θηλιά δεν πρόκειται να φύγει από το λαιμό μας…

COMMENTS