Πολύ κακό για το …τίποτα

Ακόμη και τα ΜΜΕparaititheite, που υποστήριξαν τη χθεσινή συγκέντρωση των …αυθόρμητων «Παραιτηθείτε», έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να την παρουσιάσουν σα μια μαζική και …αξιοπρεπή παρουσία ενός …«ευπρεπούς» κόσμου, χωρίς γούνες και ακριβά στολίδια! Παρόλα αυτά, κατά το e-Βήμα, δεν έλειψαν και οι ψηλοτάκουνες γόβες και ένας κόσμος που έδειχνε ότι έχει λεφτά!…

Τουτέστιν, όσοι κρύβονταν, τόσο φανερά, πίσω από τη διοργάνωση των χθεσινών συγκεντρώσεων μάλλον θα πρέπει να απογοητεύτηκαν. Ειδικά η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν αποτυχημένη.

Μας ενδιαφέρει εάν δυνάμεις που …κρύβονται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντικυβερνητικό ρεύμα;

Μας ενδιαφέρει εάν η κυβέρνηση τόσες ημέρες παίζει σα τη γάτα με το ποντίκι με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης για να παρουσιάσει μια συγκέντρωση ως συγκέντρωση …κατσαρόλας;

Φυσικά και μας ενδιαφέρει. Για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία πριμοδότησαν έναν πόλεμο λέξεων και ανακοινώσεων για τον ίδιο αντιδραστικό σκοπό. Να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τα βασικά τους προβλήματα. Να ασχολούνται με τον Κουμουτσάκο και τη Γεροβασίλη.

Την ώρα που και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης τα μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση γίνονται χειρότερα, πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες και αλλάζουν, χωρίς να πληροφορείται ο εργαζόμενος κόσμος ότι το τρίτο μνημόνιο, μπορεί να υπογράφηκε, αλλά είναι σα βαρέλι δίχως πάτο! Θέλει συνέχεια και αχόρταγα νέα αντιλαϊκά μέτρα!

Τέτοια αντιλαϊκά μέτρα που για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι αρκετά! Και τα οποία όταν θα έρθει στην κυβέρνηση, εάν θα έρθει, δεν πρόκειται να τα αλλάξει, αλλά θα τα κάνει χειρότερα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια ο εργαζόμενος κόσμος να μεταστραφεί προς την αστική αντιπολίτευση υπό τύπο …λαϊκού ρεύματος! Και αυτό το ρεύμα να παρουσιαστεί ως αυθόρμητο, το οποίο στη συνέχεια θα γιγαντωθεί. Ο κλασσικός τύπος των διαδηλώσεων της κατσαρόλας δεν αποδίδει ή δεν είναι της ώρας. Τώρα είναι στην επικαιρότητα, τουλάχιστον σαν αρχή, οι «ευπρεπείς» συγκεντρώσεις, που ασκούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών στη διαμαρτυρία και καθ’ όλα νόμιμα.

Για τη Γαλλία, βέβαια, κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση κατάπιαν τη γλώσσα τους. Η φίλη κυβέρνηση απειλεί να θέσει εκτός νόμου τη CGT, για τα ίδια μέτρα που θα έρθουν το φθινόπωρο και στη χώρα μας, και που αγωνίζεται για να μην περάσουν. Η υποκρισία διεκδικεί Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Ο κόσμος πράγματι έχει απηυδήσει από τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα. Οι συνθήκες, από μία άποψη, προσφέρονται για τέτοια …δοκιμαστικά παιχνίδια. Αλλά δυστυχώς για τους φανερούς «αφανείς» διοργανωτές το αποτέλεσμα ήταν πολύ φτωχό.

Και εάν πρέπει να βγάλουμε ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι και η κυβέρνηση και η αστική αντιπολίτευση έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, την οποία δυσκολεύονται να την ξεπεράσουν, απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν τραβάει» και ας άλλαξε ηγεσία. Απόδειξη και οι χθεσινές συγκεντρώσεις, παρά τις ενέσιμες παροτρύνσεις των αστικών ΜΜΕ.

Είναι φανερό ότι ο εργαζόμενος κόσμος είναι πιο μπροστά και από την κυβέρνηση και από την αστική αντιπολίτευση. Είναι φανερό ότι αναμένει μια διέξοδο στα προβλήματα που τον καταπλακώνουν. Δεν «τσιμπάει» στα στημένα παιχνίδια. Και αυτό το γεγονός είναι μια συγκεκριμένη και σημαντική διαπίστωση.

Είναι, όμως, και φανερό ότι μέχρι τώρα δεν έχει μια συγκεκριμένη πρόταση «να πιαστεί», να συσπειρωθεί, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τις λύσεις των προβλημάτων του, να διεκδικήσει μια άλλη εξουσία.

Αυτήν τη δυνατότητα πρέπει να του δώσει το ΚΚΕ. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις.

COMMENTS