Επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα – Δηλώσεις Μπάρακ Ομπάμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα συμμετέχουν σήμερα σε πολλούς περισσότερους τομείς, από ότι έχουμε δει εδώ και μισό αιώνα

Δηλώσεις στον τύπο του Μπάρακ Ομπάμα, Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Μέγαρο της Επανάστασης, 21 Μαρτίου 2016, «58ο έτος της Επανάστασης»

Πηγή: Granma


Καλησπέρα πρόεδρε Κάστρο.

Ευχαριστώ εσάς, την κυβέρνηση της Κούβας και τον λαό της Κούβας για το καλωσόρισμα που κάνατε σε μένα, καθώς και στην οικογένειά μου και την αποστολή μου.

Για πάνω από μισό αιώνα, το να δεις έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ στην Κούβα ήταν κάτι αδιανόητο, όμως αυτή είναι μια άλλη μέρα: είναι μια καινούρια μέρα μεταξύ των χωρών μας. Με την άδειά σας, κύριε Πρόεδρε, θα βγω λίγο από το θέμα, διότι κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου έλαβα την είδηση ότι ένας από τους πεζοναύτες μας, της Τεμεκούλα, Καλιφόρνια, πέθανε στο βόρειο Ιράκ και ήταν ένας τιμημένος στρατιώτης. Εμείς βοηθούμε την κυβέρνηση του Ιράκ στο πρόβλημα των τρομοκρατικών ομάδων…, και θέλω επίσης να στείλω τη σκέψη μου και τις προσευχές μου σε όλους τους τραυματίες. Την ίδια στιγμή που επιβιβαζόμασταν για αυτό το τόσο ιστορικό ταξίδι, τόσο εμβληματικό, στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεών μας θυσίαζαν τις ζωές τους στο βωμό της προώθησης των ελευθεριών μας.

Ήρθε μαζί η σύζυγός μου, η Μισέλ, και οι κόρες μας. Οι κόρες μου δεν θέλουν πάντα να έρχονται μαζί μας, είναι στην εφηβεία, όμως ήθελαν να έρθουν στη Κούβα, παρά το ότι θα άφηναν πίσω τους φίλους της ηλικίας τους, γιατί ήξεραν πως εμείς θέλαμε να τους δείξουμε την ομορφιά της Κούβας και των Κουβανών.

Πραγματικά συγκινηθήκαμε βλέποντας τους Κουβανούς που μας υποδέχθηκαν εχθές χαμογελώντας, χαιρετώντας, όταν ερχόμασταν από το αεροδρόμιο. Ευχαριστούμε, επίσης, για την ευκαιρία που μας δόθηκε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε την παλιά Αβάνα, αλλά και να δοκιμάσουμε την εξαιρετική κουβανική κουζίνα. Η επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό μάς θύμισε τις αξίες που μοιραζόμαστε: την βαθιά πίστη που στηρίζει τόσους Κουβανούς και πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον καρδινάλιο Ορτέγκα, ο οποίος μαζί με την Αγιοσύνη του τον Πάπα Φρανσίσκο, έκαναν τόσα πολλά για να υποστηρίξουν την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας. Και σήμερα το πρωί είχα την τιμή να αποδώσω τιμές στον Χοσέ Μαρτί, όχι μόνο για τον ρόλο του στην ανεξαρτησία της Κούβας, αλλά επίσης για εκείνα τα τόσο βαθιά λόγια που εξέφρασε υποστηρίζοντας την ελευθερία σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Φέρνω μαζί μου τους χαιρετισμούς και την φιλία των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτό το ταξίδι έχω μαζί μου 40 μέλη του Κογκρέσου, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους. Είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει υπάρξει ποτέ επί προεδρίας μου και αυτό υποδηλώνει τη συγκίνηση και το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, με σεβασμό στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτά τα μέλη του Κογκρέσου αναγνωρίζουν πως η νέα μας σχέση με τον Κουβανικό λαό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Επίσης στην ομάδα μας προστέθηκαν και επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, όπου βασικά αναζητούμε νέες εμπορικές ευκαιρίες που να δημιουργούν εργασία και ευκαιρίες τόσο για τους Κουβανούς, όσο και για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, με μεγάλη μας χαρά έχουμε σε αυτό το ταξίδι και πολλούς Κουβανό-αμερικανούς. Για εκείνους και για τους περισσότερο από δύο εκατομμύρια περήφανους Κουβανό-αμερικανούς αυτή είναι μια στιγμή γεμάτη συγκίνηση. Από τότε που διευκολύναμε τα ταξίδια μεταξύ των χωρών μας, περισσότεροι Κουβανό-αμερικανοί έρχονται στο σπίτι και για πολλούς αυτή είναι μια στιγμή νέας ελπίδας για το μέλλον.

