Για το δημοψήφισμα που προτείνει ο Κομμουνιστικός Πόλος στη Γαλλία

Η πρόταση δημοψηφίσματος, που προτείνει ο Κομμουνιστικός Πόλος στη Γαλλία δια μέσου του μηνιαίου περιοδικού «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», που συνοδεύεται από τη συλλογή υπογραφών, για την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασφαλώς και αντικατοπτρίζει το μεγάλο πρόβλημα, που έχει προκύψει ακόμη και για χώρες, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ αιτίας ακριβώς της συμμετοχής τους σ’ αυτήν.

Το κείμενο, που δημοσιοποίησε ο Κομμουνιστικός Πόλος, αποκαλύπτει ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, τις συνέπειες στις οποίες υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι. Περιγράφει ένα γενικότερο κλίμα και μια σοβαρή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα η «Νέα Σπορά» αναδημοσίευσε μια τοποθέτηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ, που αναλύει από τη δικιά του σκοπιά, τη σκοπιά της αστικής τάξης της χώρας μας, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθόλου ελπιδοφόρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Αλέξης Τσίπρας, με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης, έκανε λόγο για «επιστροφή σε σκοτεινές εποχές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε επίσης για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Σχιστό και που τα παρομοίωσε με μεθόδους της Κου Κλουξ Κλαν, που πράγματι αναδύουν τη μαυρίλα προηγούμενων εποχών.

Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν τη στιγμή μας δείχνει, πολύ πιο καθαρά, το πραγματικό της πρόσωπο. Το αντιδραστικό της πρόσωπο, το οποίο τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Αυτό το πρόσωπο που αρχίζει να κατανοείται όλο και περισσότερο από τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προκαλεί μια διάχυτη δυσαρέσκεια, μέσα από την οποία προσπαθεί να ψαρέψει η ακροδεξιά και ο φασισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις ίδιες τις εξελίξεις, έρχεται να αναδειχτεί στο πρόβλημα «κρίκος» για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, μέσα από τον οποίο περνάει το σύνολο των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία στρώματα μικροαστικά στρώματα. Αυτή είναι η θέση, που κατ’ επανάληψη έχει προβάλει η «Νέα Σπορά» και γύρω από αυτήν έχει οικοδομήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει.

Η «Νέα Σπορά» με την πρόταση, που επιμένει να καταθέτει, δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα για δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσιεύει, όμως, την πρόταση του Κομμουνιστικού Πόλου της Γαλλίας για να επισημάνει ότι το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει να απασχολεί όλο και πιο πολύ τους λαούς και τους εργαζόμενους. Ο Κομμουνιστικός Πόλος της Γαλλίας θεωρεί ότι με το δημοψήφισμα θα προωθήσει την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του προηγούμενου δημοψηφίσματος, που πραγματοποιήθηκε για το Ευρωσύνταγμα.

Η «Νέα Σπορά» με την πρότασή της κάνει αναφορά στη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας, που θα αφορά τη συσπείρωση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων με αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της «Νέας Σποράς» αντιμετωπίζει και την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να συσπειρώσει τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών όσο και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων της πόλης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα.

Με την έννοια αυτή η πρόταση του Κομμουνιστικού Πόλου, παρά το γεγονός ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα, που διεξήχθη στη χώρα μας, έδειξε ότι τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα του Ελληνικού λαού έχουν ενταθεί, δεν είναι της άμεσης επικαιρότητας για τη χώρα μας.

Το ζήτημα της άμεσης επικαιρότητας είναι η ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως του κυρίαρχου προβλήματος κρίκου για τη χώρα μας. Το ζήτημα της άμεσης επικαιρότητας είναι η προσπάθεια συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων.

Πολύ περισσότερο το άμεσο ζήτημα της επικαιρότητας είναι η εργατική τάξη να αναδειχθεί η κύρια κοινωνική δύναμη, που θα αντιπαλέψει τη σημερινή πολιτική που εφαρμόζεται. Θα είναι και η δύναμη που θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια της ακροδεξιάς και του φασισμού

Παράλληλα αυτήν τη στιγμή τα πολιτικά γεγονότα, που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχονται να συμπέσουν με την παρουσία και το ρόλο και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη και επιχειρείται να παρασυρθούν οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα, μέσα από την αχαλίνωτη δημαγωγία, προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστική η στάση της ίδιας της κυβέρνησης, των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης και πάνω απ’ όλα της Χρυσής Αυγής, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα αντιευρωπαϊκά και αντινατοϊκά αισθήματα του Ελληνικού λαού.

Με την έννοια αυτή η πρόταση για το δημοψήφισμα, που κατέθεσε ο Κομμουνιστικός Πόλος της Γαλλίας, βεβαίως είναι αξιοποιήσιμη και πολιτικά χρήσιμη και για τη χώρα μας, γιατί ανοίγει τη συζήτηση πιο αποφασιστικά για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, αφού ήδη αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει ακόμη και για τη Γαλλία και όχι μόνο για αυτήν.

COMMENTS