Οι μισθοί Κίνας

«Νέα Σπορά» αναδημοσιεύει, ως έχει, άρθρο της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Αγορά» σχετικά με τους μισθούς στην Κίνα, μόνο και μόνο για να λόγους πληροφόρησης και για να δώσει μια εικόνα γύρω από τους μισθούς των εργαζομένων στην Κίνα από «αυτόπτες μάρτυρες». Η «Νέα Σπορά» έχει τοποθετηθεί γύρω από το ζήτημα της χρησιμοποίησης του όρου: «κινεζοποίηση των μισθών και των εργαζομένων», και έχει αρνηθεί να τον χρησιμοποιήσει στην αρθρογραφία της. Δυστυχώς τα περισσότερα έντυπα και ιστοσελίδες της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του Ριζοσπάστη έχουν κάνει χρήση αυτών των όρων, για να καταδείξουν το επίπεδο εξαθλίωσης των εργαζομένων στην Κίνα και συγκριτικά μ’ αυτό να αποδώσουν το που θα φτάσουν οι μισθοί στη χώρα μας. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι αρκετά διαφορετική και την επιβεβαιώνουν ακόμη και Έλληνες επιχειρηματίες που δρουν στην Κίνα.

Οι μισθοί Κίνας υψηλότεροι από τους μισθούς Ελλάδας!

Ένας υπάλληλος με γνώση αγγλικών, σε επίπεδο απλής συνεννόησης, για πενθήμερο και οκτάωρο αμείβεται περίπου 1.000 ευρώ. Τι λένε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη μακρινή χώρα.

Του ΜΑΝΟΥ ΝΙΦΛΗ

Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια, λόγω του μνημονίου, μιλούν για «κινεζοποίηση» της ελληνικής εργασίας και γενικά της αγοράς. Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα μιλούν στην «Αγορά» για τους Κινέζους υπαλλήλους τους και εντοπίζουν τις διαφορές με την Ελλάδα, καταρρίπτοντας τον μύθο, όπως λένε, που καλλιεργείται εδώ και χρόνια.

Κοινή παραδοχή αποτελεί η ιδιαιτερότητα των Κινέζων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «κυνηγοί του χρήματος», δουλεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για να αυξήσουν το μισθό τους.

Ο Γιώργος Μπελίδης διατηρεί εισαγωγική εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ. Εμπορεύεται διάφορα προϊόντα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει εισέλθει και στο κομμάτι του τουρισμού. Οι περισσότεροι υπάλληλοί του είναι Έλληνες, ωστόσο το 25% καλύπτεται από Κινέζους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε γραφείο και έχουν βασικές διαφορές από του βιομηχανικούς εργάτες.

«Αν δει κανείς πόσα χρήματα παίρνουν οι Κινέζοι εργαζόμενοι, θα διαπιστώσει ότι όχι απλώς δεν υπάρχουν οικονομικές διαφορές με τους Έλληνες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται και καλύτερα». Σύμφωνα με τον κ. Μπελίδη, ένας υπάλληλος με γνώση αγγλικών, σε επίπεδο απλής συνεννόησης, εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα και το ωράριό του σπανίως ξεπερνά το οκτάωρο: «Ένας τέτοιος υπάλληλος παίρνει περίπου 1000 ευρώ τον μήνα και στις περιόδους που ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται, μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να λάβει περισσότερα. Σε αυτό το ποσό προστίθεται και η αυτασφάλιση που κάνουν οι Κινέζοι».

«Τα πάντα εξαρτώνται από την περιοχή όπου ζει και εργάζεται ο κάθε Κινέζος. Η περιφέρεια αυτής της τεράστιας χώρας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Τα δεδομένα αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Στις αστικές περιοχές, όπου λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις ο μισθός ενός εργαζόμενου μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ ή και τα 1.500 ευρώ, ωστόσο τα πράγματα σε επαρχιακές πόλεις είναι εντελώς διαφορετικά», λέει στην «Α» η πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Αφροδίτη Μπλέτα, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα κάποιου να είναι μεγαλύτερο, ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και το κόστος ζωής.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Μπελίδης, που λέει ότι το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα είναι πιο φθηνό.

Ο Βασίλης Βάρτσος ασχολείται με την ενδυμασία στην Κίνα και κυρίως με τα πλεκτά, εδώ και έξι χρόνια, σε μια κωμόπολη, το Ντονγκουάν. Εκεί η αμοιβή διαφέρει ανάλογα με την περίοδο και στηρίζεται στη διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη:

«Το εισόδημα κάποιου μηνιαίως μπορεί να ξεκινήσει από τα 660 ευρώ και να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ, τους μήνες αυξημένης παραγωγής, με στέγη και φαγητό. Σε αυτά προστίθεται και η ασφάλιση, που κοστίζει περίπου 80 ευρώ.

Ο κ. Βάρτσος λέει ότι στον κλάδο των εργοστασίων υπάρχει εντελώς διαφορετική λογική εργασίας από εκείνη της Ελλάδας. «Θα έλεγε κανείς ότι στην Κίνα δουλεύουν με το κομμάτι, προσπαθώντας να επιτύχουν υψηλότερο κέρδος», τονίζει και κάνει σαφή τον διαχωρισμό από εκείνους που δουλεύουν σε γραφείο με προϋπηρεσία από 8 έως 10 χρόνια και ο μισθός τους ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, όπως συμβαίνει στην εταιρεία του, όπου απασχολεί 25 Κινέζους.

Στην Ελλάδα.

Για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ.

Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών, αντιστοίχως, στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών 22,83 ευρώ.

COMMENTS