American dream: Σε συσκευασία pampers!

Ειλικρινά, το ομολογούμε, ότι δε θα πέρναγε από το μυαλό μας, ότι θα ήταν δυνατό να υπάρχει εργοδότης, που να καταφύγει, έστω με έμμεσο τρόπο να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να φοράνε πάνες, όπως τα μωρά παιδιά, και να μη μπορούν, γιατί πρακτικά τους απαγορεύεται, λόγω των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν, να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Γνωρίζαμε βέβαια ότι πολλοί εργοδότες πίεζαν τους εργαζόμενους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα για να μη πέφτει η παραγωγή και να κερδίζουν χρόνο εργασίας ακόμη και με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, βέβαια, φαίνεται ότι η εργοδοτική ασυδοσία «εξελίχτηκε» σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχει καμία επιφύλαξη να χρησιμοποιεί τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές. Παίρνουμε έτσι μια γεύση των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στη χώρα της ελευθερίας και του προτύπου της αγοράς, των ΗΠΑ, εκεί που το American dream καθαγιάζεται ως τρόπος ζωής. Δε μας εκπλήσσει τίποτα πλέον. Και στη χώρα μας, με τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι δανειστές σταδιακά έχει αρχίσει να επικρατεί η ακραία εργοδοτική ασυδοσία, που έχει ένα στόχο απανταχού της Γης. Να σπάσει το ηθικό των εργαζομένων, να στραπατσάρει την αξιοπρέπειά τους, να τους μηδενίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αντίστασης απέναντι στην εκμετάλλευση που υποβάλλονται. Αυτήν την κατάσταση στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια να την επιβάλλουν και μέσα από τη στάση της «κυβερνώσας Αριστεράς» για να αφαιρέσουν κάθε ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να εκμηδενίσουν τις αξίες του Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος. Τρέφουν φρούδες ελπίδες, γιατί ο τροχός της Ιστορίας, παρά το προσωρινό φρένο που έβαλε η αντίδραση, δε γυρίζει πίσω. Οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα θα βρουν το βηματισμό τους, θα δώσουν τις μάχες τους και προπαντός θα κερδίσουν τον πόλεμο.


Συνθήκες σκλαβιάς σε εργοστάσια των ΗΠΑ: Εργαζόμενοι φοράνε πάνες γιατί απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα

24-black-poultry-processor-on-line-al_0

Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερο κοτόπουλο από ποτέ, τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και το θέλουν φθηνό και σε πολλές ποικιλίες.

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου για να μειώσουν το κόστος πιέζουν τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε γραμμή παραγωγής με ταχύτητες που διαλύουν τον αυχένα, καταλήγουν να δουλεύουν σε πολύωρες βάρδιες με μόλις μισή ώρα διάλειμμα την ημέρα και μισθούς χαμηλότερους από το βασικό.

Η πίεση για να διατηρηθεί η ταχύτητα στη γραμμή παραγωγής, είναι τόσο μεγάλη που συχνά οι επιτηρητές αρνούνται στους εργαζόμενους ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Για να αποφύγουν την ντροπή του να γίνονται τόσο απελπισμένοι ώστε να κατουρούν στο πάτωμα αρκετοί εργαζόμενοι φοράνε πάνες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Έπρεπε να φοράω Pampers» είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam και πρόσθεσε ότι το κάνουν πολλοί συνάδελφοί του.

Διαφορετικά τμήματα μέσα στα εργοστάσια πουλερικών έχουν διαφορετικούς κανόνες για το πότε επιτρέπεται ένας εργαζόμενος να πάει στην τουαλέτα, αλλά ο γενικός κανόνας σύμφωνα με την έκθεση είναι ότι το να πας στην τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Εάν κάποιος εργαζόμενος θέλει να πάει στην τουαλέτα θα πρέπει να τον αντικαταστήσει κάποιος άλλος στη γραμμή παραγωγής. Οι εργαζόμενοι λένε ότι η αντικατάσταση μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από μία ώρα και τελικά ο αντικαταστάτης δεν φθάνει ποτέ. Οι εργαζόμενοι είπαν στην Oxfam, ότι η μόνη ώρα που μπορούν να πάνε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τουαλέτα, είναι κατά τη διάρκεια του ημίωρου διαλείμματος για φαγητό, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες.

Η Oxfam αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, εκατοντάδων συνεντεύξεων με εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με άλλες έρευνες που είχε πραγματοποιήσει με το ίδιο θέμα, όταν είχε διαπιστώσει ότι το 80% των εργαζόμενων στη βιομηχανία πουλερικών δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε στην τουαλέτα, όποτε ένιωθαν την ανάγκη.

Πηγή: Το Ποντίκι

COMMENTS