Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου η ΕΕΔΥΕ, Εργατικά Συνδικάτα, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Φορείς Λαϊκού Κινήματος διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικάνικη πρεσβεία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που κατά τη γνώμη μας ήταν απολύτως αναγκαία, μια και στη Σύνοδο αυτή θα παρθούν αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης του ΝΑΤΟ, που πρακτικά βλέπουμε να προχωράει από τώρα με την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε χώρες του πρώην σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, την ένταξη αυτών των χωρών στις δομές του ΝΑΤΟ, την περικύκλωση της Ρωσίας, σ’ ένα τόξο που αφορά όλη τη συνοριακή της γραμμή.

Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στο ρόλο του ΝΑΤΟ. Είναι πασίγνωστος. Για όποιον, όμως, είχε την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχει παρά να σταθεί στις τελευταίες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, που αφορούσαν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει μια υστερία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί υπάρχει το ΝΑΤΟ και επομένως η Βρετανία θα εξακολουθήσει να βοηθάει στην παγκόσμια ασφάλεια και να παίζει βαρύνοντα ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.

Με δυο λόγια το νόημα αυτών των δηλώσεων ήταν ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός δε διακινδυνεύει από τίποτα, γιατί υπάρχει το ΝΑΤΟ ως φύλακας φρουρός. Έτσι για τον κάθε δύσπιστο μπορεί να γίνει καθαρό ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, που επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος στρατιωτικός συνασπισμός επεκτείνοντας τη δράση του σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, έστω και εάν το ΝΑΤΟ χτίζεται πάνω στο δόγμα «οι ΗΠΑ από πάνω, η Ρωσία έξω και η Γερμανία από κάτω», οπότε καταλαβαίνουμε όχι μόνο το παγκόσμιο ρόλο του ΝΑΤΟ για την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική πραγματικότητα και την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, αλλά και τον ιδιαίτερο ηγετικό, θα λέγαμε ηγεμονικό, ρόλο που θέλουν να παίζουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίζουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι γνωστά και τώρα ελλείψει του αντίπαλου δέους έχουν «λυθεί οι γλώσσες» και λέγονται και από τους ίδιους τους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ τρομοκρατώντας τους λαούς.

Αυτά που θέλουμε να τονίσουμε μ’ αυτό το σχόλιό μας είναι δύο πράγματα: Το πρώτο. Από τη δράση του Λαϊκού Κινήματος τέτοιου είδους αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ήταν λίγο – πολύ ξεχασμένες, για το ΝΑΤΟ, για τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας κτλ.. Θα θυμίσουμε εδώ τη μεγάλη σημασία που έπαιξαν οι λαϊκές αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, που είχε ως επίκεντρο τη Σερβία, που οδήγησε τελικά και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Από αυτές τις κινητοποιήσεις, που βέβαια η καρδιά τους και η κινητήρια δύναμη ήταν το ΚΚΕ, ωφελήθηκε το Λαϊκό Κίνημα για να έχει πολύ καθαρό πολιτικό προσανατολισμό στο χαρακτήρα του πολέμου. Σήμερα όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και με πρωτοβουλία ποιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γνωρίζουν για το ρόλο του ΝΑΤΟ, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γνωρίζουν και το ρόλο της χώρας μας και της τότε κυβέρνησης. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να μην είχε συμβεί εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεπε τη διέλευση των Νατοϊκών δυνάμεων από την Ελλάδα.

Τότε, φυσικά, δεν υπήρχαν διάφορες ανόητες «συλλήψεις» για την υπαγωγή της δράσης του Λαϊκού Κινήματος «κάτω από ξένες σημαίες», μια και ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν πια κομμουνιστής ηγέτης και η Σερβία δεν ήταν σοσιαλιστική χώρα.

Αυτό το γεγονός, των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, έρχεται να τονίσει τη μεγάλη σημασία, που έχει η έξοδος της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που χρησιμοποιούνται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως σήμερα συμβαίνει με τον πόλεμο στη Συρία, στη Λιβύη, την παρουσία του στο Αιγαίο κτλ..

