Βενεζουέλα: Αντιδραστική ανατροπή!

Με ένα σύντομο μήνυμά του μέσα από την εφημερίδα του κόμματος Tribuna Popular, ο Όσκαρ Φιγκουέιρα εκ μέρους του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας ( PCV ) «χαιρέτησε τον λαό της Βενεζουέλας για τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης και αναγνώρισε τη νίκη των εκπροσώπων της ντόπιας και διεθνούς ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, που κατάφερε να επηρεάσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Βενεζουέλας», ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με την εργατική τάξη μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού . Η Κεντρική Επιτροπή πρόκειται σύντομα να συνεδριάσει για να εκτιμήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και τη νέα κατάσταση.

 Κάτω από τον τίτλο «Η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα δει μελλοντικές νίκες» η Granma καταγράφει τις αντιδράσεις του Προέδρου Μαδούρο στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο οποίος, δήλωνε την Κυριακή το βράδυ: «Ερχόμαστε με το ήθος μας, την ηθική μας, να αναγνωρίσουμε αυτό το μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορούμε να το αποδεχθούμε, γιατί το σύνταγμα και η δημοκρατία έχουν θριαμβεύσει, έχοντας λάβει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μελλοντικές νίκες που θα έρθουν για την Μπολιβαριανή Επανάσταση».

Την ίδια στιγμή, σε άλλο άρθρο και κάτω από τον τίτλο «Ευρεία διεθνής υποστήριξη για την Μπολιβαριανή Επανάσταση» και σχολιάζοντας τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου και τις εκλογές στη Βενεζουέλα, δημοσίευε μήνυμα του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες ο οποίος δήλωσε: «Όσο υπάρχουν ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός, ο αγώνας θα συνεχίζεται, διότι είμαστε στη διαδικασία της απελευθέρωσης των λαών μας».

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα «κάλεσε τις επαναστατικές δυνάμεις να παραμείνουν σταθερές για να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση και να εδραιώσουν τις νίκες τους».

Ταυτόχρονα, ο Ντίλια Ντίαζ από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο στο Ελ Σαλβαδόρ «Φαραμπούντο Μαρτί» και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σχολίασε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του «οικονομικού πολέμου που διεξάγεται και από τα μέσα ενημέρωσης κατά της Βενεζουέλας, που η δεξιά πτέρυγα και ο ιμπεριαλισμός έχουν εξαπολύσει εδώ και χρόνια », ο οποίος κλιμακώθηκε πρόσφατα, «φέρνοντας ελλείψεις και τον πληθωρισμό στην οικονομία, που επηρέασαν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Βενεζουέλας».

Χαιρετιστήριο μήνυμα εξάλλου έστειλε προσωπικά ο Ραούλ Κάστρο προς τον Μαδούρο λέγοντας: «Αγαπητέ Μαδούρο : Παρακολούθησα με θαυμασμό, λεπτό προς λεπτό, τη σημαντική μάχη που δώσατε και τα λόγια σας. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν νέες νίκες για την Μπολιβαριανή Επανάσταση υπό την καθοδήγησή σας. Θα είμαστε πάντα μαζί σας».

Στον αντίποδα ακριβώς κινούνται τα σχόλια της διεθνούς του ιμπεριαλισμού. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «Η νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα εκφράζει μια προσδοκία για “αλλαγή”». Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ψήφος του εκλογικού σώματος είναι μια ψήφος για την αλλαγή και μια σαφής έκκληση προς όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές και τους θεσμούς στη Βενεζουέλα να αρχίσουν εποικοδομητικές πολιτικές προσπάθειες για να απαντήσουν μαζί στις επόμενες προκλήσεις, για το καλό της χώρας και όλων των πολιτών της».

Σε ίδιο μήκος κύματος και με νόημα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους σημείωσε ότι: «Ο λαός της Βενεζουέλας εξέφρασε την κυρίαρχη επιθυμία του για αλλαγή κατεύθυνσης».

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη εκτίμηση από μέρους του ΚΚΒ ή του μετώπου των «Τσαβίστας», είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρνητική εξέλιξη, που θα επηρεάσει τη Βενεζουέλα, ολόκληρη την περιοχή, αλλά θα έχει και διεθνείς προεκτάσεις.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, «Δημοκρατική Ενότητα» (MUD) φαίνεται ότι όχι μόνο κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε συνταγματικές αλλαγές, γιατί φαίνεται να εξασφαλίζει τον απαραίτητο συνολικό αριθμό των εδρών που απαιτούνται για τέτοιου είδους αναθεωρήσεις νόμων και του συντάγματος.

Προς το παρόν για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα μπορούμε να διατυπώσουμε μια πρώτη εκτίμηση: Το βέβαιο είναι ότι μια Λαϊκή Συμμαχία πρέπει να «προχωρήσει μπροστά», όπως σημείωνε ο Β. Ι. Λένιν, εάν δε θέλει να ηττηθεί, πολύ περισσότερο να εκφυλιστεί. Και η πορεία αυτή αφορά σε δύο επίπεδα: τόσο στην κρατική οργάνωση των λαϊκών μαζών, στη διαφώτισή τους και στην αντιμετώπιση της πολιτικής αντίδρασης της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού όσο και στο επίπεδο της υλικής παραγωγής με την κρατικοποίηση βασικών παραγωγικών τομέων με εργατικό – λαϊκό έλεγχο.

Στη Βενεζουέλα σ’ αυτά τα δύο επίπεδα σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα η ντόπια αντίδραση, και με την καθοδήγηση κύρια του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, να ανασυγκροτηθεί, να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των λαϊκών μαζών με αποτέλεσμα – έχοντας και τα ΜΜΕ στα χέρια της – να επιδράσει και στην πολιτική συνείδησή τους.

COMMENTS