Γιορτινός «μποναμάς»


Μ
ε ένα μακροσκελέστατο και αποκαλυπτικό άρθρο του Ζώη Τσώλη, συντάκτη της  εφημερίδας του «Βήματος της Κυριακής», δίνεται το στίγμα του τι θα ακολουθήσει την περίοδο των εορτών από πλευράς οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η έλευση του Ντέκλαν Κοστέλο το προηγούμενο διάστημα – και η αναμενόμενη επάνοδός του στην Αθήνα, ως επικεφαλής του κουαρτέτου – είχε ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις, οι οποίες θα κλείσουν την περίοδο μέχρι τις γιορτές, καθώς έχει ήδη διατυπωθεί η απαίτηση των δανειστών για το φλέγον θέμα των ημερών, το συνταξιοδοτικό.

Σε μια εκτίμηση του αρθρογράφου και μεταφέροντας κατά τη συνήθη πρακτική «ασφαλείς πληροφορίες», το ενδιαφέρον των «θεσμών» στρέφεται κυρίως γύρω από την «αναδιάρθρωση του συστήματος μέσω των ενοποιήσεων ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αλλά και η αναστροφή των δικαστικών αποφάσεων που ακύρωναν τις μειώσεις συντάξεων των προηγούμενων ετών», κάτι που αναμένεται να επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις μεταξύ 6 έως 40%, με βάση το ίδιο πάντα δημοσίευμα.

Το δεύτερο σετ των 13 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ περιλαμβάνει επίσης  ζητήματα που αφορούν στην περιουσία του Δημοσίου, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το προχώρημα των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και το καθεστώς, που θα διέπει τη νέα ΔΕΗ.

Είναι τέτοιο το κύμα των μέτρων που, που ο ίδιος ο αρθρογράφος προεξοφλεί τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν, πράγμα που ήδη αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει την ανησυχία των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις ισχυριζόμενη ότι το «πακέτο» δε θα είναι τόσο βαρύ μιας και έχει ήδη προηγηθεί το πακέτο των 48 προαπαιτούμενων το προηγούμενο διάστημα!!!

Στο κάτω –  κάτω η κυβέρνηση μας λέει ότι στο βάθος διαφαίνεται – μετά την πάροδο του οδοστρωτήρα των πάντων, το «φως» της υπόσχεσης για μια επανεξέταση του χρέους και αφού έχει προηγηθεί η επιτυχής αξιολόγηση από μέρους της τρόικας.

Φρούδες ελπίδες της κυβέρνησης ή συνειδητή παραπλάνηση; Εμφανώς το δεύτερο.

Γίνεται σαφές, ότι μετά τα παραπάνω οι απέλπιδες προσπάθειες του Α. Τσίπρα στη βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, να «ελαφρύνει» τις εντυπώσεις, που αποκομίζουν τα λαϊκά στρώματα από το «γιορτινό μποναμά», που του επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Και η αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στο πολιτικό σύστημα πάνω απ’ όλα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη κυρίως από τα επιτελεία της αστικής τάξης, όπως αυτό έγινε σαφές από την προ ημερών δημοσκόπηση της Kappa Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» που διαπιστώνει την ταυτόχρονη πτώση της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει η «Νέα Σπορά», ότι η πολιτική κρίση είναι παρούσα και θα παραμένει για όσο οι ίδιες οι οικονομικές εξελίξεις τροφοδοτούν τις πολιτικές και το αντίστροφο.

COMMENTS