Το ΚΚΕ και η περίπτωση της Eldorado Gold

Θα δώσουμε συνέχεια στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο: «Ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα», που αναφερόταν στην περίπτωση της Eldorado Gold (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο μεταλλευτικό – μεταλλουργικό κλάδο στον κόσμο, ειδικά στο χρυσό) και στις θέσεις του Κόμματος, του ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικά το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στις Σκουριές και γενικότερα με τη στάση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Μετά την αναφορά του κύριου άρθρου του “e-Βήματος” στις θέσεις του ΚΚΕ, που στηρίχτηκε στη συνέντευξη, που παραχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο ραδιοσταθμό “Βήμα-FM”, βγήκε ο «Ρ» και απάντησε από τη στήλη «Αποκαλυπτικά». Παραθέτουμε όλο το κείμενο του «Ρ» με τίτλο:

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το θέμα της “El Dorado”

«Με μεγάλο ζήλο επιχειρούν τα ΜΜΕ, τόσο αυτά που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αυτά που τον αντιπολιτεύονται, να διαστρεβλώσουν τη θέση του ΚΚΕ για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Και μάλιστα, δίνουν εκατέρωθεν τις δικές τους ερμηνείες, για τους δικούς τους επιμέρους πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους (αφού στα πολλά συγκλίνουν και ταυτίζονται). όμως και οι δύο πλευρές λένε ψέματα συνειδητά και δε θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, γιατί ως γνωστόν η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι μία και μόνο μία.

Έτσι λοιπόν, με αφορμή την ανακοίνωση της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές από την επιχείρηση και σχετικό σχόλιο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη (13/1), θα ακούσει κανείς από το MEGA, το ΣΚΑΪ κ.α. τοποθετήσεις του τύπου ότι «έως και το ΚΚΕ είναι υπέρ της επένδυσης» (!), γιατί τα συγκεκριμένα μέσα αξιοποιούν την εξέλιξη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ… Ενώ, στην «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» «ξαφνιάζονται με τη θέση του ΚΚΕ» και κάνουν λόγο για «παρέμβαση Κουτσούμπα υπέρ της “El Dorado Gold”» (!), για να ταυτίσουν το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη εταιρεία και να σπεκουλάρουν σε βάρος του!…

***

Όλοι, βεβαίως, κρύβουν την ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα ότι είναι ζήτημα αντιπαράθεσης, ανταγωνισμών μονοπωλιακών ομίλων, ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο και δεν πρέπει να χάσουν τις δουλειές τους, ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο, όπως και συνολικά ο ορυκτός πλούτος και όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, πρέπει να είναι λαϊκή – κοινωνική περιουσία. Αλλά και τα συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τους όρους δουλειάς των εργαζομένων, την επιβολή προστίμων και τη δραστική φορολογία των κερδών των μεγάλων ομίλων, δε φαίνεται να συγκίνησαν τους αρθρογράφους των αστικών ΜΜΕ.

Ερώτημα: Μήπως ταυτίζεται και η εταιρεία με τη θέση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση του μεταλλείου και όλου του ορυκτού πλούτου; Προφανώς όχι. Η ΝΔ; Επίσης όχι. Αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Μάλλον ότι είναι θέμα «Δευτέρας Παρουσίας», οπότε έως τότε ας βγάζει στο σφυρί τα μεταλλεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και ας πετάει τα ψευτοεπαναστατικά του για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος (επειδή τα ‘χει καλά με τους καπιταλιστές του Τουρισμού στην περιοχή).

***

Είναι δεδομένο ότι τα ΜΜΕ και όλα τα επιτελεία του συστήματος αντιμετωπίζουν το ΚΚΕ με δυο όπλα: Την αποσιώπηση και τη διαστρέβλωση. Επίσης, δεδομένο είναι ότι οι από ταξική πλευρά διατυπωμένες θέσεις του ΚΚΕ θα βρίσκονται στο στόχαστρο των ταξικών του αντιπάλων. Εδώ, όμως, συμβαίνει κάτι άλλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα τις θέσεις του ΚΚΕ – και μάλιστα διαστρεβλωμένες – για τις δικές τους ενδοαστικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε και ας σταματήσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Το σχόλιο το δικό μας θα περιοριστεί στην τελευταία φράση. Αυτό, που από πολιτική άποψη έχει την κύρια σημασία και καταλαβαίνει και ο αρθρογράφος, ότι, δηλαδή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα τις θέσεις του ΚΚΕ – και μάλιστα διαστρεβλωμένες – για τις δικές τους ενδοαστικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε και ας σταματήσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Στη συνέχεια υπήρξε Ανακοίνωση της ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ. Την παραθέτουμε:

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής

 «Η “Eldorado Gold” ανακοίνωσε τον περιορισμό των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Για τη Χαλκιδική αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να υπάρξουν αλλαγές των δραστηριοτήτων της στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Το ΚΚΕ, από την αρχή της επένδυσης αυτής της “Eldorado Gold” με την “Ελληνικός Χρυσός”, όπως και παλιότερα με την “TVX Gold”, έχει συγκεκριμένη θέση, στο πλαίσιο των θέσεών του για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του.

Συγκεκριμένα:

Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:

Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.

Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.

Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.

Η υπόθεση της “Ελληνικός Χρυσός”, όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, δε θέλει αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Η ιδιωτική επένδυση δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρεί κόστος.

Δε θέλει και δεν μπορεί να ανεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση της επένδυσης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη τεχνολογία για την περιβαλλοντική προστασία. Τη θεωρεί κόστος, ανακοπή της κερδοφορίας της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ΔΕΝ φορολογείται στην Ελλάδα αλλά στην Ολλανδία (μέσω ενός πλέγματος εταιρειών), λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο λαός ματώνει από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία, τη σφαγή μισθών και συντάξεων, η πολυεθνική “Eldorado” να μην καταβάλει φόρους (όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι).

Δε θέλει και δεν μπορεί να συνδυάσει ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δε θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα και των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία.

Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, των κομμάτων της ΕΕ, τοπικών παραγόντων, επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους κατοίκους, να διαιρέσει το λαό για τα συμφέροντά της.

Οι εργαζόμενοι της “Ελληνικός Χρυσός” δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του λαού.

Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

Από αυτήν την Ανακοίνωση θα σταθούμε σε τρεις φράσεις:

Η πρώτη: «Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».

Η δεύτερη:  «Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους».

Η τρίτη: «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

Συμφωνούμε απόλυτα με τις διαπιστώσεις της Ανακοίνωσης σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που θίγει. Συμφωνούμε, επίσης, με τη θέση που αναπτύσσεται στην πρώτη φράση, που ξεχωρίσαμε. Μόνο που η πρακτική εφαρμογή αυτής της θέσης προϋποθέτει την κρατικοποίηση (για κοινωνικοποίηση μιλάει η ηγεσία του Κόμματος) των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Στη δεύτερη φράση η Ανακοίνωση πρακτικά μας λέει ότι μόνο «με σχεδιασμένη ανάπτυξη», δηλαδή, με κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων. Ουσιαστικά μιλάμε για κεντρικό σχεδιασμό σε συνθήκες οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αυτή η πρόταση σ’ ό,τι αφορά τις αντικειμενικές συνθήκες της Ελληνικής κοινωνίας είναι απολύτως σωστή, αλλά σ’ ό,τι αφορά τις υποκειμενικές – πολιτικές συνθήκες του σήμερα δε μπορεί να εφαρμοστεί.

Η τρίτη πρόταση καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην εταιρεία με το εντυπωσιακότερο όλων να μην τους καλεί να διεκδικήσουν να λειτουργήσει η εταιρεία, κάτω από συγκεκριμένους όρους. Αναρωτιόμαστε. Το γύρισμα της πλάτης σ’ αυτήν την περίπτωση με τι ισοδυναμεί για τη δουλειά των εργαζομένων; Γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι στη συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα η απάντηση για το εάν το ΚΚΕ επιθυμεί το κλείσιμο της εταιρείας η απάντηση ήταν σαφής: «Όχι, να μην κλείσει. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο».

Επομένως η εταιρεία θα λειτουργήσει είτε με τους όρους που θέλει η ίδια είτε θα τηρήσει, τουλάχιστον, τις συμβατικές της υποχρεώσεις για να λειτουργήσει, τις οποίες δε θέλει να τηρήσει, γι’ αυτό εκβιάζει με όμηρους τους εργαζόμενους.

