Ο Ακαδημαϊκός ο …κόφτης!…

Τα έχει εύκολα τα λόγια. Για κάθε ερώτηση έρχεται αυτόματα και μια απάντηση. Σαν τον «αυτόματο κόφτη», για τον οποίο περηφανεύτηκε ότι η νομική του επεξεργασία ανήκει στον ίδιο, λόγω του επιστημονικού του αντικειμένου! Ακαδημαϊκός γαρ…

Ας δούμε μιαν απάντηση που έδωσε για τον αυτόματο κόφτη: «Ο ‘‘κόφτης’’ δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί το 2017 ο κόφτης θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σαν να γυρίζαμε πίσω στον χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες»! Καθαρή, καθαρότατη η προσπάθεια του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων.

Γιατί υπάρχει ο αυτόματος κόφτης; Υπάρχει για να γίνεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή όταν δεν «πιάνονται» οι δημοσιονομικοί δείκτες. Και από πού θα προέλθουν οι μειώσεις, γιατί περί μειώσεων μιλάμε; «Από όλους του κώδικες του προϋπολογισμού»! Επομένως θα γίνουν μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες, στις δαπάνες για την παιδεία, στις δαπάνες για την υγεία, για την κοινωνική πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, γενικότερα στο σύνολο των κρατικών δαπανών. Επομένως και στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός εργασίας, προσπαθεί να μας παρουσιάσει τον αυτόματο κόφτη ως μηχανισμό που δε θα παίρνει …αυτόματα μέτρα! Που βρίσκεται η απάτη του Γιώργου Κατρούγκαλου; Στο ότι ο αυτόματος κόφτης από …μόνος του δε θα παίρνει μέτρα.

Η πραγματικότητα είναι μία και πολύ απλή. Εάν οι δημοσιονομικοί δείκτες δεν επιτευχθούν, το πλεόνασμα π.χ., τότε αυτομάτως πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Το αυτόματο …του κόφτη δεν πάει στον …κόφτη, γιατί αυτός είναι μια νομική διάταξη, αλλά στην κυβέρνηση. Επομένως ο αυτόματος κόφτης δημιουργεί την αυτόματη υποχρέωση στην κυβέρνηση να παίρνει αυτόματα μέτρα, και μάλιστα οριζόντια και για όλους τους λογαριασμούς.

Το δεύτερο με το οποίο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ότι αποκρύπτει το γεγονός ότι μία από τις απαιτήσεις των δανειστών αφορά τον εκ των προτέρων ορισμό των μέτρων, έστω και εάν δε νομοθετηθούν από τώρα. Αυτές οι απαιτήσεις των δανειστών συμπεριλαμβάνονται στις «τεχνικές λεπτομέρειες», που απομένουν να καθοριστούν μέχρι και το επόμενο Eurogroup. Αλλά…

Ακόμη και εάν δεν καθοριστούν από τώρα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα πάρει, από την κάβα των 3.6δισ. ευρώ, πράγμα που το έχει δεχτεί, για αυτό το λόγο άλλωστε μπήκε και ο αυτόματος κόφτης.

Τέλος ο Γιώργος Κατρούγκαλος δε λέει την αλήθεια για το εάν τα οποιαδήποτε νέα μέτρα θα περνάνε ή όχι από τη βουλή. Όλη η «δουλειά» θα γίνεται μέσα από τα Προεδρικά Διατάγματα. Η βουλή επί της ουσίας θα παρακάμπτεται. Και αυτή η πρόβλεψη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Τις «ευθύνες» τις φορτώνεται ο …αυτόματος κόφτης.

Σε κάθε διαμαρτυρία των εργαζομένων για τις μειώσεις η απάντηση θα είναι …«το προβλέπει ο αυτόματος κόφτης, που είναι νόμος του κράτους»! Άλλωστε ο αυτόματος κόφτης κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είτε έχει ενσωματωθεί στα Συντάγματά τους είτε υπάρχει ως νόμος είτε δεν υπάρχει καθόλου, αλλά λειτουργεί αυτομάτως, σα να υφίσταται ως νόμος, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που διέπουν τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να μην κάνουν και …παρανομίες οι άνθρωποι!!! Τα έχουν προβλέψει όλα και για κάθε περίπτωση!!!

 

COMMENTS