Για αυτό και, πρόεδρε Κάστρο, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευγένεια και για αυτό το ανοιχτό πνεύμα που έχετε επιδείξει κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας. Στην συνάντησή μας στον Παναμά, τον περασμένο χρόνο, είπατε ότι θα μιλούσαμε για τα πάντα. Με την κατανόησή σας, ίσως να μιλήσω λίγο παραπάνω από ότι μιλώ συνήθως. Ο πρόεδρος Κάστρο πάντα αστειεύεται μαζί μου, λέει αστεία για το πόσο μπορούν να διαρκέσουν οι ομιλίες των αδερφών Κάστρο, όμως θα επεκταθώ λιγάκι, θα μιλήσω ίσως λίγο παραπάνω από εσάς, με την κατανόησή σας.

Πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα σε μια μέρα πενήντα χρόνια δουλειάς. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον μας για την Κούβα διέπεται από έναν πρωταρχικό ρόλο, που είναι να προχωρήσουμε στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών συμπεριλαμβάνοντας και βελτιώνοντας τις ζωές των ανθρώπων μας, Κουβανών και βορειοαμερικανών, και για αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ. Όπως λέω πάντοτε, έπειτα από παραπάνω από πέντε δεκαετίες πολύ δύσκολων σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας, αυτές δεν πρόκειται να μετασχηματιστούν από το βράδυ ως το πρωί. Συνεχίζουμε – όπως το κατέδειξε ο πρόεδρος Κάστρο-, έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος Κάστρο κι εγώ συζητήσαμε έντιμα και ειλικρινά πάνω σε αυτά τα θέματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η Κούβα ως έθνος, συμπεριλαμβανομένων και των επιτευγμάτων στην Παιδεία και την Υγεία και ίσως το πιο σημαντικό, και το επιβεβαιώνω, είναι ότι η μοίρα της Κούβας δεν πρόκειται να αποφασιστεί ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε από άλλο κράτος. Το μέλλον της Κούβας – είναι κυρίαρχη και έχει κάθε δικαίωμα να είναι περήφανη για αυτό- θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς και από κανέναν άλλον.

Ταυτόχρονα – πράγμα που το κάνουμε όταν ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο- έγινε ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μιλούν, να υπερασπίζονται την δημοκρατία, μαζί και το δικαίωμα που έχει ο Κουβανικός λαός να αποφασίζει το ίδιο του το μέλλον. Το ίδιο επίσης θα κάνουμε και υπέρ των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην έκφραση και την καλλιέργεια του πνεύματος και αύριο θα μιλήσουμε με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών της Κούβας.

Ο πρόεδρος Κάστρο επίσης έθιξε αυτό που εκείνος βλέπει, ποιοι είναι οι περιορισμοί που μπορεί να υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις βασικές ανάγκες του λαού, την ανισότητα, τις φυλετικές σχέσεις και υποδεχόμαστε με ευχαρίστηση οποιοδήποτε διάλογο που να είναι εποικοδομητικός, αφού θεωρούμε πως όταν μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και τις πιο βαθιές μας πεποιθήσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, τότε μπορούμε να εργαστούμε καλά και να βελτιώσουμε τη ζωή των λαών μας. Και μέρος αυτής της ομαλοποίησης των σχέσεων σημαίνει να μιλήσουμε πάνω σε αυτές τις διαφορές ευθέως.

Με ευχαριστεί το ότι συμφωνήσαμε πως ο επόμενος διάλογός μας «Ανθρώπινα Δικαιώματα Ηνωμένες Πολιτείες-Κούβα» θα γίνει εδώ στην Αβάνα, φέτος, και οι χώρες μας θα δεχθούν επισκέψεις ανεξάρτητων ειδικών των Ηνωμένων Εθνών, στο βαθμό που αντιπαλεύουμε τη διακίνηση ανθρώπων, το οποίο συμφωνήσαμε ότι αποτελεί μια κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτός από το να μιλήσουμε για αυτές τις διαφορές, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε στους τομείς που έχουμε κοινό ενδιαφέρον.

