Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων

Δημοσιεύουμε την Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων (ΠΣΕΜ) που αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κινήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους λεγόμενους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Ουσιαστικά δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των αγροτών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

«Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.

  1. Φορολογικό

Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η “πίτα” ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9.500 ευρώ. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

  1. Ασφαλιστικό

Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη Βουλή, κι αν κατατεθεί, να μην ψηφιστεί.

  1. “Κόκκινα” δάνεια

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

  1. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.
  2. Απέφυγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.
  3. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία”. Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός “είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων”.

Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.

“Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο” ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.

Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα, ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».


Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τον πυρήνα της πολιτικής της. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να φέρει τη μικρομεσαία αγροτιά σε αδιέξοδο μπροστά και στο πλησίασμα της καλλιεργητικής περιόδου, που οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να βρεθούν στα χωράφια τους για να τα καλλιεργήσουν. Πρέπει να τονίσουμε, όμως, ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν τελείωσε και δεν πρέπει να τελειώσει. Τα μπλόκα θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Από την πλευρά μας ως πρώτη επιτυχία της μικρομεσαίας αγροτιάς θα καταχωρήσουμε τη συσπείρωση των 69 μπλόκων ανά τη χώρα, που αντιπροσωπεύουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς, με πολιτικό λόγο προσέγγισης και αληλλοστήριξης με τους εργαζόμενους της χώρας, που υποφέρουν κάτω από την ίδια πολιτική της κυβέρνησης και με βάση τα άμεσα και καυτά προβλήματα που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, με βασικό άξονα του αγώνα τους το διαχωρισμό από τους μεγαλοαγρότες, την αστική τάξη του χωριού, που συμπίπτει ο στόχος της με το στόχο της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο αφανισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η «Νέα Σπορά» θα περιμένει τις αποφάσεις των μπλόκων για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων και τη μορφή που θα πάρουν. Στη βάση αυτή θα προσπαθήσει να τοποθετηθεί για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και που θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικά.  

COMMENTS