«Ζήτω» ο νέος Βοναπάρτης

Η κύρια είδηση που βγήκε από το γεύμα, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, ήταν ότι κατά τη συζήτηση, που έγινε μεταξύ τους,  οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών το Φθινόπωρο, μετά και την οριστική υπογραφή της νέας συμφωνίας – μνημονίου.

Θεωρούμε ως αυτονόητο γεγονός ότι σ’ αυτήν τη συζήτηση δε θα έκανε το λάθος να εμπλακεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που εκπροσωπούσε το Γραμματέα του Κόμματος, εξ αιτίας άλλων υποχρεώσεών του.

Είναι είδηση, κατ’ αρχήν, ότι τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν εκλογές; Κατά την άποψή μας είναι είδηση, έστω και εάν στις συζητήσεις, που διεξήχθησαν στη βουλή αυτές τις ημέρες, αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις τους επιμένουν κατά κόρον στο αίτημα της μη διεξαγωγής εκλογών.

Και είναι είδηση από την άποψη ότι για να επιμένουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης στη μη διεξαγωγή εκλογών σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός όχι απλώς δεν το αποκλείει αλλά το εξετάζει και πολύ σοβαρά.

Άλλωστε προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν τον πρωθυπουργό και τα αστικά ΜΜΕ, αυτά, που τώρα τον έχουν αγκαλιάσει και του περιποιούν υψίστη τιμή, που έστω και την τελευταία στιγμή έγινε ρεαλιστής και έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ και αποσοβήθηκε η καταστροφή!

Στο μεταξύ, προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής των εκλογών τοποθετούνται με δηλώσεις τους και τα προσκείμενα προς τον πρωθυπουργό υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Βούτσης, παίρνοντας υπόψη και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μερικοί θεωρούν ότι οι εκλογές είναι και η μεγάλη  ευκαιρία του πρωθυπουργού να ξεμπερδέψει με την εσωκομματική αντιπολίτευση και να επεξεργαστεί ένα νέο πολιτικό προφίλ στο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα εξ αρχής.

Την ίδια στιγμή τα αστικά ΜΜΕ φιλοτεχνούν στον πρωθυπουργό ένα νέο πρόσωπο. Του αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι είναι ο μόνος, αυτήν τη στιγμή, που μπορεί να πραγματοποιήσει τις δύσκολες «μεταρρυθμίσεις», που προβλέπονται στη νέα συμφωνία – μνημόνιο, που, υποτίθεται, ότι έχει ανάγκη η χώρα μας.

Γι’ αυτό το λόγο τα αστικά ΜΜΕ εμπλέκονται άμεσα στην εσωκομματική αντιπαράθεση, που εξελίσσεται στο ΣΥΡΙΖΑ, και ζητούν την αποπομπή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα πλέκουν το εγκώμιο του πρωθυπουργού, που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια, που του έβαζε η εσωκομματική αντιπολίτευση και να πάρει τις «σωστές» αποφάσεις! Την ίδια στιγμή είναι φανερή η προσπάθεια των αστικών ΜΜΕ να γελοιοποιήσουν και να απαξιώσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα πάνω σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Εξυπηρετώντας και συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Την κατεύθυνση ότι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, που μπορεί να υλοποιήσει τη νέα συμφωνία – μνημόνιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, κατεύθυνση στην οποία κινούνται και οι δηλώσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη «στεναχώρια» που τους προκάλεσε ο πρωθυπουργός με την αργοπορία του!

Βέβαια όλη αυτή η προπαγανδιστική στήριξη του Αλέξη Τσίπρα παίρνει υπόψη της και ένα αντικειμενικό γεγονός. Ότι η κατάσταση των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου καλή. Γι’ αυτό άλλωστε και επιμένουν στη μη διεξαγωγή των εκλογών, τουλάχιστον πριν υποστεί την αναμενόμενη φθορά ο Αλέξης Τσίπρας από την εφαρμογή της νέας συμφωνίας – μνημονίου, πριν να προλάβουν να διαμορφώσουν την επιχειρηματολογία τους με βάση την «άδικη» συμφωνία – μνημόνιο, που ωστόσο επέμεναν να υπογράψει ο πρωθυπουργός.

