Για την έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα

Σημαντικές εξελίξεις προμηνύει, όπως όλα δείχνουν, η χθεσινή έκρηξη βόμβας στην Tουρκική πρωτεύουσα. Με τον απολογισμό των θυμάτων μέχρι στιγμής να φτάνει τους 30 νεκρούς και 61 τραυματίες, πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση εντός oλίγων εβδομάδων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Γενάρη σε αντίστοιχη έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης είχαν σκοτωθεί 10 άτομα –κυρίως Γερμανοί τουρίστες- με την κυβέρνηση να την αποδίδει στο Ισλαμικό Κράτος ή το PKK.

Η χθεσινή έκρηξη, η οποία έγινε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το Tουρκικό ΓΕΣ και 500 μέτρων από το κοινοβούλιο, δηλαδή στο πλέον καλά φυλασσόμενο σημείο της Άγκυρας, είχε ως στόχο λεωφορείο, που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό.

Ευθύς μετά την επίθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του στον Τύπο κατηγόρησε ευθέως το PKK και την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στην Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από στοιχεία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην Τουρκία και έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού” (YPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του PYD» δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και το όνομα tου Salih Necar, τον οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει ως δράστη, του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν, όπως είπε, στο σημείο της επίθεσης. Ο Salih Necar σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι Κούρδος που μπήκε στην Τουρκία μαζί με Σύριους πρόσφυγες και ο οποίος ήταν σεσημασμένος από τις Τουρκικές αρχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Ερντογάν ματαίωσαν τις επισκέψεις τους στις Βρυξέλλες και το Μπακού αντίστοιχα.

Τον παραπάνω ισχυρισμό του Νταβούτογλου διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος τύπου του YPG ο Saleh Muslim οποίος απάντησε ότι «αυτές οι κατηγορίες σχετίζονται εμφανώς με την απόπειρα των τούρκων να επέμβουν στη Συρία», καθώς και ότι «Δεν έχουμε ποτέ ακούσει το όνομα του Salih Necar», διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε μία σφαίρα δεν έχει ριφθεί από το YPG στην Τουρκία». Προηγουμένως, ο Τζεμίλ Μπαγίκ είχε επίσης διαψεύσει κάθε ανάμειξη του PKK στη χθεσινή επίθεση. «Δεν γνωρίζουμε ποιος την διέπραξε, αλλά μπορεί να είναι απάντηση στις σφαγές της Τουρκίας στο Κουρδιστάν», είπε σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις σήμερα σε μια νέα έκρηξη βόμβας κατά στρατιωτικής φάλαγγας οχημάτων στην τοποθεσία Lice, στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ στοίχισε τη ζωή επτά στρατιωτών, ενώ την ίδια σχεδόν στιγμή η Τουρκία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς κατά Κουρδικών στόχων στο Ιράκ.

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το ποιος σχεδίασε και υλοποίησε αυτή την επίθεση, η βιασύνη της Άγκυρας να δείξει ως ένοχους τους Κούρδους της Συρίας και το PKK, οδηγεί σε βάσιμες υποψίες ότι η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών της βομβιστικής ενέργειας δε μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα. Η ίδια η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο, όπου η Τουρκία εντείνει τις πολεμικές τις προσπάθειες κατά του Κουρδικού λαού στο εσωτερικό της χώρας, έχοντας προκαλέσει πάνω από 600 θύματα στους κόλπους του PKK, ενώ πάνω από 200 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα ανάμεσα στους αμάχους έχοντας προκαλέσει επίσης και χιλιάδες εκτοπισμένους στις εμπόλεμες περιοχές.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, με τη συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών και πολεμικών οχημάτων στα σύνορα των δύο χωρών.

Είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί τα γεγονότα, προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας εξασφαλίζοντας τη συναίνεση στο εσωτερικό, η οποία θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει την εν λόγω επιχείρηση. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που εγείρει ερωτήματα ως προς την ταυτότητα των δραστών. Η μέχρι τώρα πείρα έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πέραν του ενός ενδεχόμενα.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι ανεξάρτητα από την ανοιχτά εκφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την εισβολή στη Συρία, πέρα από τις προετοιμασίες που προβαίνει η Άγκυρα, δεν είναι σίγουρο ότι τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο αποτρεπτικός παράγοντας της Ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, κάνει δύσκολη την πραγματοποίηση αυτού του σχεδιασμού.

Αξίζει να επισημάνουμε επίσης, ότι την περασμένη Τρίτη, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Nikolay Kovalyov μέσα από το ειδησεογραφικό κανάλι «Al Mayadeen» προειδοποίησε την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία για την ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις τους και ότι η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση τις επιθυμίες την νόμιμης Συριακής κυβέρνησης.

COMMENTS