Η επαλήθευση ήρθε γρήγορα

Γράφαμε στο κύριο άρθρο μας ότι διαπιστώσαμε, στην προεκλογική ομιλία του Γραμματέα του Κόμματος στο Σύνταγμα, στις 27/08/2015, την παντελή έλλειψη αναφοράς στην «αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ποια «διαχωριστική γραμμή» έβαλε ο Γραμματέας του Κόμματος στην ομιλία του; Την παραθέτουμε και πάλι αυτούσια: «Απορρίψτε τα νέα απατηλά διλήμματα. Την απατηλή δήθεν αντιμνημονιακή διαχωριστική γραμμή. Τη «σικέ» ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, που δεν αμφισβητεί τα βάθρα πάνω στα οποία διαμορφώθηκαν: την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία. Συνολικά, πρέπει να χαράξουμε άλλη ρότα. Διαχωριστική γραμμή δεν είναι ούτε το νόμισμα, ούτε η ΕΕ, είναι η ίδια η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Πραγματική διαχωριστική γραμμή τελικά είναι το ερώτημα σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού ή ανάπτυξη για το καπιταλιστικό κέρδος;».

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε το «ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20ής ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015». Το βασικό σύνθημα του Κόμματος για την προεκλογική περίοδο είναι: «Τους δοκίμασες… Τώρα με το ΚΚΕ. Υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

Μέσα σ’ αυτό το κάλεσμα, υπάρχει η διαχωριστική γραμμή, που μπήκε στην ομιλία στο Σύνταγμα αλλά με διαφορετικά λόγια διατυπωμένη και θα προσθέταμε πιο ξεκάθαρη; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει και είναι πολύ σαφής. Την παραθέτουμε: «Δυνατό ΚΚΕ, γιατί ο ρεαλισμός του ΚΚΕ καθορίζεται από το εργατικό – λαϊκό συμφέρον και από την αναγνώριση ότι ο λαός, όταν αναδειχτεί πρωταγωνιστής στην αντεπίθεση, τότε μπορεί να νικήσει. Η εργατική – λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να θεμελιώσει την κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη κοινωνική παραγωγή και τις κοινωνικές υπηρεσίες – Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας – στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και του εργατικού ελέγχου. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία, να αποδεσμευτεί από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το δημόσιο χρέος προς όφελος του λαού, να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών»,(υπογράμμιση δική μας).

Και αυτή η διαχωριστική γραμμή επαναλαμβάνεται στο τέλος του «Καλέσματος» με την παρακάτω διατύπωση: «Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη ρήξης με την καπιταλιστική εκμετάλλευση κι εξουσία. Είναι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και όλης της κοινωνίας. Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις για πραγματική λύτρωση από τη μέγκενη των αγορών, του κεφαλαίου, για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ», (υπογράμμιση δική μας).

Με δυο λόγια: Δε μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι στην ανάλυση της ηγεσίας του Κόμματος η «σειρά» είναι: «ανατροπή του καπιταλισμού, σοσιαλισμός για να αποδεσμευτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Στο ίδιο το «Κάλεσμα» αναφέρεται και η φράση: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ – ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ είναι η μοναδική ρεαλιστική κι ελπιδοφόρα πρόταση που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις θυσίες όπου υποβάλλεται ο λαός στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η πραγματοποίηση αυτού του δρόμου εξαρτάται από τη λαϊκή θέληση. Ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, περνά απαραίτητα από τη συσπείρωση με το ΚΚΕ».

Υπάρχει κάποια μετατόπιση στη γραμμή του Κόμματος; Μέχρι τώρα η συμπυκνωμένη έκφραση «Λαϊκή Εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερής διαγραφή του χρέους» παρέπεμπε στον άμεσο σοσιαλισμό ως «συμπέρασμα». Έτσι κι αλλιώς, όμως, «φαινόταν» ως αιχμή της πολιτικής γραμμής του Κόμματος, έστω και εάν προέκυπτε το συμπέρασμα ότι αυτή η αιχμή – προτεραιότητα του Κόμματος πέρναγε μέσα από τον άμεσο σοσιαλισμό.

Τώρα οι διατυπώσεις είναι απολύτως σαφείς. Ανατροπή του καπιταλισμού, σοσιαλισμός, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερής διαγραφή του χρέους. Πιο πανηγυρική επαλήθευση της κριτικής που διατυπώνει η «Νέα Σπορά» προς την ηγεσία του Κόμματος δε μπορούσε να υπάρξει!

Και επειδή αυτή η πολιτική γραμμή δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με δεδομένη την κατάσταση του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ευρώπη, πρακτικά σημαίνει παραμονή της χώρας μας και όλων των άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Από την πλευρά μας σημειώνουμε – αν πάρουμε υπόψη και την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αν πάρουμε υπόψη ότι μέχρι τώρα ποτέ η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει αναφερθεί στην πολιτική κρίση, που έφερε η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία της χώρας μας, την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να σταθεροποιηθεί και να βρει μια νέα κομματική διάταξη, που θα εξασφαλίζει τη σταθερότητά του – ότι η επίκληση περί Δυνατού ΚΚΕ αποδυναμώνεται από την ίδια τη «σειρά», που βάζει τα άμεσα καθήκοντα η ηγεσία του Κόμματος.

Και φυσικά αυτή μας η εκτίμηση δεν αλλάζει έστω και εάν το Κόμμα, που το θέλουμε και το ελπίζουμε, παρουσιάσει και μια σχετική αύξηση της εκλογικής του δύναμης.

COMMENTS