Για το δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει σε δημοψήφισμα προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφανθεί εάν δέχεται ή όχι την πρόταση των δανειστών. Από το διάγγελμα του πρωθυπουργού και από τις τοποθετήσεις υπουργών επιδιώκεται ένα συντριπτικό «όχι» σε βάρος της πρότασης αυτής. Αυτό όμως που δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση είναι εάν το «όχι» στην πρόταση των δανειστών σημαίνει «ναι» στην πρόταση που κατέθεσε η ίδια. Το ουσιώδες πρόβλημα λοιπόν είναι εάν η κυβέρνηση καλεί τον Ελληνικό λαό απορρίπτοντας το μνημόνιο που προτείνεται εκ μέρους των δανειστών, να αποδεχτεί το μνημόνιο που προτείνεται από την πλευρά της.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα του Ελληνικού λαού, τα οποία ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν ιδιαίτερα ενταθεί, προκειμένου μέσα από το «όχι» στην πρόταση των δανειστών να διασφαλίσει όχι μόνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, αλλά και την αποδοχή μιας νέας, υποτίθεται, διαφοροποιημένης πρότασης η οποία θα κινείται στο πλαίσιο ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Οι μέχρι τώρα, όμως, συνομιλίες απέδειξαν ότι οι προτάσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά στην ουσία των μέτρων σε βάρος του Ελληνικού λαού και των εργαζομένων, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά απ’ την πρόταση που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση.

Η «Νέα Σπορά» θα παρακολουθήσει λεπτομερώς τις εξελίξεις και θα πάρει έγκαιρα θέση.

COMMENTS