Ανακοινώσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων

Δημοσιεύουμε, προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, δύο ανακοινώσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αντιπροσωπεύει τους μικρομεσαίους αγρότες με βάση το Μπλόκο της Νίκαιας. Η μία αφορά «τον κατ’ επάγγελμα αγρότη» και τι κρύβεται πίσω από αυτό το αίτημα, που προωθεί η αστική τάξη του χωριού, που αντιπροσωπεύεται από τους μεγαλοαγρότες και πολιτικά – στο επίπεδο των κινητοποιήσεων – υποστηρίζονται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία. Η δεύτερη αφορά την εκστρατεία κατασυκοφάντησης των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το λεγόμενο διάλογο, που από την άλλη μεριά προσκαλεί τους αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή δημαγωγικά και προκειμένου να προσεταιριστεί πολιτικά τους μικρομεσαίους αγρότες η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται με το προσωπείο του προστάτη των μικρομεσαίων αγροτών.


 1. Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης»

 «Ενώ τα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς δυναμώνουν και κλιμακώνουν πολύμορφα τη δράση τους, καλά κρατούν οι παρελάσεις των “φίλων” των αγροτών (κυβερνώντων περιφερειαρχών, τεχνοκρατών, επιστημόνων επιμελητηρίων κλπ.), που σε “συγχορδία” με τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες “ανακάλυψαν την Αμερική” στο όνομα του “κατά κύριο επάγγελμα αγρότης”, λες και βρήκαν τη “μαγική συνταγή” για τη λύση των προβλημάτων της αγροτικής παράγωγης.

Ποιοι είναι οι “κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”;

Εκείνοι που με πείσμα ζητάνε να είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις, δηλαδή το 20% των μεγαλοαγροτών που εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Εκείνοι που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οδηγούν στο θάνατο τους συνταξιούχους γονιούς τους του φιλοδωρήματος των 170 ευρώ

Εκείνοι που για να έχουν περισσότερα κέρδη και να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς, άλλοι έχουν ήδη πάει τις αγροτικές επιχειρήσεις τους στις βαλκανικές χώρες κι άλλοι ετοιμάζονται, αφού ως μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες μπορούν να το κάνουν με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας και ενισχύονται γι’ αυτό. Όμως τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε οι μικρομεσαίοι αγρότες να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.

Εκείνοι που δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.

Εκείνοι που διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ’ αυτόν οι “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότες, χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους – συνταξιούχους.

Εκείνοι που νομίζουν ότι θα μοιραστούν περισσότερα από το “μεγάλωμα της πίτας” των επιδοτήσεων/ενισχύσεων όταν πεταχτούν έξω από αυτές οι “μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”.

Γι’ αυτό

 • Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση το διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη”.
 • Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δεν ζητούν αφορολόγητο όριο παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
 • Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.
 • Δεν συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες.
 • Δεν ζητούν την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.
 • Δεν λένε κουβέντα για να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν εφαρμοστεί το “κατά κύριο επάγγελμα αγρότης”; Ποιοι τελικά θα ξεκληριστούν;

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

 • Δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου το 40% των ασφαλισμένων) και δεν θα μπορέσουν πολλοί περισσότεροι να πληρώσουν, όταν αυτές αυξηθούν κατά 27,45%.
 • Επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα να ζήσουν, κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, γίνονται γκαρσόνια.
 • Αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας και μοιράζονται το υπόλοιπο 20% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων.
 • Με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα φορολογούνται με το τεκμήριο διαβίωσης.
 • Το εισόδημά τους δεν φτάνει για την επιβίωση της οικογενείας τους και την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς.
 • Πήραν μειωμένες ενισχύσεις και όσοι δικαιούνταν μέχρι 250 ευρώ ενίσχυση δεν την πήραν γιατί “τα έξοδα της είσπραξης ήταν περισσότερα”.

Είναι εχθροί της μικρομεσαίας αγροτιάς

Όσοι μας καλούσαν να πάμε “όλοι μαζί” και ετοιμάζονται πίσω από τις πλάτες μας να αρπάξουν τα ψίχουλα των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων που θα “περισσέψουν” αφού πεταχτούμε -με το Ασφαλιστικό και Φορολογικό και το κόστος παραγωγής- από την αγροτική παραγωγή.

Όσοι σε διάφορα μπλόκα συναντώνται και συσκέπτονται, σε μυστικές ή φανερές συναντήσεις, για το πώς θα εξασφαλίσουν, παζαρεύοντας, τα δικά τους συμφέροντα με λογιστές και κάθε είδους τεχνοκράτες, μεθοδεύοντας και αναγγέλλοντας συναντήσεις με την κυβέρνηση.

Αυτά τα μπλόκα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες που έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Όμως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δεν θα έχουν δίπλα τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

Η λύση που προτείνουν δείχνει ότι βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και των συνεταίρων τους, που οδηγούν στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ο “Δούρειος Ίππος” ενάντια στους αγώνες μας.

Εμείς λέμε

 • Να μη γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ.
 • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
 • Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν κι όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα.
 • Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.
 • Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό συνολικό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια.
 • Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.

Όχι στο ξεκλήρισμα και τη φοροληστεία.

Να πάτε να τα πάρετε απ’ την πλουτοκρατία».


 1. Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων

Ανακοίνωση για την εκστρατεία συκοφάντησης από κυβέρνηση – ΝΔ

«Η κυβερνητική εκστρατεία συκοφάντησης της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς βρήκε “νέα έκφραση” με τους διάφορους χαρακτηρισμούς για “μπλε”, “μαύρους”, “κόκκινους” αγρότες, που δεν δέχονται το διάλογο που προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ εμφανιζόμενη ως “προστάτης της αγροτιάς” με δηλώσεις ότι επεισόδια σε αγροτικές κινητοποιήσεις δημιουργούν άνθρωποι της κυβέρνησης. Ό,τι και να κάνει όμως δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία της με τη στρατηγική της κυβέρνησης που εκφράστηκε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου, προαπαιτούμενα του οποίου είναι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και ότι η δική της συγκυβέρνηση έκανε την αρχή.

Η κυβέρνηση, τα “παπαγαλάκια” της και η ΝΔ, ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Δεν χρειάζονται “προστάτες”. Ούτε θα δεχτούν τον προσχηματικό διάλογο για να συμφωνήσουν στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ και των κάθε είδους συνεταίρων της. Δεν πρόκειται να διαλέξουμε το σχοινί που θα μας κρεμάσει.

Διάλογο για την “ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής”, που επικαλείται η κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν ορισμένοι στα μπλόκα, που θα στηριχτεί στην ενίσχυση των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων και οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνουμε.

Δεν κάνουμε σκόντο από τα αιτήματα επιβίωσής μας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει και οφείλει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο αιτημάτων μας.

Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν φοβάται τις προβοκάτσιες και δεν έχει ανάγκη από προστάτες.

Κάθε προσπάθεια συκοφάντησής μας όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να πυκνώσουμε τα μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και τα νησιά, να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά της σχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ».

COMMENTS