Πρόκειται για εμπαιγμό

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποδέχτηκε το τρίτο μνημόνιο είναι αδύνατον να παρακάμψει τους όρους που το υλοποιούν. Όσο και εάν «αγωνίζεται» να καλλιεργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις ότι προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους του μνημονίου, και ενδεχομένως να αλλάξει ορισμένους από αυτούς, γεγονός που αυτήν τη στιγμή σχετίζεται κυρίως με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς, που θα αφορούν ιδιαίτερα την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βέβαια, οι σχετικές διαβουλεύσεις για τις ρυθμίσεις αυτές πρέπει να λήξουν μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα ούτως ώστε το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να δώσει την εντολή για την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Και καθώς λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι και η κυβέρνηση που επιθυμεί να λήξει γρήγορα αυτό το θέμα.

Γι’ αυτό και ο σχετικός «συμβιβασμός» πάνω στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι ήδη έτοιμος. Απομένει να τον δούμε στις λεπτομέρειές του. Πάντως από τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα είναι πολύ κατώτερος των προσδοκιών, που αρχικά, τουλάχιστον, καλλιεργούσε ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση.

Επίσης, μάλλον έχουν βρεθεί και τα ισοδύναμα για να αποφευχθεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και έτσι δικαιολογείται η αισιοδοξία που εκφράζουν τα αστικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση θα πάρει τελικά τη σχετική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Η κυβέρνηση, όμως, ιδιαίτερα με την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι διεκδικεί να αλλάξει τους όρους του μνημονίου κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα – συνδέοντας το μνημόνιο με το προσφυγικό ζήτημα, το ΦΠΑ στα νησιά και με το ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, και οξύτατους χαρακτηρισμούς ενάντια σ’ όλους εκείνους που υποστήριξαν την (προσωρινή) έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά είναι τα αστικά ΜΜΕ που σπεύδουν να προσγειώσουν τον πρωθυπουργό στην πραγματικότητα, να του υπενθυμίσουν ότι τα όρια που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση τέθηκαν από τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, κατά την εδώ πρόσφατη επίσκεψή του.

Από αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του «e-Βήματος», με αντίστοιχο τίτλο: «Πίσω από τα χαμόγελα…», που εν είδει πολιτικής ναυαρχίδας σημειώνει αλλά και υπενθυμίζει ότι:

«Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να εκδηλώνουν υπέρμετρη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των επισκέψεων των κ.κ.Μοσκοβισί και Σούλτς στην Αθήνα και τη συμπαράσταση που υποτίθεται ότι εξέφρασαν για τις ελληνικές διεκδικήσεις, αλλά η πραγματικότητα δεν φαίνεται τόσο ρόδινη. Ήδη συνεργάτες του κ.Σούλτς διέψευσαν τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του κ.Βούτση ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι “έχουμε σε όλα δίκιο κι ότι είναι ανόητα αυτά που μας ζητάνε, από τα σπίτια που πρέπει να σωθούν μέχρι και το ασφαλιστικό”.

Παράλληλα παρά τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ.Μοσκοβισί, είναι εμφανές ότι υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά ακόμα, ενώ διαφώνησε με τις προθέσεις της Αθήνας να συνδέσει το προσφυγικό πρόβλημα με τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Για την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος “πυξίδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Τίποτε, πρόσθεσε δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων”. Ενώ επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις ως το τέλος του έτους».

Πρόκειται λοιπόν για καθαρό εμπαιγμό όλη αυτή η φιλολογία που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, γιατί την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός προέβαινε σ’ αυτές τις δηλώσεις γνώριζε ότι θα υπάρξει «συμβιβασμός» για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε να λήξει μέσα στην προθεσμία, που του είχε δώσει… ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί. Δηλαδή μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα!

Αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ανεπίτρεπτα ακόμη και το προσφυγικό ζήτημα, ένα ζήτημα που μας φέρνει μπροστά στα βάσανα, στη δυστυχία και στον ανείπωτο πόνο χιλιάδων και χιλιάδων προσφύγων, για να επιχειρεί έναν τέτοιο εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, τότε τι να πούμε για την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, που «φάτσα – φόρα» βγήκε και ισχυρίστηκε ότι: «η κυβέρνηση δεν έχει πει ποτέ ψέματα στον Ελληνικό λαό», προσπαθώντας να πείσει ότι το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης!!!

COMMENTS