Όμορφα και τακτικά καμωμένα μια …χαρά!

camelΜ’ ένα χαρακτηριστικό τίτλο: «Νέο πολιτικό τοπίο μετά την στροφή Τσίπρα» και έναν ακόμη πιο χαρακτηριστικό υπότιτλο: «Η επερχόμενη συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα και αναδιαμορφώνει τις συνθήκες διεξαγωγής του πολιτικού αγώνα στην Ελλάδα» ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σε άρθρο του «στο e-Βήμα», περιγράφει με μεγάλη δόση αστικού κυνισμού τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη «στροφή Τσίπρα». Μιλάει από θέση ισχύος και μοιράζει ρόλους.

Ομολογεί ανεπιφύλακτα ότι: «Κατά τα φαινόμενα, μετά την μακρά και ατελέσφορη, όπως αποδείχθηκε, περιπλάνηση στα άγονα μονοπάτια της πολιτικής διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση Τσίπρα μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο ανέλαβε το πολιτικό κόστος της αξιολόγησης και οδεύει πλέον προς συμφωνία με εταίρους και δανειστές. Η επανάληψη της περσινής εθνικής δοκιμασίας δεν ήταν ανεκτή από κανένα, ούτε ο κ. Τσίπρας μπορούσε να τη σηκώσει. Προτίμησε να λάβει τα μέτρα που ζητούσαν οι εταίροι και επιπλέον υποχρεώθηκε να νομοθετήσει τον περιβόητο «κόφτη», δηλαδή τη συγκρότηση ενός αυτόματου μηχανισμού λήψης προληπτικών μέτρων στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας»(Σ.Σ. υπογράμμιση δική μας)!

Και παρακάτω αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά: «Υπέκυψαν κατά βάση ο Πρωθυπουργός και το σχήμα που τον συνοδεύει στην κοινή μοίρα όλων των κυβερνήσεων που έτυχε να διαχειριστούν τις υποθέσεις της Ελλάδας στον καιρό της μεγάλης οικονομικής κρίσης»!

Και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και το σχήμα του υπέκυψαν στην κοινή μοίρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων; Γιατί: «Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του προτίμησαν να αναλάβουν το όποιο βάρος, παρά να διακινδυνεύσουν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση για ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μπροστά στην ευθύνη της χώρας το κυβερνητικό στρατόπεδο υπέστειλε όλες τις προηγούμενες αντιμνημονιακές σημαίες και αποδέχθηκε στάση και συμπεριφορά που μέχρι πρότινος αποδοκίμαζε».

Και για να δούμε πως η αστική τάξη κατανοεί την εξουσία της και πως εκφράζεται αυτή από τα αστικά ΜΜΕ είναι διδακτικά για την εργατική τάξη τα όσα ακολουθούν: «Έχει ενδιαφέρον μάλιστα το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του υπερασπίζονται μετά πάθους τη στροφή και απολαμβάνουν την ψευδαίσθηση ισχύος που η απρόσκοπτη ψήφιση των μέτρων δημιουργεί. Αφού κατάπιαν θέλοντας και μη το πικρό ποτήρι των μέτρων όλοι τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαντασιώνονται ιστορίες προόδου και επιτυχίας για τη χώρα και τους ίδιους. Τις ίδιες ψευδαισθήσεις καλλιεργούσαν δυστυχώς όλοι οι προκάτοχοί τους, αλλά φευ τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους».

Είναι εντυπωσιακός ο κυνισμός με την οποία αντιλαμβάνονται οι αστοί την πραγματικότητα και τα συμφέροντα της χώρας μας! Ο Αντώνης Καρακούσης απευθύνεται στο πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση και τους λέει ότι, αφού θα καταπιείτε τα μέτρα, μπορείτε (!) τώρα να απολαμβάνετε την ψευδαίσθηση της ισχύος σας! Μπορείτε (!) να φαντασιώνεστε ιστορίες προόδου και επιτυχίες για τη χώρα και για σας τους ίδιους, αλλά τα αποτελέσματα τα ξέρουμε όλοι. Τελικά ανά πάσα στιγμή μπορείτε (!) και να πάρετε δρόμο! Και αυτά τα πράγματα «είναι γνωστά σε όλους»! Και τα ξέρουν καλύτερα από εσάς οι προηγούμενοι!

