Οι εξυπνακισμοί του Πρετεντέρη

Δεν έχασε την ευκαιρία ο γνωστός δημοσιογράφος, και από τους φανατικούς λάτρεις του ευρώ, Γιάννης Πρετεντέρης, σε σχέση με τα «λάθη» της κυβέρνησης, να καταφύγει σε ανιστόρητες συγκρίσεις με  προηγούμενες ιστορικές εποχές, που αφορούν σε λάθη της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, και συγκεκριμένα την υπογραφή των συμφωνιών του Λιβάνου και της Βάρκιζας. Στα λάθη του ΚΚΕ συμπεριλαμβάνει και το ξέσπασμα της μάχης του Δεκέμβρη.

Πάντα πιστός ο Γιάννης Πρετεντέρης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και των γεωστρατηγικών της επιλογών, του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», του είναι πολύ εύκολο να παρουσιάζεται στο «γυαλί» και να υπερασπίζεται πολιτικές λιτότητας για τους εργαζόμενους, που, προφανώς, δεν τον αφορούν, γιατί ο μισθός, που ασφαλώς αμείβεται, δεν είναι απλώς άξιος αλλά στα σίγουρα δε θα είναι ούτε τα 586 ευρώ, ούτε τα ψίχουλα που παίρνουν οι συνταξιούχοι.

Στο «Βήμα της Κυριακής» προχώρησε πολύ περισσότερο από όσα υποστηρίζει στις καθημερινές του εμφανίσεις στο «γυαλί» του Mega.  Έγραψε: «Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι η Αριστερά στην Ελλάδα χάνει με τον ίδιο τρόπο. Πρώτα κάνει ένα “δεξιό λάθος”. Συμφωνία του Λιβάνου ή Συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ακολουθεί ένα “αριστερό λάθος”. Δεκεμβριανά ή Δημοψήφισμα. Και ύστερα τρέχει να παραδοθεί. Στη Βάρκιζα και στις Βρυξέλλες»!

«Έξυπνο»! Και «πιασάρικο»! Αντιστοιχίες, που πατάνε σε πραγματικά λάθη του ΚΚΕ (Συμφωνίες του Λιβάνου και της Βάρκιζας), που έφτασε να αναγνωρίσει ρόλο στην αστική τάξη και την κυβέρνηση, που είχε δημιουργήσει στο εξωτερικό, όταν το πραγματικό πρόβλημα, που θα έπρεπε να έχει μπροστά του, ως ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, ήταν η κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα και όχι η αναγνώριση μιας κυβέρνησης κοπανατζήδων, που δραπέτευσαν (με τις πλάκες χρυσού ανά χείρας) στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και το Λονδίνο, χωρίς να δώσουν ούτε μία μάχη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, αλλά περίμεναν στη γωνία για να ξανακαταλάβουν την εξουσία με τη βοήθεια των όπλων του ιμπεριαλισμού. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα αυτό ήταν. Η εξουσία

Πράγματι, λοιπόν, η ηγεσία του ΚΚΕ διέπραξε ένα δεξιό λάθος, που οφείλεται κυρίως στο ότι υπερτίμησε τις δυνάμεις του Αγγλικού ιμπεριαλισμού. Αλλά τι θα έλεγε ο Γιάννης Πρετεντέρης στην περίπτωση, που δε διέπραττε αυτό το δεξιό λάθος η τότε ηγεσία του ΚΚΕ;

Την απάντηση την ξέρουμε. Είναι αυτή που δίνεται σε σχέση με τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ότι το ΚΚΕ κράτησε προδοτική στάση, γιατί επεδίωξε να καταλάβει την εξουσία.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης μπορεί να περηφανεύεται ότι μπορεί να ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και γεγονότα σα φίδι, αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι κανείς δε θα βρεθεί να του αμφισβητήσει την «ικανότητα» να ελίσσεται σα φίδι και ό,τι πραγματικά είναι. Ένας απολογητής της αστικής τάξης.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει «αριστερό λάθος» τα Δεκεμβριανά. Εδώ είναι ένας κοινός παραχαράκτης της Ιστορίας. Αντί να καταδικάσει την ένοπλη επέμβαση του Αγγλικού ιμπεριαλισμού σε βάρος της χώρας μας, αντίθετα, θεωρεί ¨αριστερό λάθος» την αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στην επέμβαση. Ο Γιάννης Πρετεντέρης αυτό επιθυμούσε. Με τις πλάτες του Αγγλικού ιμπεριαλισμού η αστική τάξη της χώρας μας να αποκαταστήσει την εξουσία της.