Πρόεδρε, είπατε στον Παναμά ότι ίσως να διαφωνούμε σε κάτι σήμερα, όμως στο ίδιο θέμα μπορεί να συμφωνούμε αύριο και αυτό, πραγματικά, δείχνουν οι τελευταίοι 15 μήνες και οι μέρες που προηγήθηκαν αυτής της επίσκεψης. Και σήμερα μπορώ να σας πληροφορήσω ότι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε μέχρι να ομαλοποιήσουμε πραγματικά τις σχέσεις.

Επίσης, προχωράμε σε διευκολύνσεις ώστε να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να ταξιδέψουν στην Κούβα και να συναναστραφούν με τους Κουβανούς, αυξήθηκε ο αριθμός τους φέτος, και έτσι αυτήν την εβδομάδα δώσαμε έγκριση ώστε βορειοαμερικανοί ως άτομα να μπορούν να έρχονται για εκπαιδευτικά ταξίδια.

Αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ξεκίνησαν απευθείας εμπορικές πτήσεις φέτος. Και με τις αναγγελίες για την Ασφάλεια των Λιμανιών την περασμένη εβδομάδα, πραγματικά βγάλαμε από τη μέση ένα μεγάλο εμπόδιο θέτοντας καινούριες βάσεις σε όλα όσα έχουν να κάνουν με τα κρουαζιερόπλοια και τις υπηρεσίες ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους αμερικανούς που θα μπορούν να εκτιμήσουν την απίστευτη ιστορία του Κουβανικού λαού.

Προχωράμε με περισσότερο εμπόριο. Με μόνο 90 μίλια που μας χωρίζουν, αυτό μας κάνει φυσικούς εμπορικούς εταίρους.

Την περασμένη εβδομάδα κάναμε και άλλα βήματα επιτρέποντας τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου πιο ευρέως στην Κούβα, δίνοντας στους Κουβανούς μεγαλύτερη πρόσβαση στο δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές και επιτρέψαμε στους Κουβανούς να μπορούν να εισπράξουν μισθούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα γεννήσει περισσότερες ευκαιρίες για το εμπόριο και για κοινές επιχειρήσεις.

Υποδεχτήκαμε με ευχαρίστηση την σημαντική ανακοίνωση ότι η Κούβα σκέφτεται να βάλει τέλος στην επιβάρυνση του 10% στο δολάριο, γεγονός που θα δώσει χώρο για μεγαλύτερο εμπόριο και ταξίδια. Και αυτά είναι βήματα που, στην πραγματικότητα, δείχνουν μεγαλύτερο άνοιγμα.

Σε αυτήν την επίσκεψη επίσης συμφωνήσαμε τη συνεργασία μας στην γεωργία για να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω σχετικά με τις νέες εμπορικές συμφωνίες που κάνουν νέες αμερικάνικες επιχειρήσεις, την στιγμή που συνεχίζω να ζητώ από το Κογκρέσο να άρει τον εμπορικό αποκλεισμό.

Επίσης μίλησα με τον πρόεδρο Κάστρο για τα βήματα που αιτούμαστε να κάνει η Κούβα, που θα μπορέσουν να επιτρέψουν να υπάρξουν περισσότερες κοινές επιχειρήσεις και επίσης, να μπορούν οι ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας τους Κουβανούς.

Προχωράμε στις προσπάθειες για να μπορέσουμε να συνδέσουμε περισσότερους Κουβανούς στο ιντερνέτ, στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τον πρόεδρο Κάστρο, ο στόχος της Κούβας είναι να φέρει στον κόσμο τον Κουβανό, δικτυωμένο.

Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω σχετικά με τα επιπλέον βήματα για να βοηθήσουμε του Κουβανούς να μάθουν, να καινοτομήσουν και να μπορέσουν να κάνουν διαδικτυακό εμπόριο, διότι στον 21ο αιώνα καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ.

Προχωράμε με περισσότερα ανταλλαγές εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Χάρις την γενναιόδωρη υποστήριξη της Κουβανό-αμερικανικής κοινότητας, η πρωτοβουλία μου εκατό χιλιάδες… θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους πανεπιστημιακούς φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Επίσης, θα έχουμε περισσότερους βορειοαμερικανούς σε εκπαιδευτικά Κουβανικά ιδρύματα και το αντίστροφο, Κουβανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, θα έχουμε διαθέσιμες για τους Κουβανούς φοιτητές περισσότερες υποτροφίες και περισσότερους κύκλους εναλλαγής προγραμμάτων. Επίσης σε συνεργασία με την Κουβανική κυβέρνηση θα γίνονται πιο πολλά μαθήματα αγγλικών στους Κουβανούς δασκάλους, τόσο διαδικτυακά, όσο και στην Κούβα.