Τώρα το τι θα γίνει για τη χώρα;… Μπορείτε (!) να φαντασιωνόσαστε επιτυχίες και γι’ αυτήν (!), αλλά και γι’ αυτήν είναι γνωστά τα αποτελέσματα! Σημασία έχουν τα μέτρα για εμάς, που κατάπιατε εσείς. Και αυτά τα μέτρα, στο όνομα να μην πάθει καταστροφή η χώρα (!) και φύγει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωφελούν την αστική τάξη και την εξουσία της.

Έτσι μπορεί να βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και να δηλώνει ότι «το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα» και παράλληλα να απαιτεί «αναπτυξιακά αντίβαρα» δηλαδή περισσότερα αντεργατικά μέτρα για να έρθει η ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή να βγαίνει και ο Γιάννης Πρετεντέρης από το «Μεγάλο Κανάλι», που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους που εργάζονται σ’ αυτό εδώ και πολλές εβδομάδες, να τον «διορθώνει» για τη βιασύνη του και να του λέει «δεν είναι ώρα για τέτοια τώρα, άστα για αργότερα» (!) και ταυτόχρονα να ειρωνεύεται την κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι τώρα ψηφίζουν «ότι να είναι»! «Και Αύγουστος να τους πεις ότι είναι σήμερα θα το ψηφίσουν»!!!

Παρόλα αυτά η αστική τάξη ξέρει να φέρεται (!)… και ανά πάσα στιγμή να επιλέγει τακτική. Να μοιράζει ρόλους. Να αναγνωρίζει τα καλά (!) …χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τον ίδιο το λαό!… «Είναι το βάρος των μέτρων τέτοιο και η εκπαίδευση του λαού ανάλογη που δεν αφήνει ατιμώρητη καμία δύναμη που θεωρεί ότι βάζει το χέρι στην τσέπη του»! Κύριοι της κυβέρνησης, τους λέει, θα σας αναγκάσουμε να πέσετε …επικαλούμενοι τις συνέπειες μιας πολιτικής, που θέλουμε να εφαρμόσετε! Ο επόμενος που θα έρθει θα επικαλείται τις ίδιες συνέπειες για να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτούμε! Τόσο κυνικά!

Αναγνωρίζει, όμως, την ίδια στιγμή ότι: «Προς ώρας ζούμε υπό την θετική επίδραση των συναισθημάτων ανακούφισης για το κακό που δεν ήλθε. Όταν θα έλθει ο λογαριασμός άλλα συναισθήματα θα επικρατήσουν και άλλα συμπεράσματα θα εξαχθούν. Ωστόσο είναι πρόωρο να προδικάζει κανείς τη συνέχεια». Δηλαδή, δείχνει και ετοιμότητα για το τι ήθελε προκύψει!

Αλλά την ίδια στιγμή προσδιορίζει με ακρίβεια το ζητούμενο αυτής της στιγμής: «Το κυρίαρχο στην παρούσα φάση είναι όντως η ανακούφιση ότι η χώρα δεν θα ζήσει μια ακόμη περιπέτεια καταστροφής (Σ.Σ. δηλαδή, δε θα φύγει η χώρα από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση). Δεν είναι αμελητέο γεγονός. Η ανάληψη όλης της ευθύνης από τον κ. Τσίπρα ήταν από πολλούς ζητούμενη και επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι εκκλήσεις (Σ.Σ. διάβαζε αφόρητες πιέσεις) που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, να μη θυσιάσει δηλαδή, προς χάριν του πολιτικού κόστους, την ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Όπως και να έχει πάντως η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι εθνικά επωφελής. Μπορεί να επικρίνεται από τα αριστερά, αλλά οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν πολλά διαφορετικά πράγματα»!

Και με την άνεση του ρόλου που παίζει στα πολιτικά πράγματα της χώρας απευθύνεται στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις και τις νουθετεί (!): «Η Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που ζητούσαν να κλείσει η συμφωνία μια ώρα αρχύτερα δεν μπορούν τώρα να την αρνηθούν. Οι όποιες αντιδράσεις τους περισσότερο την αμηχανία τους δηλώνουν παρά οτιδήποτε άλλο. Υπό αυτή την έννοια η συμφωνία που κλείνει ο κ. Τσίπρας επιδρά καθοριστικά στο πολιτικό σκηνικό».

