Τα τσαλιμάκια της αστικής αντιπολίτευσης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Νέα Δημοκρατία έχει συγκαλέσει την κοινοβουλευτική της ομάδα, προκειμένου να καθορίσει την τελική στάση της κατά την ψήφιση της συμφωνίας – μνημονίου που έχει κατατεθεί στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στο μεταξύ προηγήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εισηγήθηκε την υπερψήφιση της συμφωνίας, ασκώντας παράλληλα τη γνωστή κριτική, που επικεντρώνεται στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και ότι ο «τελικός λογαριασμός θα είναι πολύ μεγάλος για τον Ελληνικό λαό»!

Τις προηγούμενες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι όποιος δεν ψηφίσει τη συμφωνία θα διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν παρουσιαστεί διαφορετικές απόψεις για το ποια στάση πρέπει τελικά να κρατήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της την ώρα της ψήφισης της νέας συμφωνίας. Αστικά ΜΜΕ, φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορετικές απόψεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τη δημιουργία σοβαρών ρηγμάτων στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, ότι, δηλαδή, ο «λογαριασμός είναι μεγάλος», είναι, ταυτόχρονα, και επιχείρημα και των άλλων κομμάτων, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Και σ’ αυτά τα κόμματα έχουν παρουσιαστεί διαφορετικές απόψεις ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση, οι οποίες έχουν εκφραστεί και δημόσια.

Κοινό επιχείρημα όλων των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης είναι ότι η συμφωνία χρεώνεται στην κυβέρνηση, ενώ αυτά υποστηρίζουν, ψηφίζοντας τη συμφωνία, την «Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ»! Από εκεί και μετά πέφτουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, περί όρων που πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση, που φτάνουν μέχρι και το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που εάν δεν τους αποδεχτεί η κυβέρνηση γίνονται προτάσεις για αποχή από την ψηφοφορία για να χρεωθεί τη συμφωνία αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Από τη στιγμή που ακούστηκε το ζήτημα της αποχής διάφοροι δημοσιογραφούντες συνταγματολόγοι ή συνταγματολογούντες δημοσιογράφοι καταπιάστηκαν να εξηγήσουν με πόσους ψηφίσαντες υπέρ, παίρνοντας υπόψη και την αποχή, μπορεί να περάσει η συμφωνία. Οι πάντες όμως κατέληγαν στη διαπίστωση ότι θα πρόκειται για ένα «ασθενικό υπέρ», γι’ αυτό εξηγούσαν ότι θα είναι μεγάλο λάθος η αποχή από τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τη στάση της αστικής αντιπολίτευσης περιέχει τα παρακάτω μέρη:

Πρώτο: Όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση για την «κακή συμφωνία».

Δεύτερο: Όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι μια «κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».

Τρίτο: Όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης συμφωνούν με την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, επομένως θέλουν συμφωνία.

Τέταρτο: Αν καταψηφίσουν τη συμφωνία, επειδή είναι «κακή» δεν περνάει αυτή, με δεδομένη και τη στάση της «Αριστερής Πλατφόρμας». Αν πάνε σε αποχή η συμφωνία δεν θα είναι μόνο «κακή» αλλά και «ασθενική».

Πέμπτο: Όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης συγκρίνουν αυτήν τη συμφωνία με το αλήστου μνήμης e-mail Χαρδούβελη, υπονοώντας, φυσικά, ότι υπήρχαν τα περιθώρια για μια «καλύτερη» συμφωνία. Πρόκειται για μια ασυναρτησία που λέγεται εκ του ασφαλούς και αποκρύβοντας το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών δεν άλλαξαν ποτέ. Επομένως η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα βρισκόταν μπροστά σε μια «κακή» συμφωνία. Οι δανειστές δε χαρίζονται, τα λεφτά τους θέλουν (ας θυμηθούμε την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ: «ναι τα πήρα τα λεφτά μου», όταν εκκρεμούσε η δόση της χώρας μας προς το ΔΝΤ).

Έκτο: Όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών, εάν στο μεταξύ δεν προκύψουν «άλλες λύσεις», συμφωνούν ότι το περιεχόμενο της κριτικής τους θα εστιαστεί στο ότι η κυβέρνηση έφερε μια «κακή» συμφωνία.

Έβδομο: Από εκεί και μετά όλα τα «κουσούρια» της συμφωνίας θα μετατραπούν σε «επιχειρήματα», δηλαδή σε μια ξετσίπωτη δημαγωγία. Και αυτό γιατί τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης συμφωνούν και επί της ουσίας των μέτρων, που περιέχει το νέο μνημόνιο.

Τα λεκτικά τσαλιμάκια στα οποία καταφεύγουν τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Να παραπλανήσουν τον Ελληνικό λαό από το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας, ότι πηγή όλων αυτών των δεινών, που υποχρεώνονται να υποστούν οι εργαζόμενοι είναι: από τη μια μεριά η καπιταλιστική κρίση τις συνέπειες της οποίας φορτώνονται οι εργαζόμενοι, από την άλλη μεριά η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, που επιτείνει τα κρισιακά φαινόμενα.

Επομένως δεν πρέπει να «ανησυχούμε» για τη στάση των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης. Θα υπερασπιστούν έτσι κι αλλιώς τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Πράγμα, που σημαίνει ότι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να στηρίξουν τη συμφωνία, έστω και εάν είναι «κακή», γιατί εάν καταλήξει να γίνει και «ασθενική», τότε, μπορεί να συμβεί το γνωστόν: «τρεχάτε ποδαράκια μου….»!

COMMENTS