Χαρίλαος Φλωράκης

«Αυτός ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει»!

«Οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ! Η σπορά μένει.

Και φουντώνει. Και καρπίζει.

Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη.

Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.

Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται»!Σ
αν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή Ο Χαρίλαος Φλωράκης, μια μεγάλη ηγετική προσωπικότητα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος σε μια δύσκολη στιγμή για το Κομμουνιστικό Κίνημα της χώρας μας. Οι πληγές ακόμα δεν είχαν επουλωθεί από τη διάσπαση του Κόμματος, το 1968, και η αμερικανόπνευστη δικτατορία στη χώρα μας στερούσε από τον Ελληνικό λαό τις ελευθερίες του και υπηρετούσε τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οδηγώντας στην προδοσία και τραγωδία της Κύπρου.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναδείχτηκε σε μια αυθεντική κομμουνιστική προσωπικότητα με τη γνήσια λαϊκότητα που διέθετε και το βαθύ δημοκρατισμό του. Απέσπασε την ευρύτατη λαϊκή αποδοχή και σεβασμό με την ιδιολαλιά του και την ιδιογραφή του, με την προσωπική του αγωνιστική διαδρομή και με τη στάση του σε δύσκολες καμπές του Λαϊκού και Κομμουνιστικού Κινήματος.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ μετά την πτώση της δικτατορίας. Συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο της επιρροής του Κόμματος στην ενδυνάμωση των γραμμών του, στην καθιέρωση του Κόμματος σαν μιας πολιτικής δύναμης, που έπαιζε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην πάλη για την κατάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, στην πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για το σοσιαλισμό.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας σταθερός υπερασπιστής του Μαρξισμού – Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού, του Κομμουνιστικού Κόμματος Νέου Τύπου. Συνέβαλε στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του Κόμματος, στην τήρηση των Λενινιστικών αρχών λειτουργίας του και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, στην ανάπτυξη των δεσμών του με τις λαϊκές μάζες. Εμπιστευόταν τη νέα γενιά και τη λαϊκή αυτενέργεια. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων του Κόμματος με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και διεθνείς προσωπικότητες, με Λαϊκά και Απελευθερωτικά Κινήματα.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας αδιάλλακτος υπερασπιστής της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Πολέμιος του αντικομμουνισμού και του αντισοβιετισμού. Στις δύσκολες και δραματικές στιγμές των ανατροπών στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κράτησε το ΚΚΕ όρθιο, συνέβαλε στο ξεπέρασμα των δυσκολιών, στην ανάκαμψη του Κόμματος.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπερασπίστηκε την Ιστορία του Κόμματος τη μεγάλη του προσφορά στην Εθνική Αντίσταση. Υπερασπίστηκε τη δημιουργία του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, την πάλη τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην ξενική κατοχή, την πάλη τους το Δεκέμβρη του ’44 ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Βρετανίας, ενάντια στην ντόπια αντίδραση. Υπερασπίστηκε την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενάντια στην αμερικάνικη ιμπεριαλιστική επέμβαση, την πάλη του για μια Ελλάδα της Λαοκρατίας και του Σοσιαλισμού.

Η «Νέα Σπορά» αφιερώνει αυτά τα λίγα λόγια στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη σαν ελάχιστο φόρο τιμής για τη στάση ζωής, την αγωνιστική του δράση και την προσφορά του στο Κομμουνιστικό Κίνημα.

22/05/2015

«Νέα Σπορά»

COMMENTS