Ασφαλιστικός Αρμαγεδδών

Πριν προλάβει καλά – καλά να μπει η νέα χρονιά η κυβέρνηση ανοίγει τη βεντάλια των καυτών ζητημάτων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην υλοποίηση του μνημονίου και τις απαιτήσεις του κουαρτέτου.

Τη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο του υπουργείου εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που αποτελεί και το πλέον καυτό ζήτημα και για το οποίο έχει προεξοφλήσει τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ αλλά και ο αστικός τύπος ότι θα συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων στην υλοποίησή της.

Άλλωστε, αυτοί οι ίδιοι οι φόβοι από πλευράς των δανειστών είχαν το προηγούμενο διάστημα τροφοδοτήσει τις πιέσεις για την ανάγκη εξεύρεσης ευρύτερης συναίνεσης και την αναγκαιότητα δημιουργίας ακόμη και οικουμενικής κυβέρνησης, συζήτηση που δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα.

Με την κυβερνητική πρόταση των 170 σελίδων να παραδίδεται στους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα, κείμενο το οποίο έφερε στη δημοσιότητα αυτούσιο η εφημερίδα του Βήματος, επιχειρούνται βαθιές ανατροπές σε όλο το εύρος της κοινωνικής ασφάλισης.

 Με βάση τις πρώτες πληροφορίες η πρόταση του υπουργείου εργασίας προβλέπει την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα και την κατάργηση των ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Με την ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε ένα ταμείο, αυτόματα θα προκύψουν μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους, αφού πλέον θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες για παλιούς, νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Για τους παλιούς συνταξιούχους υπάρχει -βάση της κυβερνητικής πρότασης- η πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό αλλά αυτό μέχρι το 2018 και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα αλλάξει κάτι μετά τη συζήτηση της πρότασης με το κουαρτέτο.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων οφείλεται στον τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου μισθού, καθώς τώρα θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του εργάσιμου βίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις μειώσεις που προβλέπονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, θα οδηγήσει σε οδυνηρές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής.

Από την 1/1/2016 οι συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζονται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης (που έχει οριστεί στα 384 ευρώ) και της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στις αποδοχές ή στο εισόδημα επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο και ποσοστού αναπλήρωσης, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, από 0,80% έως 2%

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 έως 18 χρόνια είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και με τη μετονομασία της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» σε «ρήτρα βιωσιμότητας» παραμένει εντελώς αβέβαιο το μέλλον τους, ενώ τα ήδη υπάρχοντα -λεηλατημένα- αποθεματικά να αφορούν την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων αφήνουν στο κενό τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Με άλλες διατάξεις, τίθεται πλαφόν 2.304 € για μια σύνταξη και 3.072 € για πολλαπλές συντάξεις (κύριες, επικουρικές κτλ.) Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών 10% το 2016 ενώ από 1.1.2017 θα πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 1/1/2017 θα πληρώνουν εισφορές 20% επί του εισοδήματος. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μείωση των εφάπαξ 8% έως 10%

Η κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι δε θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις ή ότι αυτές θα περιοριστούν στις επικουρικές συντάξεις και πως το νέο σύστημα, που ετοιμάζεται, θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος κάνοντάς το «βιώσιμο».

Διένειμε μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας το υπ. Εργασίας ένα ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο υπερασπίζεται τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ποτέ δεν ήταν ορθολογικό και δίκαιο και έχει πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υπάρχουσες συντάξεις είναι ήδη πετσοκομμένες τα προηγούμενα χρόνια κατά 40% ενώ μόνο μέσα από ό,τι ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχαν επέλθει σημαντικές μειώσεις που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις χαμηλότερες κατηγορίες συνταξιούχων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μέσα στο τρέχον έτος τουλάχιστον 60.000 συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, με τους υπόλοιπους 300.000 να ακολουθούν έως το 2019.

Η κατώτερη κύρια σύνταξη όσων υποβάλλουν μέσα στο έτος αίτηση συνταξιοδότησης πρόκειται να περιοριστεί στα 392€ από 496€ μειωμένη δηλαδή κατά 20%. Όλες μάλιστα οι νέες συντάξεις αλλά και οι ήδη μειωμένες να παραμένουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Είναι σαφές πως το εύρος των αλλαγών που θα συντελεστούν είναι αδύνατον να αποτυπωθούν στο πλαίσιο και μόνο του παρόντος άρθρου. Ακόμα περισσότερο αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτό αφορά και μόνο την κυβερνητική πρόταση και όχι το τελικό κείμενο που θα προκύψει μετά τη «διαβούλευση με τους θεσμούς» στους οποίους ήδη έχει αποσταλεί το κείμενο και με την ύπαρξη σοβαρών εκκρεμοτήτων όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια απόδοσης της «εθνικής σύνταξης» αλλά και την αύξηση των αναγκαίων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 σε 6.000 για τα οποία έχουν υπάρξει ενστάσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενστάσεις και προβληματισμοί απέναντι στην κυβερνητική πρόταση ακούγονται και από τον αστικό τύπο, με το να θεωρεί τη λύση του ασφαλιστικού, αν και επώδυνη και εξαιρετικά σύνθετη μέσα στις συνθήκες της κρίσης, ως ανεπαρκή. Παρεμβαίνει μάλιστα για την αναγκαιότητα των «βαθιών τομών που απαιτούνται» και πιέζει πρώτα απ’ όλα τον αστικό κόσμο για τη συναίνεσή του στις «μεταρρυθμίσεις».

Ταυτόχρονα το ασφαλιστικό φέρνει σε δύσκολη θέση τα αστικά κόμματα και πρώτα απ’ όλα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διατηρεί υποτυπωδώς την αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία είναι και δική της ατζέντα. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει πάντα ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με το MEGA να αποκαλύπτει υπόγειες επαφές του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό να διαψεύδει.

Γίνεται σαφές, ότι το επόμενο διάστημα είναι το διάστημα στο οποίο θα κορυφωθεί η προσπάθεια κυβέρνησης και κουαρτέτου να υλοποιήσουν το βασικό κορμό των επιδιωκόμενων ανατροπών στο σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Ανατροπές που θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη ζωή και τη διαβίωση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων των πόλεων και της υπαίθρου οι οποίες θα καθορίσουν και το νέο επίπεδο διαβίωσης για τις επόμενες δεκαετίες και σε πολύ κατώτερο επίπεδο από το σημερινό, επιταχύνοντας τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι επίσης σαφές ότι απέναντί τους πρέπει να βρουν σύσσωμη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να αποτελέσει πραγματικά το ασφαλιστικό «αιτία πολέμου» και σε αυτό η ευθύνη του κόμματός μας είναι μεγάλη.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του Ιούλη και με την κατάσταση που επικρατεί στο Εργατικό Κίνημα – και για την οποία μερίδιο ευθύνης έχει και το Κόμμα μας, απαιτούν να εγκαταλειφθεί η χρεωκοπημένη τακτική του Κόμματος στο Εργατικό Κίνημα και να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες και τις συνθήκες ανασυγκρότησης. Η πολιτική της «ζύμωσης του σοσιαλισμού», που καθιστά την πάλη για το σοσιαλισμό τελικά κενό γράμμα, είναι αδιέξοδη. Απαιτείται η ηγεσία του Κόμματος έστω και τώρα να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να παρθούν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα που θα προβάλουν ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, σε συνάρτηση με τη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Το βήμα αυτό θα είναι μια ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού.

COMMENTS