“Τα ξεχνούν; Πάμε παρακάτω…”

Ως «καμώματα» χαρακτήρισε ο γνωστός και μη εξαιρετέος, για τον πολιτικό του κυνισμό, Μπάμπης Παπαδημητρίου, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού Σκαϊ, τις αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα σ’ ό,τι αφορά τη στάση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και τις προσπάθειές του για την εξεύρεση του τελευταίου ποσού των 750εκ. ευρώ για τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα είπε: «Αυτά τα καμώματα των δήθεν αριστερών περιθωριακών δεν μπορούν να είναι οδηγός διακυβέρνησης της χώρας». Για να συνεχίσει και να συμπληρώσει: «Τα ξεχνούν; Πάμε παρακάτω. Δεν τα ξεχνούν; Θα ‘χουν να κάνουν με τον Ντράγκι»!

Από την πλευρά μας δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η στάση του Γιάννη Στουρνάρα ως προς τη συμμετοχή του στο ΔΣ της ΕΚΤ και απέναντι στην κυβέρνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι διατηρεί τη γενική του αντίληψη για τις οικονομικές εξελίξεις, αυτή που είχε και ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ούτε, επίσης, μπορούμε να γνωρίζουμε τα πραγματικά ελατήρια για τη στάση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ουσιαστικά τον κατηγορεί ότι κάνει «πλάτες» στον Μάριο Ντράγκι και δε βοηθάει όσο πρέπει την Ελληνική κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας με την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

Πάντως σύσσωμη η μνημονιακή αντιπολίτευση και τα αστικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επεμβαίνει στη δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη – που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θεωρείται ότι είναι «ανεξάρτητη αρχή», στο πλαίσιο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προέβη σε δημόσια δήλωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στάση της και ενθαρρύνοντας τον Γιάννη Στουρνάρα να μιλήσει για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Τώρα το τι σημαίνει ανεξάρτητη αρχή είναι ένα άλλο ζήτημα, που έχει να κάνει με τη δράση του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει τις οικονομικές εξελίξεις συνολικά σ’ αυτήν, γεγονός που το διαπιστώνουμε με αποκαλυπτικό τρόπο από την οικονομική ασφυξία, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας ως προς τη ρευστότητα.

Με την παρέμβασή μας αυτή θέλουμε να σχολιάσουμε δύο ζητήματα:

  • Το πρώτο, αφορά στις ολοένα και εντεινόμενες φήμες για την προετοιμασία διαδοχής αυτής της κυβέρνησης από μία άλλη κυβέρνηση, που θα αποτελείται από προσωπικότητες και που τη θέση του πρωθυπουργού θα καταλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας. Είναι ένα σενάριο που κυκλοφορεί. Άλλωστε η εφημερίδα «Αυγή» σ’ αυτό το σενάριο στάθηκε κυρίως με το “Forget it Giannis”.
    Έχουμε, ως χώρα, μια τέτοια εμπειρία με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από απαίτηση και των Σαρκοζί – Μέρκελ. Ασφαλώς δε θα διαφεύγει από τη μνήμη των αναγνωστών μας η στάση των Σαρκοζί – Μέρκελ, που «περιποιήθηκαν» για τα καλά τον Γιώργο Παπανδρέου με διάφορα κοσμητικά επίθετα, σε Συνάντηση Κορυφής, για την πρόταση που κατέθεσε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε προσφάτως ότι αυτός ήταν ο υποβολέας αυτής της πρότασης προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ακόμη στη θέση του, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τρεις ημέρες μετα από εκείνο το επεισόδιο εξέπεσε από πρωθυπουργός.
    Από την προηγούμενη εμπειρία μας όσο και από αυτό το σενάριο που κυκλοφορεί, μπορούμε, για άλλη μια φορά, να καταλάβουμε το πώς αντιμετωπίζουν τη λαϊκή βούληση, το πόσο σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες η άρχουσα τάξη της χώρας μας και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να καταλάβουμε, επίσης, το πώς το τραπεζικό κεφάλαιο παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου μας, την πολυδιαφημισμένη ανεξαρτησία του, που έχει κατοχυρωθεί και θεσμικά. Θυμίζουμε ότι και μια άλλη αρχή έχει κατοχυρωθεί ως ανεξάρτητη. Είναι η Γραμματεία Εσόδων, μέσα από την οποία εξασφαλίζονται τα χρηματικά ποσά για τις δόσεις προς τους δανειστές.
  • Το δεύτερο, αφορά στη στάση υποτέλειας που κρατάνε τα αστικά ΜΜΕ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φράση «Θα ‘χουν να κάνουν με τον Ντράγκι» τα λέει όλα! Η αστική τάξη της χώρας μας προσβλέπει στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ντράγκι για την υπογραφή μιας αντιλαϊκής συμφωνίας, έστω και εάν αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη λαϊκή βούληση.
    Πιέζει ακόμη και για μια «κακιά συμφωνία» και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανεξάρτητα από το εάν η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί μια συμφωνία, αλλά καθυστερεί, γιατί είναι υποχρεωμένη να στείλει στις καλένδες τις περιορισμένου χαρακτήρα εξαγγελίες της και αναζητάει τρόπο να «περάσει» αυτήν τη συμφωνία στον Ελληνικό λαό με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά. Το ζήτημα της εξάρτησης της χώρας μας έχει αποκαλυφθεί, πλέον, σ’ όλη του την έκταση. Δε δικαιολογείται να μην το «βλέπει» κανείς. Ακόμη και το βίντεο που προβάλλεται για τις καταστροφές και τα εγκλήματα, που πραγματοποίησαν οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, έγινε αντικείμενο διαμαρτυρίας από την πλευρά του Ποταμιού για να μη «θιγεί η Γερμανία σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές των διαπραγματεύσεων». Τόση υποτέλεια!

COMMENTS