Και επειδή η αστική τάξη δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και σκέφτεται για το πώς θα σταθεροποιήσει το πολιτικό της σύστημα και μετά το ολοκληρωτικό τράβηγμα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις απαιτήσεις τις δικές της και των δανειστών ο Αντώνης Καρακούσης φροντίζει από τώρα να εξηγήσει ότι: «Αν όντως την προσεχή Δευτέρα (Σ.Σ. από λάθος αναφέρει Δευτέρα, το Eurogroup συνεδριάζει Τρίτη 24/5/2016) έχουμε συμφωνία στο Eurogroup και η χώρα θα ξεφύγει έστω σε ορατό μέλλον από τον κύκλο της ανασφάλειας οι πολιτικές συνθήκες μεταβάλλονται. Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο και θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες ικανές να παρατείνουν κατ’ αρχήν την παραμονή της στην εξουσία και ακολούθως να μετριάσουν το βάρος των μέτρων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει γρήγορα όπως πολλοί υπολόγιζαν. Αντίθετα κερδίζει χρόνο να οργανώσει την πολιτική της αντεπίθεση. Πράγμα που επιβάλει και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν στρατηγικές και πολιτικές Χωρίς πολλά λόγια τα δεδομένα αλλάζουν. Από τη Δευτέρα, στο βαθμό που επιτευχθεί συμφωνία, θα είμαστε μπροστά σε νέο πολιτικό τοπίο. Ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να ηγεμονεύσει, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν «αφεντικό» της χώρας και η διεκδίκηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι απλή ούτε εκ των προτέρων εξασφαλισμένη»! Με λίγα λόγια το νόημα όλης αυτής της φράσης είναι «Τσίπρα θα καθίσεις στην εξουσία και θα φέρεσαι και σαν αφεντικό»!

Και επειδή μέχρι τώρα το Συγκρότημα είχε εξαπολύσει επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση, γεγονός που σχετιζόταν και με τις τηλεοπτικές άδειες, και είχε έρθει σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία και σιγοντάριζε το αίτημα για εκλογές απευθύνεται ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία και την συμβουλεύει (!): «Ειδικά ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προετοιμαστεί διπλά και τριπλά αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Και βεβαίως να επιτύχει τις κατάλληλες επεξεργασίες που θα καταστήσουν την αφήγησή του ευκρινή και ικανή να απορροφηθεί από όλους τους Έλληνες. Μόνο αν η εναλλακτική του είναι στέρεη και υποστηριζόμενη από καθαρά επιχειρήματα θα επιτύχει το σκοπό του»! Δηλαδή, κάτσε και περίμενε, προετοιμάσου, γιατί τώρα έχουμε τον άνθρωπο και την κυβέρνηση που θα μας κάνει τη «δουλειά»!

Γίνεται κατανοητό πως στροφή δεν έκανε μόνο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ τη στροφή την είχε κάνει προ πολλού εγκαταλείποντας οριστικά κάθε αντιμνημονιακή αιχμή της πολιτικής του. Γι’ αυτό υπέγραψε και το τρίτο μνημόνιο, γι’ αυτό και πήγε και στις δεύτερες εκλογές, προκειμένου να εξασφαλίσει το επιχείρημα της «λαϊκής εντολής» και να έχει ένα επιχείρημα να αντιτάσσει στην κριτική που θα επακολουθούσε. Ότι επικυρώθηκε η πολιτική του από τον ίδιο το λαό.

Με τη στροφή της κυβέρνησης και αφού αποδέχτηκε τα όσα απαιτούν οι δανειστές στροφή έκανε και το συγκρότημα Λαμπράκη, ο Σταύρος Ψυχάρης, που μέχρι τώρα βρισκόταν σε πόλεμο με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη (και δεν ξέρουμε και κάτω από ποιες διεθνείς νουθεσίες, θα θυμόμαστε το «Κυριάκο βιάζεσαι») αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βάζει στο ψυγείο. Απομένει να δούμε και με τι ανταλλάγματα.

Πάντως από το άρθρο του Αντώνη Καρακούση προκύπτει ότι η αστική τάξη αξιοποιεί τη στάση της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε ένα δεύτερο και πολύ αναγκαίο βήμα γι’ αυτήν. Τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Κάτι που προσπαθεί πολύ καιρό τώρα. Και επιδιώκει να έχει μπροστά της κάθε εναλλακτική λύση.

Και κάτι τελευταίο. Για τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα είναι συμβολική η φωτογραφία, που χρησιμοποιεί στο ίδιο του το άρθρο ο Αντώνης Καρακούσης. Πορεία στην έρημο. Την αναπαράγουμε και από την πλευρά μας, γιατί η εφαρμογή της πολιτικής που γίνεται και θα έρθει και μετά την όποια συμφωνία της προσεχούς Τρίτης, αλλά και μετά το καλοκαίρι, θα είναι μια πορεία στην έρημο για τους εργαζόμενους και για την ίδια τη χώρα μας.

COMMENTS