Παίρνοντας υπόψη τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας όλες οι Σειρήνες της διαμόρφωσης της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών μαζών προσπαθούν τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος, την πολιτική κρίση που περνάει, να τη μετατρέψουν σε «αρετή» επικεντρώνοντας πάνω στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Γι’ αυτόν το λόγο αρχίζουν, «μετρημένα» είναι η αλήθεια, να του προσδίδουν βοναπαρτικές ιδιότητες, να καλλιεργούν την άποψη του «μεγάλου ηγέτη», που θα βγάλει τη χώρα από τα τραγικά της αδιέξοδα.

Στηρίζονται, προς τούτο, στο γεγονός της οριστικής ενσωμάτωσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική στρατηγική, στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο μόνος δρόμος, που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, είναι ο δρόμος της μνημονιακής πολιτικής, της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο πρωθυπουργός αρχίζει να «καλοβλέπει» αυτόν το ρόλο και όχι μόνο να μην τον αρνείται, αλλά να δηλώνει και από πάνω ότι «δε θα δραπετεύσει»!  Και λέμε να τον καλοβλέπει αυτόν το ρόλο, γιατί και ο ίδιος διαβλέπει ότι μπορεί να καθιερωθεί ο κυρίαρχος αλλά και ως  προσωποπαγής πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος. Τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην κατεύθυνση αυτήν τον βοηθούν και οι αντικειμενικές συνθήκες, που επικρατούν στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό είπαμε ότι οι δυσκολίες του πολιτικού συστήματος γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν σε αρετές.

Τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να του παρεμβάλλουν εμπόδια ή και να μη θέλουν να το κάνουν, με δεδομένο ότι χρειάζονται το χρόνο τους για να «ξεπλυθούν» από την προηγούμενη κυβερνητική τους θητεία και να αναδιοργανωθούν δημιουργώντας το καινούργιο τους «αφήγημα», όπως συνηθίζουν να λένε.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να θέλει να ξεπεράσει «τα όρια», που όχι μόνο προσδιορίζονται, εκ των πραγμάτων, από την ίδια της την πολιτική πρόταση αλλά και από την κομματική της τακτική. Μια τακτική αντιφατική, βέβαια, που από τη μια μεριά αντιπολιτεύεται την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης ως αντιλαϊκή και από την άλλη μεριά να στηρίζει την κυβέρνηση στο όνομα της κομματικής ενότητας.

Τέλος στην ίδια κατεύθυνση, της διαμόρφωσης του πρωθυπουργού ως μεγάλου ηγέτη, κινούνται και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες, σα να μην έγινε το δημοψήφισμα βγάζουν το λαό να αποδέχεται την πολιτική, που «πήρε επάνω του ο πρωθυπουργός» και να εξακολουθούν να του αποδίδουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Και για να κλείσουμε αυτό το άρθρο από την πλευρά μας, ως «Νέα Σπορά», έχουμε να κάνουμε την παρακάτω παρατήρηση: Δεν αποκλείουμε, μετά την οριστική υπογραφή της νέας συμφωνίας – μνημονίου, ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση να προσφύγει σε εκλογές.

Τους ρόλους, όμως, τους «μοιράζει», σε τελική ανάλυση, ο ίδιος ο λαός. Και εδώ σημαντικό ρόλο, αυθεντικά λαϊκό, έχει να παίξει το ΚΚΕ. Πάντα υποστηρίζαμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη στάση, που θα κρατήσει το ΚΚΕ. Και μέχρι τώρα η στάση που κράτησε δεν το έχει δικαιώσει, ούτε και του δικαιολογεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα.

Η «Νέα Σπορά» θα επιμείνει σ’ αυτό το ζήτημα και πιστεύει ότι τα γεγονότα, τα αποτελέσματα, οι πολιτικές εξελίξεις εξηγούν αυτήν την επιμονή της. Γι’ αυτό και καταθέτει τις αντίστοιχες προτάσεις της.

Για να «χαλάσουν» όλα αυτά τα σχέδια και για να μη φορτωθεί ο Ελληνικός λαός άλλον ένα Βοναπάρτη χρειάζεται η ηγεσία του Κόμματος να αλλάξει ρότα και να μην έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει δικαιωθεί. Γιατί δεν έχει δικαιωθεί. Και επ’ αυτού θα επανέλθουμε.

COMMENTS