«Η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Ο τίτλος που διαλέξαμε προέρχεται από την πρόσφατη δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, όπως μεταδόθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ένα κυνικό κρεσέντο απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται να είπε και τα παρακάτω: «εάν δεν πράξετε εκείνα για τα οποία έχετε δεσμευθεί στα σύνορα, θα υπάρξει ένα και μόνο hotspot το οποίο θα ονομάζεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σας ευθύνη, γιατί δεν κάνατε τίποτε μέχρι τώρα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας».

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη δήλωση αυτή; Από τη μια μεριά ο Ρόμπερτ Φίτσο «πατάει» πάνω στις «καθυστερήσεις» για την έγκαιρη δημιουργία των hot spots, από την άλλη επιφυλάσσει το ρόλο για την Ελλάδα του μοναδικού hot spot της Ευρώπης από εδώ και στο εξής. Και το δεύτερο είναι και η ουσία του ζητήματος.

Είμαστε σίγουροι ότι οι εγχώριοι ευρωενωσιακοί παπαγάλοι θα σπεύσουν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Φίτσο ως… παραλήρημα ενός τρελού που δεν εκφράζει παρά τη χώρα του και τις χώρες του Βίσεγραντ.. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται –και είναι- ουσιαστικά σε διχασμό, με τις αντιθέσεις να συμπυκνώνονται και να προβάλλουν ξεκάθαρες στο προσφυγικό, είναι μια πραγματικότητα. Είναι πολλοί, αυτήν τη φορά, σχεδόν όλοι, που οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν οι ρόλοι του «καλού μπάτσου» και του «κακού μπάτσου».

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αναιρεί μιαν άλλη πραγματικότητα, ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, δεν τοποθετείται σαν εκπρόσωπος αποκλειστικά και μόνο «της μικρής και ασήμαντης Σλοβακίας», αλλά ως ένας πολιτικός τραμπούκος, που ανέλαβε να παίξει το ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πράγματι η χώρα μας προορίζεται να γίνει το hot spot της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον από εδώ και στο εξής.. Άλλωστε ένας προσεκτικός παρατηρητής των πολιτικών πραγμάτων, εύκολα θα το διαπιστώσει.

Και είμαστε σίγουροι ότι και στην κυβέρνηση είχαν λάβει τα μηνύματα εδώ και καιρό και προετοιμάζονταν. Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά και του Γιάννη Μουζάλα είναι χαρακτηριστικές. Ο μεν πρώτος, μίλησε για 150 χιλιάδες πρόσφυγες που αντέχει η χώρα μας –προεξοφλώντας ότι είμαστε ήδη αυτό για το οποίο μίλησε ο Ρόμπερτ Φίτσο-, ο δε Γιάννης Μουζάλας επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα στην Ειδομένη δεν πρόκειται να ανοίξουν, πράγμα που έγινε.

Η απόλυτη επιβεβαίωση όμως έρχεται από την ίδια την Ευρωπαική Ένωση. Μέχρι τα 800 εκ. ευρώ προτίθενται να δώσουν για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων μέχρι το 2018 με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατευθύνεται στη χώρα μας. Είναι το «καρότο», που δείχνει, όμως, ότι καμία κατανομή προσφύγων δεν πρόκειται να γίνει. Θα τους «φορτωθεί» στην πλειοψηφία τους η χώρα μας! Άλλωστε ήδη εκκρεμεί από τη χώρα μας αίτημα για χορήγηση 450 εκ. ευρώ για κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail αναφερόμενο σε δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου λέει τα παρακάτω: «η κυρία Μέρκελ, η οποία έχει κατηγορηθεί από πολλούς για την ενθάρρυνση των μετανάστών να έρθουν στην Ευρώπη, χθες προσπάθησε να πείσει αυτούς που έχουν ήδη έρθει, για να μείνουν στην Ελλάδα.«Υπάρχουν δυνατότητες διαμονής στην Ελλάδα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δικαίωμα για έναν πρόσφυγα να πει, «θέλω να πάρω άσυλο σε μια συγκεκριμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις, δεν αναμεταδόθηκαν στη χώρα μας. Αντί των παραπάνω δηλώσεων, τα εγχώρια ΜΜΕ προτίμησαν να μεταδώσουν αποσπάσματα από δήλωσή της σε Γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της στην κρίση». Είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού εξαπάτησης του Ελληνικού λαού, μια συμπαιγνία στην οποία παίρνουν μέρος όλα τα αστικά κόμματα, ο αστικός τύπος και τα ευρωενωσιακά παπαγαλάκια.

