Ύστερη και σκόπιμη ομολογία….

Μερικοί από την αστική δημοσιογραφία ανακάλυψαν τη …«φριχτή αλήθεια» λίγο …καθυστερημένα. Τόσο καθυστερημένα, ώστε να επιχειρούν να την κάψουν μέσα από τη δημοσιοποίησή της. Κλασσική μέθοδος. Στην αρχή αποκρύβεται επιμελώς η αλήθεια για να γίνει η «δουλειά». Και ποια ήταν η δουλειά; Ήταν να σωθούν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τότε το κύριο επιχείρημα της αστικής δημοσιογραφίας ήταν ότι: «οι δανειστές μας δίνουν τα λεφτά τους για να μας σώσουν από τη χρεοκοπία»! Τη χρεοκοπία, βέβαια δε τη γλυτώσαμε. Την γλύτωσαν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες.

Αφού «δουλεύτηκε» η διάσωση και αφού διάσωση ακούγαμε και διάσωση δε βλέπαμε, αφού οι δανειστές πίεζαν όλο και περισσότερο για όλο και περισσότερα, αφού σιγά – σιγά η πραγματική αλήθεια άρχισε να γίνεται κατανοητή στον κόσμο, τώρα – και για άλλους λόγους, που αποσιωπώνται, βγαίνουν ορισμένες εφημερίδες εδώ και λίγες ημέρες με πρωτοσέλιδα για τη «φριχτή αλήθεια».

Ποια είναι η φριχτή αλήθεια που αποκάλυψαν; Ότι τα δάνεια που μας παρείχαν οι δανειστές – εταίροι μας δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, εκτός από ένα πολύ μικρό μέρος. Ό,τι δηλαδή ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή, πράγμα, που το γνώριζαν και όσοι σήμερα το «αποκαλύπτουν». Η υποκρισία στο κατακόρυφο.

Κατά τη γνώμη μας η «αποκάλυψη» αυτή είναι μια ανοιχτή «αβάντα» προς την κυβέρνηση. Είναι σα να λένε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε τετελεσμένα και είναι υποχρεωμένη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Με την έννοια αυτή είναι και μονόδρομος η πολιτική που ακολουθεί.

Με άλλα λόγια πρέπει να πάρει τα σκληρά μέτρα που παίρνει και συμφωνεί με το κουαρτέτο, γιατί μπροστά της έχει να διαχειριστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος. Και θα είναι επιτυχία το γεγονός ότι θα συζητηθεί στην ατζέντα του προσεχούς Eurogroup, που θα δρομολογηθούν, υποτίθεται, και πρακτικά οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Και η κυβέρνηση δεν πάει χωρίς συμμάχους. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «απαιτεί» να βρεθεί λύση! Μέχρι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έχει ρίξει νερό στο κρασί του»! Προτίθενται να ανοίξουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους!

Παρόλο που όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο της αβεβαιότητας, παρόλο που και οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος να ανοίξουν κανένας δε μπορεί να διαβεβαιώσει για το ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα μας – και η ιστορία έχει δείξει ότι οι δανειστές δε χάνουν από τις αναδιαρθρώσεις, συστηματικά αποκρύβονται δύο λεπτομέρειες:

Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει, όσο ανοίξει και με όποια αποτελέσματα, αφού πρώτα η χώρα μας θα πάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που υποδεικνύουν οι δανειστές. Ο λογαριασμός θα είναι πολύ βαρύς για τους εργαζόμενους.

Η δεύτερη αφορά στο γεγονός ότι ναι μεν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες αντιμετώπισαν τους κινδύνους από τα Ελληνικά ομόλογα αλλά όσοι αποκαλύπτουν τις τότε μεθοδεύσεις σήμερα δεν αναφέρουν κουβέντα για τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που τα «βρήκαν» για τη διάσωση των τραπεζών τους, αλλά βύθισαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δε λένε κουβέντα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καταδικάζει τη χώρα μας στην παραγωγική συρρίκνωση, ενώ επιμένουν στον ίδιο προσανατολισμό: στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Από μόνο του αυτό το γεγονός αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα της δημοσίευσης της φριχτής αλήθειας. Εκτόνωση της οργής των εργαζομένων μέσω μιας (πασίγνωστης) αλήθειας, μιας ομολογίας, που θα επιτρέψει και το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων, τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής, την καλλιέργεια της μοιρολατρίας μέσα από άλλο δρόμο.

COMMENTS