Και δεν έχει κανένα πρόβλημα γι’ αυτό. Δικαιολογεί πλήρως το ματοκύλισμα του Δεκέμβρη, όπου επιστρατεύτηκαν όλοι οι γερμανοτσολιάδες προδότες για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, αφού το χαρακτηρίζει «αριστερό λάθος». Άρα την ευθύνη δεν την έχει όποιος επεμβαίνει, την έχει όποιος αντιστέκεται στην επέμβαση. Μα δε θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο από το Γιάννη Πρετεντέρη. Στην περίπτωσή του ισχύει το «εφ’ ω καθείς ετάχθη».

Μετά μας λέει ο Γιάννης Πρετεντέρης έρχεται η Βάρκιζα. Η παράδοση. Να πούμε κατ’ αρχάς ότι είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης χαρακτηρίζει τη Βάρκιζα ως «παράδοση», γιατί οι εκπρόσωποι της τάξης που υποστηρίζει τη Συμφωνία της Βάρκιζας τη χαρακτήριζαν ως βήμα προς τη «δημοκρατική εξομάλυνση». Επομένως τη Βάρκιζα τη χαρακτηρίζει ως λάθος της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, που δε θα έπρεπε να κάνει. Και εάν δεν το έκανε θα έπραττε σωστά.

Το λέμε αυτό, γιατί δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, τα δημοσιογραφικά τους τσιράκια, ότι δε γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα πραγματικά λάθη του ΚΚΕ και ότι δε γνωρίζουν πολύ καλύτερα το πώς να τα αξιοποιούν για τη σημερινή πραγματικότητα.

Με βάση τα σημερινά γεγονότα κάνουν «ιστορικές βουτιές» για να δικαιολογήσουν την υποτέλεια, την εξάρτηση και πάνω απ’ όλα για να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό από τα πραγματικά γεγονότα. Να του καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Και να «δέσουν» ταυτόχρονα τα σημερινά με τα παλιότερα. Να διαιωνισθεί το προπαγανδιστικό σχήμα περί της «Αριστεράς των λαθών». Αλλά εδώ είναι που την πάτησε ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ σήμερα, που η μεν ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει την αστική στρατηγική, αυτήν, δηλαδή, που υποστηρίζει και ο Γιάννης Πρετεντέρης, ενώ το ΚΚΕ την αντιμάχεται. Αντιμάχεται την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Επομένως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Πρετεντέρης βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Ας μην «οδύρεται», λοιπόν, για τα λάθη του ΚΚΕ στο παρελθόν, γιατί ευχαριστημένος είναι που τα διέπραξε. Δυσαρεστημένος θα ήτανε εάν το ΚΚΕ δεν τα διέπραττε.

Όπως είναι ευχαριστημένος για τη Συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη, ευχαριστημένος είναι, που ο πρωθυπουργός έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ευχαριστημένος είναι για την υπογραφή της νέας συμφωνίας – μνημονίου.

Άλλωστε τι δουλειά έκανε κάθε βράδυ στο «γυαλί» του Mega μαζί με τους άλλους κολλητούς του «έγκριτους» δημοσιογράφους, την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο; Αφού καταστροφολογούσαν, κινδυνολογούσαν, χυδαιολογούσαν σε βάρος όποιου είχε την αντίθετη άποψη, ταυτόχρονα, πίεζαν την κυβέρνηση για την υπογραφή της νέας συμφωνίας – μνημονίου. Στο καθήκον πάντα πιστοί.

Στην ίδια καταστροφολογία, στην ίδια κινδυνολογία κατέφυγε και ο πρωθυπουργός για να υπογράψει τελικά τη νέα συμφωνία και να ψηφιστεί στη βουλή, όπου εκεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στο ίδιο μετερίζι με την αστική αντιπολίτευση. Εκεί βρισκόταν και ο Γιάννης Πρετεντέρης και οι συν αυτώ.

Πάντως όσο και εάν προσπάθησε ο Γιάννης Πρετεντέρης να χυδαιολογήσει σε βάρος του ΚΚΕ μπερδεύοντας κόμματα, ρόλους, ιστορικές εποχές και γεγονότα, πρέπει να πούμε ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης προσέφερε μια καλή υπηρεσία για το ΚΚΕ.

Κατέδειξε ότι η αστική τάξη έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου των τάξεων και των κομμάτων, που εκπροσωπούν, ειδικά του ρόλου της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, των λαθών που έχει διαπράξει. Από αυτήν την άποψη μας δικαιώνει ως Κομμουνιστικό Κίνημα για όσα αντίθετα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.

Του υποσχόμαστε ότι δε θα τα ξανακάνουμε, γι’ αυτό ας έχει καλού κακού και κάποιο ελικόπτερο στην αυλή του σπιτιού του. Μπορεί και να του χρειαστεί.

COMMENTS