Θλιβερός, από κάθε άποψη, είναι και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα. Τη στιγμή που η πραγματικότητα σε συντρίβει καθημερινά, εσύ να επιμένεις ότι «η χώρα μας θα αναζητήσει λύση εντός της ΕΕ»! Ποια είναι η λύση; Την ομολόγησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη θέση του Επιτρόπου για τη Μετανάστευση: «Βάσει του σχεδίου κοινής δράσης ΕΕ-Τουρκίας συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής με την Τουρκία».

 

Το «Hot Spot» ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λέγεται Ελλάδα, λοιπόν, θα επιδιώξει την επανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία με την ελπίδα βέβαια ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τη γείτονα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα ανταλλάγματα που ζητάει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζονται στα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και -κυρίως- αφορούν σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!

Έκθετη είναι και η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι… αέρας κοπανιστός! Περιορίζεται στους «κακούς» χειρισμούς της κυβέρνησης, στις «καθυστερήσεις», αλλά για την «ταμπακιέρα» κουβέντα! Λύση θα δοθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν πρέπει να διαταραχτούν οι στρατηγικές επιλογές η αστική τάξη! Την ίδια στιγμή ο Guardian μιλάει για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετάξουν την Ελλάδα έξω από τη Σένγκεν! Πράγμα που σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι λοιπόν η ελπίδα στην οποία βασίζονται τα αστικά κόμματα; Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος περιοδεύει στις βαλκανικές χώρες, την Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου αναμένεται θα συναντήσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόταση της ΕΕ αφορά καταρχήν μια συμφωνία για έλεγχο των ροών στις 1000 ημερησίως σε αντάλλαγμα την παραλαβή τους απευθείας από την Τουρκία. Αυτό βέβαια είναι η πρόθεση. Αλλά και αυτή η συμφωνία δεν αλλάζει τα πράγματα για τη χώρα μας.

Δια στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς ανακοινώθηκε ότι η χώρα του, σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία με 14 χώρες προέλευσης προσφύγων για την επανεισδοχή μεταναστών. Πως και με ποιο τρόπο, άγνωστο. Προφανώς πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στα παζάρια, που κάνει η γειτονική χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα, τη στιγμή που άπαντες ομολογούν ότι η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό και μετά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιχειρεί να κατοχυρώσει τις αξιώσεις της σε βάρος της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή που η αστική τάξη μένει έκθετη από τα ίδια τα γεγονότα, αποκαλύπτεται ότι η στρατηγική της έχει «φαλιρίσει» ολοκληρωτικά. Το προσφυγικό έρχεται να «διπλώσει» επάνω στα υπόλοιπα αδιέξοδα κάνοντας το μίγμα εκρηκτικό. Η εξακολούθηση της πρόσδεσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι υποθηκεύονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ βυθίζονται στην καταστροφή τα λαϊκά στρώματα.

Η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως η Ευρωπαϊκή «χωματερή», ως μια κατεστραμμένη παραγωγικά χώρα για χάρη της σωτηρίας του υπόλοιπου οικοδομήματος που τρίζει, ενώ παράλληλα, αποτελεί το σημείο που διασταυρώνονται όλες οι γεωπολιτικές αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με το Νίκο Κοτζιά να διαπιστώνει, σχεδόν με θλίψη, ότι «Η Αυστρία κάνει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ή τουλάχιστον την πολιτική της»

Ταυτόχρονα και με αφορμή τη στάση των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Αυστρίας γίνεται μιας προσπάθεια επιστροφής στην αντικομουνιστική ρητορική παλαιότερων εποχών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να συγκαλύψουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, εκφράζοντας το μίσος τους για το σοσιαλισμό και το κομμουνιστικό κίνημα.