Κατά προέκταση από αυτήν τη διαμάχη, ανεξάρτητα από το ρόλο που παίζει το Σωματείο των εργαζομένων της συγκεκριμένης εταιρείας, κερδισμένη βγαίνει η κυβέρνηση, η οποία απευθύνεται στη Νέα Δημοκρατία και την κατηγορεί ότι η σύμβαση υπογράφηκε επί των ημερών της και η εταιρεία δεν την τηρεί και το μόνο που ζητάει είναι να τηρηθεί η υπογραμμένη σύμβαση.

Το κόμμα, όμως, δε μπορεί να σύρεται ούτε πίσω από τα συμφέροντα και τον ανταγωνισμό των διάφορων εταιρειών, ούτε πίσω από τα πολιτικά παιχνίδια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να έχει τις δικές του θέσεις και να απαντά στα άμεσα και καυτά προβλήματα των εργαζομένων.

Και το άμεσο πρόβλημα των εργαζομένων είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, και τους περιβαλλοντικούς όρους, γιατί υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στην ίδια περιοχή, που απασχολούν και άλλους εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους ή και κατώτερα και μεσαία μικροαστικά στρώματα, πέρα από τις μεγάλες τουριστικές μονάδες. Και υπάρχουν και οι επιστημονικοί όροι και οι επιστημονικές μέθοδες και το επιστημονικό δυναμικό, που να μπορούν να διασφαλίσουν τόσο και τα δύο.

Η θέση που θα έπρεπε να πάρει το Κόμμα ήταν να ταχτεί υπέρ της άμεσης κρατικοποίησης της εταιρείας, και υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί για το πώς αποδόθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη εταιρεία, στο πλαίσιο της θέσης για κρατικοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου και στο πλαίσιο τη γενικότερης θέσης για κρατικοποίηση των στρατηγικών τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας. Έτσι θα έστρεφε και τους εργαζόμενους ενάντια στην εταιρεία.

Πολιτικά η θέση αυτή θα διευκόλυνε το Κόμμα να αντιπαρατεθεί και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση, αλλά και να εκλαϊκεύσει τους όρους της πολιτικής εξουσίας, που θα έπρεπε να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι. Την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα σε Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Δημοκρατική κατεύθυνση στην πορεία για το σοσιαλισμό.

Μόνο που η θέση αυτή σκοντάφτει πάνω στην άρνηση από την πλευρά της ηγεσίας του Κόμματος της Λενινιστικής επεξεργασίας για τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό, και ό,τι συνεπάγεται για τα καθήκοντα του Κόμματος η επεξεργασία αυτή. Και τη «μεταφέρει» σε συνθήκες οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Αλλά, παραπέρα, σκοντάφτει ακόμη και στη θέση ότι οι κρατικές εταιρείες είναι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις και λειτουργούν ως τέτοιες σε συνθήκες καπιταλισμού. Προφανώς η ηγεσία του Κόμματος με τη θέση αυτή δεν ανακάλυψε την Αμερική. Μόνο που ξεχνάει ότι σε συνθήκες πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων – κατώτερων και μεσαίων, που η εξουσία αυτή δεν είναι, κατά τον Β. Ι. Λένιν, ούτε η δικτατορία του προλεταριάτου ούτε και αστική εξουσία, είναι, όμως, εργατική εξουσία μια και η κύρια κοινωνική δύναμη στήριξης είναι η εργατική τάξη, αλλάζει ο χαρακτήρας αυτής της λειτουργίας των κεφαλαιοκρατικών επιχειρήσεων και όλος αυτός ο κρατικοποιημένος τομέας μπορεί να αποτελέσει την υλική βάση του σοσιαλισμού.

Διαφορετικά θα αναγνωρίζουμε από μόνοι μας ότι: «Εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, αλλά δεν γίνεται τώρα», παραπέρα θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα να προειδοποιούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις θέσεις του ΚΚΕ «ως όχημα».

Θα μας προβληματίσει, όμως, γιατί τα αντίπαλα κόμματα χρησιμοποιούν τις θέσεις μας για λογαριασμό τους;

COMMENTS