«Χαβιάρι για όλους»!

Η είδηση είναι πολύ σοβαρή για την παραβλέψει κανείς. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έριξε ένα σχετικό πέπλο σιωπής και η πληροφόρηση που έδωσε δεν ήταν και η πληρέστερη ως συνήθως για τέτοια γεγονότα.

Αναφερόμαστε στις διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του καινούργιου κτιρίου της έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ανταποκρίσεις που δόθηκαν από τον ηλεκτρονικό τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα –ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή– ουσιαστικά αφορούσαν σε ότι συνέβη μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι.

Για το λόγο αυτό την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές η ενημέρωσή μας είναι δραματικά περιορισμένη και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κεντρική διαδήλωση του απογεύματος της Τετάρτης. Οι περισσότερες ανταποκρίσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ γίνεται λόγος, από Έλληνες ανταποκριτές και για εκατοντάδες χιλιάδες!

Αυτό που γνωρίζουμε πάντως με βεβαιότητα είναι ότι από την Τρίτη το βράδυ η Φρανκφούρτη μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων με τον αριθμό των συλληφθέντων να φτάνει τα 350 άτομα από τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ από τα εκτεταμένα επεισόδια, που περιελάμβαναν από επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα μέχρι και στο δημαρχείο της πόλης, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων αστυνομικοί. Τα μέτρα καταστολής για ένα τουλάχιστον 24ωρο στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης ήταν δρακόντεια, αν όχι πρωτοφανή, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.

Αυτό πάντως που κατέστη σαφές από τις λίγες τηλεοπτικές εικόνες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι η αντίθεση και η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ από τη μια μεριά και τους λαούς, πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, της Ευρώπης από την άλλη.

Το στιγμιότυπο των καπνών από τις οδομαχίες που διεξάγονταν γύρω από το χώρο των εγκαινίων του νέου κτιρίου της ΕΚΤ, που μοιάζει με τους δίδυμους πύργους (!) είναι χαρακτηριστικό, ενώ ενδεικτικό του ταξικού αυτού χάσματος είναι τα κιγκλιδώματα και οι φράκτες μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων για την προστασία των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου.

Ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την αστυνομία για την προστασία της εκδήλωσης των εγκαινίων και υποχρεώθηκε να παραδεχτεί κατά έναν ορισμένο τρόπο ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται!

Τις κινητοποιήσεις αυτές οργάνωσε το blockupy, κίνημα κατά το πρότυπο του Occupy Wall Street των ΗΠΑ χάρη στο οποίο την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακούστηκαν ξανά συνθήματα κατά του κεφαλαίου και του καπιταλισμού. Στο κάλεσμά του blockupy ανταποκρίθηκαν άλλες οργανώσεις και συνδικάτα από περίπου 40 χώρες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουμε υπόψη μας.

Η αφορμή γι’ αυτήν την κινητοποίηση στην καρδιά της Ευρώπης και δη της Γερμανίας ήταν το γεγονός του 1,3 δισ. που κόστισαν οι δύο γυάλινοι πύργοι στους οποίους θα στεγάζεται στο εξής η έδρα της ΕΚΤ. Ωστόσο τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά της λιτότητας και των τραπεζών, αλλά και του καπιταλισμού! Είναι πολύ χαρακτηριστικό ένα ειρωνικό σύνθημα, το «χαβιάρι για όλους», που είχε αποδέκτες τους τραπεζίτες που βρίσκονταν στα εγκαίνια.

Ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης ανέφερε ότι «ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας και η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια». Θυμίζουμε για τους αναγνώστες μας ότι διαδήλωση κατά της ΕΚΤ και των πολιτικών λιτότητας έγινε και στην Κύπρο πριν από μερικές μέρες με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία.

Απ’ αυτά λοιπόν τα γεγονότα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι «θεσμοί» της βρίσκονται σε κατάσταση απονομιμοποίησης στις συνειδήσεις των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Από την άποψη αυτή καταρρίπτεται και ένα ιδεολόγημα κατά του αιτήματος της διαγραφής του χρέους, στο όνομα των «ευρωπαίων φορολογούμενων», που επικαλούνται συνέχεια τόσο εγχώριοι όσο και ευρωενωσιακοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι λαοί αντιδρούν και κινητοποιούνται από αυτό που προσλαμβάνουν άμεσα. Και αυτό που προσλαμβάνουν είναι η χλιδή του 1,3 δισ. ευρώ για τα καινούργια γραφεία της ΕΚΤ, όταν με τη νομισματική της πολιτική στραγγαλίζει στη φτώχεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Στην πραγματικότητα η διαδήλωση αυτή και το περιεχόμενό της μας λέει και κάτι περισσότερο. Η κακή οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά η στασιμότητά της και τα υφεσιακά στοιχεία που απειλούν ακόμα και τη Γερμανία οδηγούν στην αμφισβήτηση της γενικής οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπυκνώνεται στα μνημόνια και τη λιτότητα και στρέφεται κατά του πυρήνα της, που είναι το ευρώ και θεματοφύλακάς του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το αιτούμενο και το ζητούμενο που αναδεικνύουν τέτοιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι η έλλειψη Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ευρώπη το οποίο θα βάλει μπροστά σε κάθε ξεχωριστή χώρα μέλος της ΕΕ το αίτημα της αποδέσμευσης για να δώσει προοπτική σ’ αυτούς τους αγώνες.

Οι κοινωνίες στην ΕΕ σιγοβράζουν, το αυξανόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού είναι υπαρκτό και ακριβώς πάνω σ’ αυτό δημαγωγεί η ακροδεξιά. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία, που δεν αντανακλώνται πολιτικά αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης στη Γερμανία όπου προέκυψε το εξής καταπληκτικό εύρημα: Το 67% των ερωτηθέντων στην Ανατολική Γερμανία θεωρεί τον καπιταλισμό υπεύθυνο για τη φτώχεια και αναγκαίο το σοσιαλισμό για την καταπολέμησή της, ενώ στις περιοχές της Δυτικής Γερμανίας το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 37%!

Από την άποψη αυτή μόνο απαράδεκτος μπορεί να χαρακτηριστεί ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων, που συσπειρώνονται στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και λειτουργούν ως πολιτικό πλυντήριο των «θεσμών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες απ’ αυτές τις πολιτικές δυνάμεις ανήγαγαν τον Μάριο Ντράγκι σε σύμμαχο κατά της λιτότητας και της Άγκελα Μέρκελ!

COMMENTS