Είναι χαρακτηριστικές οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και στα δελτία των ειδήσεων για τη στάση του Σλοβάκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι είναι «φασίστας». Την ίδια στιγμή με αφορμή τη στάση των «Χωρών του Βίσεγκραντ» ξεδιπλώνεται ένας παλαιάς κοπής αντικομουνισμός, που ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδίδουν στη ..σοσιαλιστική ανατροφή των ανατολικοευρωπαίων την «ανάλγητη» στάση τους.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινής στις 20.2. 2016. Λέει χαρακτηριστικά: «Εν έτη 2016, όλα τα παραπάνω επιστρέφουν στη σκέψη όσων παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αποσταθεροποίησαν την -ούτως ή άλλως- προβληματική λειτουργία της Ε.Ε. Η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), της Βουλγαρίας στο προσφυγικό, αλλά και η στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έναντι της Ρωσίας, καθιστούν την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη πρακτικά αδύνατη. Αν σε αυτές προστεθούν οι Βαλτικές χώρες, η Ευρώπη μοιάζει στον χάρτη σαν μια μικρογραφία της περιόδου 1945-1991. «Από την Τεργέστη μέχρι το Στετίνο» δεν υπάρχει πια Σιδηρούν παραπέτασμα, όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά μια βαθιά πολιτισμική και πολιτική τάφρος».

Αλλά και το άρθρο της Daily Mail, το οποίο αναφέραμε παραπάνω, μιλάει για «Ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», αυτή τη φορά κατά των προσφύγων, το οποίο το παραλληλίζει με το «Τείχος του Βερολίνου» και συνοδεύει με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, αποφεύγοντας, όμως, να μιλήσει για τις αιτίες και τις Δυτικές αντικομμουνιστικές και αντισοσιαλιστικές προκλήσεις, που διεξάγονταν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, αλλά και αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την ουσία του προβλήματος. Αφού «αποκαταστάθηκαν» οι ελευθερίες, γιατί υψώνονται τα συρματοπλέγματα. Και δεν είναι το μόνο δημοσίευμα. Οι ανιστόρητοι παραλληλισμοί με την αντιπαράθεση των δύο κοινωνικοπολιτικών συστημάτων είναι εμφανείς σε πλήθος άλλα άρθρα είτε σε δηλώσεις πολιτικών.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι κομμουνιστές καμία απολογία δεν οφείλουν. Το αντίθετο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που, μαζί με τις ΗΠΑ επέλεξαν και ανέδειξαν κανονικούς μαφιόζους σε κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες. Τις ίδιες αυτές δυνάμεις, συνήθως απογόνους συνεργατών των Ναζί και της CIA, παρουσίασαν ως «νίκη της δημοκρατίας» και προνομιακούς εταίρους της Δύσης. Αυτούς ενέταξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χάρη της Γερμανίας. Και το γεγονός αυτό δείχνει και με ποιους όρους διεξαγόταν η ταξική πάλη πριν τις αντεπαναστατικές ανατροπές αλλά και τι δυνάμεις είχε να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του το σοσιαλιστικό σύστημα.

Τα γεγονότα «φωνάζουν» πια από μόνα τους. Η Ευρωπαική Ένωση καταδικάζει τη χώρα μας σε οικονομικό μαρασμό, εξαθλίωση και καταστροφή. Το ΝΑΤΟ θέτει σε μεγάλους κινδύνους τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η αστική τάξη είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι το τέρμα, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας και πάνω απ’ όλα με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Το ΚΚΕ οφείλει να αναλάβει μια πλατιά πολιτική πρωτοβουλία απευθυνόμενο στα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας παίρνοντας πάνω του το αίτημα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ώστε να τεθεί επικεφαλής του κινήματος αποδέσμευσης της πατρίδας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι και ο «κρίκος» για τον οποίο έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη ως «Νέα Σπορά», ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία μικροαστικά λαϊκά στρώματα, κάνοντας το αποφασιστικό βήμα που οδηγεί στο σοσιαλισμό. Για κάθε καθυστέρηση απέναντι σε αυτό το καθήκον, το Κόμμα μας φέρει ιστορική ευθύνη απέναντι στην ιστορία του, τις επαναστατικές του παραδόσεις και κύρια απέναντι στην ίδια την εργατική τάξη της χώρας μας.

COMMENTS