Ισοδύναμα …ψέματα και τόσος …ξεπεσμός

Πασχίζει να μας πείσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπέγραψε ένα αντιλαϊκό μνημόνιο, όμως, θα φροντίσει να «πατσίσει» παίρνοντας ισοδύναμα μέτρα για να ανακουφίσει τους εργαζόμενους από τις νέες επιβαρύνσεις που θα υποστούν εξ αιτίας του μνημονίου. Ειδική μέριμνα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις «ευπαθείς ομάδες»!

Καμία πρωτοτυπία. Το «λογότυπο» των ισοδύναμων μέτρων υπάρχει από τον καιρό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Από τότε ακούμε και την επαναλαμβανόμενη υπόσχεση για ιδιαίτερα μέτρα για τις «ευπαθείς ομάδες». Την ίδια «πατέντα» αντέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ίδια ακριβώς πατέντα επαναλαμβάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι παρουσιάζεται το
παρακάτω γελοίο φαινόμενο…

Στα τηλεοπτικά πάνελ ακούμε μια «μονωδία» από τους εκπροσώπους των μνημονιακών κομμάτων, ότι όλοι θα φροντίσουν να παρθούν ισοδύναμα μέτρα – προσθέτοντας πάντα το «κατά το δυνατόν», αφού το μνημόνιο, το παραδέχονται ανοιχτά μια και δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά, φέρνει καινούργια χαράτσια για τους εργαζόμενους.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, για να ξεχωρίζουν οι μνημονιακοί αστέρες μεταξύ τους, έχουν ακουστεί κατά σειρά τα παρακάτω «λογότυπα»: Ισοδύναμα μέτρα, αντισταθμιστικά μέτρα, αντίμετρα, αντίδοτα μέτρα, ανασχετικά μέτρα, ανακουφιστικά μέτρα και πιθανόν και μερικά άλλα που δεν έχουμε προλάβει να καταγράψουμε.

Υπάρχει μια σαφής σύμπτωση στην επιχειρηματολογία, γιατί όλοι …αμαρτήσανε για το ευρώ και την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφοροποιούνται σ’ ένα και μοναδικό σημείο. Στις ευθύνες. Και κυρίως Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ενοχοποιούν την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έφερε ψηλά το λογαριασμό. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντάει ότι ο ψηλός λογαριασμός οφείλεται σε …προηγούμενους απλήρωτους λογαριασμούς.

Αμέσως μετά …ξαναμονιάζουν! Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί γαρ. Και αρχίζουν και αραδιάζουν: …τα ισοδύναμα …τα αντισταθμιστικά …τα αντίμετρα …τα ανασχετικά …τα ανακουφιστικά …τα αντίδοτα (ίσως, ο τελευταίος, είναι ο πιο γελοία «πετυχημένος» προσδιορισμός, γιατί τα μνημονιακά μέτρα στην κυριολεξία έχουν δηλητηριάσει τη ζωή των εργαζομένων)!

Όλη αυτή η …συστοιχία των προσδιορισμών των μέτρων …ενάντια στο μνημόνιο των μνημονιακών κομμάτων αφορούν στο ίδιο ψέμα! Η συμφωνία είναι σαφής. Ό,τι «έγραψε», έγραψε. Κάθε ισοδύναμο μέτρο, εάν και εφ’ όσον υπάρξουν τέτοια, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν με τα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου, θα «προκαταβάλεται» με …ισοδύναμα των …ισοδυνάμων σε φορολογία. Θα αυξάνεται, δηλαδή, η φορολογία για να υπάρχει η …ανακούφιση των ισοδύναμων!!!

Τα μνημονιακά κόμματα έχουν ξεπέσει τόσο πολύ, που ανοιχτά λένε ξετσίπωτα χοντρά ψέματα. Και αυτό το γεγονός δείχνει την πολιτική τους φτώχεια και κατάντια, από τη μια, αλλά και τη θρασύτητά τους να υπηρετούν τους εντολοδόχους τους, την αστική τάξη της χώρας μας και τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη.

Αυτός, όμως, ο ανήθικος τακτικισμός των μνημονιακών κομμάτων αναδεικνύει και ένα θέμα, που κατά τη γνώμη μας, οι εργαζόμενοι το «ακουμπάνε» όλο και πιο πολύ, το κατανοούν και το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο.

Προκοπή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την αστική τάξη στην εξουσία οι εργαζόμενοι και τα μικροαστικά στρώματα δεν πρόκειται να γνωρίσουν. Αυτή η κατάσταση της εξαθλίωσης των εργαζομένων και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας θα πάρει πολύ μεγάλο χρονικό μάκρος.

Η «Νέα Σπορά» στην αρθρογραφία της έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένα την άποψή της για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Απαιτείται αλλαγή τάξεων στην εξουσία, από τη μια, η εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα, κατώτερα και μεσαία, να εκδιώξουν την αστική τάξη από την εξουσία και άμεση αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη. Με συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση, που θα ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό.

COMMENTS