Ακόμα και σήμερα, που οι Κουβανοί προετοιμάζονται για την άφιξη των Ρόλινγκ Στόουνς, εμείς συνεχίζουμε με περισσότερες εκδηλώσεις και ανταλλαγές που θα φέρουν πιο κοντά τους Κουβανούς και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το αυριανό παιχνίδι μπέιζμπολ ανάμεσα στους Τάμπα Μπέι και την Εθνική Ομάδα της Κούβας.

Επίσης προχωράμε με δράσεις στην υγεία, τις επιστήμες και το περιβάλλον.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η αμερικάνικη και η Κουβανική αποστολή δούλεψαν μαζί στην Αϊτή ενάντια στη χολέρα και στην Αφρική ενάντια στον έμπολα και θέλω να συγχαρώ τους Κουβανούς γιατρούς που αποδέχτηκαν και ανέλαβαν αυτό το τόσο δύσκολο έργο για να σώσουν ζωές στην Δυτική Αφρική, μαζί με εμάς και άλλα κράτη, και ήμαστε ευγνώμονες για το έργο τους. Οι αμερικάνοι επαγγελματίες μας θα συνεργαστούν επίσης σε νέους τομείς, παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση ιών, όπως ο Σίκα και θα μπουν επίσης επικεφαλείς νέων ερευνών στα εμβόλια του καρκίνου.

Οι κυβερνήσεις μας επίσης θα εργαστούν μαζί για να προστατέψουν τους όμορφους ωκεανούς της περιοχής που μοιραζόμαστε. Σαν χώρες που απειλούμαστε από την κλιματική αλλαγή, θεωρώ πως μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να προστατέψουμε τις κοινότητες στις παράκτιες περιοχές και προσκαλώ την Κούβα να ενωθεί μαζί μας και με τους εταίρους μας στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική ώστε να έρθουν στην Περιφερειακή Συνάντηση Κορυφής για την Ενέργεια, αυτή την άνοιξη, στην Ουάσιγκτον.

Επίσης θέλω να αναφερθώ σχετικά με τη μεγαλύτερη συνεργασία στην εθνική ασφάλεια. Εργαζόμαστε για να βαθύνουμε το συντονισμό μας για τη δημόσια τάξη, ιδιαίτερα ενάντια στους διακινητές ναρκωτικών που απειλούν και τα δύο έθνη.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Κάστρο για την διευκόλυνση όλων των συνομιλιών για την ειρήνευση ανάμεσα στην Κολομβία και τις FARC και ήμαστε αισιόδοξοι ότι οι κολομβιανοί μπορούν να επιτύχουν μια διαρκή ειρήνη και δίκαιη.

Επίσης μιλάμε για την Βενεζουέλα. Θεωρώ ότι όλη η περιοχή ενδιαφέρεται για μια χώρα που σύρει τις εμπορικές της προκλήσεις, που ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λαού της και αποτελεί πηγή σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό πιστεύω είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους.

Εκ νέου, πρόεδρε Κάστρο, θέλω να σας ευχαριστήσω που με δεχτήκατε εδώ. Και είναι δίκαιο να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν σε πολλούς περισσότερους τομείς από όσους έχουμε δει εδώ και μισό αιώνα. Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών θα έρχονται στην Κούβα, περισσότερες επιχειρήσεις, σχολεία, θρησκευτικές ομάδες εργάζονται εδώ για να ενισχύσουν περισσότερο τη συμμαχία με τους Κουβανούς και περισσότεροι Κουβανοί επωφελούνται από τις ευκαιρίες που συνεχίζει να προσφέρει αυτό εδώ το ταξίδι στο εμπόριο.

Επομένως, βασικά δεν χρειάζεται να κολυμπήσουμε ανάμεσα στους καρχαρίες για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε σχεδιάσει και, όπως λένε εδώ στην Κούβα, να ριχτούμε μπροστά. Παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε να προχωράμε. Θα επικεντρωθούμε στο μέλλον και έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι αν διατηρήσουμε αυτήν την πορεία θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα μέλλον που να είναι καλύτερο και πιο φωτεινό για τους Κουβανούς και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Απόδοση από την ταυτόχρονη μετάφραση στα ισπανικά)


*Ευχαριστούμε τους φίλους της «Νέας Σποράς» για την ευγενική προσφορά της μετάφρασης

COMMENTS