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, είναι απολύτως αναγκαία ή τουλάχιστον η άσκηση πίεσης πάνω της, που θα την εκθέτει στα μάτια και της δικής της λαϊκής βάσης, και όλου του λαού, μια και τα αντινατοϊκά αισθήματα του λαού μας και των εργαζομένων εξακολουθούν θα είναι έντονα, τώρα που η κυβέρνηση έριξε στο καλάθι των αχρήστων κάθε προηγούμενη δέσμευσή της και με τον υπουργό εξωτερικών, το Νίκο Κοτζιά (που καταντάει ο άνθρωπος!), να παριστάνει τον σύγχρονο αοιδό του ΝΑΤΟ.

Έστω και με μεγάλη και εγκληματική καθυστέρηση αναλαμβάνονται κεντρικές αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες, μόνο που είναι μισές! Από την κεντρική αφίσα της εκδήλωσης λείπει το καθαρό σύνθημα! Η έξοδος τώρα από το ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνεται η ίδια στάση, όπως και στην περίπτωση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όταν ξέρουμε ότι η παρουσία αυτή εξυπηρετεί τα γενικότερα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, που εμπλέκουν και τη χώρα μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Ούτε στην περίπτωση του Αιγαίου διατυπώθηκε το σύνθημα για έξοδο τώρα από το ΝΑΤΟ και περιοριστήκαμε στην έξοδο του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Τώρα λίγο – πολύ περιοριζόμαστε στην καταδίκη των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ! Χρήσιμο, χωρίς δεύτερη κουβέντα, αλλά μισό. Είναι απολύτως απαραίτητο και το άλλο μισό για να γίνει ολόκληρο το σύνθημα, ένα σύνθημα που θα βάζει από τώρα μπροστά τη λαϊκή πάλη για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων και δε θα τη μεταθέτει για μετά.

Άλλωστε η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι συστατικό στοιχείο της πάλης για το σοσιαλισμό. Εάν από τώρα δε διαπαιδαγωγηθεί ο λαός μας σε τέτοιου είδους σωστά συνθήματα, γιατί θα καταλήξει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό, όταν το πρώτο ερώτημα, που συναντάνε τα μέλη του Κόμματος στις επαφές τους με τους εργαζόμενους είναι: «θα μας αφήσουν»;

Το δεύτερο – και από πολιτική  άποψη σημαντικότερο. Δε γνωρίζουμε τι εκτιμήσεις καταφθάνουν στην ηγεσία του Κόμματος σε σχέση με την αντιιμπεριαλιστική δράση του. Δεν ξέρουμε, επίσης, σε τι εκτιμήσεις έχει καταλήξει η ίδια η ηγεσία του Κόμματος γι’ αυτό το θέμα. Εμείς θα μεταφέρουμε δημόσια απόψεις αυθεντικές, το τονίζουμε, ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ, από αρκετό κόσμο – ακόμη και από δεξιό κόσμο, που δεν τρέφει αντικομμουνιστικά αισθήματα  και που σέβεται την παρουσία και την πάλη του ΚΚΕ, που το εκτιμάει.

Αυτός ο κόσμος θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει έρθει πιο ΔΕΞΙΑ ως προς τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η πολιτική διαπίστωση – εκτίμηση ενός μέρους του κόσμου έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς. Δε γνωρίζουμε πως θα την εκλάβει η ηγεσία του Κόμματος. Δικό της πρόβλημα. Αυτή έχει την ιστορική ευθύνη και αυτή θα απολογηθεί. Από την πλευρά μας καταθέτουμε μια απολύτως αληθινή μαρτυρία.

Και επειδή θεωρούμε αυτό το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό, θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξει κάποια απάντηση δίκην σεντονιάδας, σαν κι αυτές που έχουμε συνηθίσει πια, ούτε και καμία «τελετή» απονομής μερικών ακόμη μεγαλόσταυρων του «οπορτουνισμού» μας. Η ηγεσία του Κόμματος (και αρκετοί άλλοι παρακάτω) μας έχουν γεμίσει το «σεντούκι του οπορτουνισμού» μας και δε χωράει τίποτα άλλο πια.

COMMENTS